Σία Αναγνωστοπούλου: H Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει όρους αστάθειας στην περιοχή

"Mε σκοπό να αναβαθμίζει συνεχώς τη διαπραγματευτική της ικανότητα"

Η βουλευτής Αχαΐας και Τομεάρχης Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου ήταν καλεσμένη σήμερα Πέμπτη 15.10 στην εκπομπή «Πρωινή Επισκόπηση» στο κανάλι της Βουλής. 

Ερωτηθείσα για το αν η Τουρκία επιδιώκει ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο η κ. Αναγνωστοπούλου ανέφερε πως: «Δεν ξέρω πραγματικά αν η Τουρκία θέλει θερμό επεισόδιο, είναι βέβαιο όμως πια ότι επιδιώκει να δημιουργήσει όρους αστάθειας στην περιοχή και ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία με σκοπό να αναβαθμίζει συνεχώς τη διαπραγματευτική της ικανότητα. Αυτό δεν είναι ότι καλύτερο ειδικά σε μία εποχή που υποτίθεται είχε συναινέσει στο διάλογο και την έναρξη των συνομιλιών. 

Για εμάς οι κυρώσεις έπρεπε να τίθενται στο τραπέζι εδώ και ενάμιση χρόνο, πριν φτάσουν τα πράγματα να είναι τόσο δύσκολα όσο είναι αυτή την περίοδο. Δηλαδή όταν κανείς θέσει το θέμα των κυρώσεων τελευταία στιγμή και όταν φαίνεται ότι προσπαθεί η Τουρκία να μας βάλει με την πλάτη στον τοίχο, δεν θα έπρεπε να έχει εγκαταλειφθεί το θέμα των κυρώσεων από τη στιγμή που η χώρα και η κυβέρνηση της ΝΔ θεωρούσε ότι είναι ένα ισχυρό εργαλείο. Πριν από κάποιους μήνες δεν το θεωρούσε βέβαια. Το θέμα των κυρώσεων και έτσι όπως άτυπα είχε κατατεθεί η λίστα Μπορέλ δεν προχώρησε στην προηγούμενη Σύνοδο. Αυτό λοιπόν είναι  ένα από αυτά που έδωσε στην Τουρκία την ευκαιρία να πιέσει όσο το δυνατόν περισσότερο για να αυξήσει τη διαπραγματευτική της ικανότητα. 

 

 

Εγώ δεν θα πω ότι η χώρα δεν κάνει διπλωματικές κινήσεις, θα πω όμως ότι για να έχουν αυτές οι κινήσεις πραγματικά δύναμη κρούσης θα πρέπει η ίδια η χώρα να τις εντάσσει σε μία συγκεκριμένη πολιτική βάζοντας κόκκινες γραμμές και αυτήν την πολιτική της να τη διεκδικεί με διπλωματικές κινήσεις. Δηλαδή, ο πολιτικός σχεδιασμός να προηγείται των διπλωματικών κινήσεων, διαφορετικά οι κινήσεις μένουν αποσπασματικές. Και κυρίως η κόκκινη γραμμή. Είχαμε ζητήσει σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, να συζητηθεί εκεί αφού φαινόταν ότι η στάση της Τουρκίας είναι προκλητική και είναι πάρα πολύ πιεστική, αυτά έπρεπε να έχουν γίνει». 

Σχετικά με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για επέκταση των 12 μιλίων στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κρήτη η κ. Αναγνωστοπούλου σημείωσε: «Θεωρώ και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πως το ζήτημα είναι πως μπορεί η χώρα να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της ικανότητα, πως μπορεί δηλαδή να βάλει τα δικά της δίκαια πάνω στο τραπέζι. Η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια νότια της Κρήτης είναι κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας , εκεί δεν υπάρχει casus belli, δεν έχει να κάνει τίποτα η Τουρκία με περιοχές όπως η νότια Κρήτη ή στα ανατολικά της Κρήτης . Δηλαδή δεν μπορούμε συνέχεια να είμαστε υπό την απειλή ότι η Τουρκία ακόμα και σε περιοχές που δεν την αφορούν θα κάνει κάτι. Αν αυτό λοιπόν ενισχύει τη διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας γιατί να μην το κάνει. Και εκεί η κυβέρνηση να θέσει–και η συζήτηση με τους Πολιτικούς Αρχηγούς εκεί έχει νόημα- ποια είναι η κόκκινη γραμμή, τι ενισχύει τη διαπραγματευτική της ικανότητα για να βγούμε από αυτόν το φαύλο κύκλο των προκλήσεων της Τουρκίας. 

Η μεγάλη μας διαφορά με τη ΝΔ όσον αφορά τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός, ο οποίος πρέπει να εκπορεύεται από εμάς και με βάση αυτόν να διεκδικούμε και από την Αμερική και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο- που είναι το δικό μας πλαίσιο, το δικό μας σπίτι- αυτό που εμείς θεωρούμε ότι είναι το συμφέρον της χώρας. Δεν αφήνουμε τον στρατηγικό σχεδιασμό να γίνεται συλλογικά και από άλλους. Σε αυτό επιμένουμε εμείς».

Στη συνέχει, σχετικά με τη στάση του Γερμανία και το γεγονός ότι περιμένει το Δεκέμβριο για να επανεξεταστεί τα θέμα των κυρώσεων ,  η κ. Αναγνωστοπούλου τόνισε πως: «Η Γερμανία προφανώς περιμένει τις αμερικανικές εκλογές  και δεύτερον έχει δικά της συμφέροντα με την Τουρκία, το προσφυγικό-μεταναστευτικό που είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Όλα αυτά συνδέονται. Η χώρα μας έπρεπε ευθύς εξαρχής να επιμείνει σε μία ευρωτουρκική συμφωνία με την οποία θα οριοθετούνται οι σχέσεις ανάμεσα στην Ευρώπη και την Τουρκία, τι θα γίνει με το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, να μην το διαχειρίζεται η κάθε χώρα ανάλογα με τα συμφέροντά της αλλά και οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη και πως αυτές πρέπει να είναι πάνω στο τραπέζι. Και κυρίως ευρωπαϊκή λύση, όχι κάτω από το τραπέζι προνομιακά η κάθε χώρα ανάλογα με τα δικά της συμφέροντα. Εκεί είναι η  μεγάλη μας διαφορά με τη ΝΔ , αυτό θα έπρεπε να το διεκδικούμε από την αρχή. Η γερμανική προεδρία ήταν μία πολύ καλή συγκυρία για να μπορέσουν να επιλυθούν αυτά τα θέματα. Αποδεχτήκαμε ρόλους που μας ξεπερνούσαν –η Ελλάδα ασπίδα της Ευρώπης- χωρίς να έχουμε όμως τα όπλα γι αυτή την ασπίδα. 

Ακολούθως, η κ. Αναγνωστοπούλου ρωτήθηκε για  τη συζήτηση που γίνεται για τον Ποινικό Κώδικα τις τελευταίες μέρες και αν η αναθεώρησή του συμπαρέσυρε τις ποινές που επιβλήθηκαν στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής προς τα κάτω. Η βουλευτής σημείωσε πως: «Θα πρέπει να σταματήσει αυτή η συζήτηση για τον ποινικό Κώδικα, τον οποίο έφτιαξε μία νομοπαρασκευαστική επιτροπή επί μία δεκαετία, οι καλύτεροι επιστήμονες της χώρες, δικαστικοί, δικηγόροι, καθηγητές πανεπιστημίου, οι καλύτεροι νομικοί. Δεν είναι δυνατόν να λέμε ότι οι ποινικοί κώδικες είναι θέμα του ΣΥΡΙΖΑ, του ενός ή του άλλου. Το δικαστήριο αποφάσισε τις ανώτατες ποινές  και επιπλέον για πρώτη φορά εκτίονται οι ποινές στο ανώτατό τους σημείο, δηλαδή τα 2/3 και όχι τα 1/3 όπως ήταν πριν. 

Την απόφαση την προτείνει και την επιβάλλει το δικαστήριο, κανένας άλλος. Όλοι έλεγαν ότι οι ποινικοί κώδικες πρέπει να αλλάξουν , αυτό ήταν δουλειά δέκα χρόνων, ήταν οριζόντια. Το να προσπαθεί η ΝΔ να πει τώρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε για να πέσει η Χρυσή Αυγή στα μαλακά είναι μία συζήτηση που είναι πολύ άσχημη για τη χώρα. Αυτά ισχύουν σε όλη την Ευρώπη, αυτά ισχύουν και στη χώρα μας. Η Ευρώπη μας έλεγε πως έχουμε τεράστιες ποινές οι οποίες δεν εκτίονται κιόλας. Μας έλεγαν, βάλτε πραγματικές ποινές οι οποίες θα εκτίονται στο μεγαλύτερό τους μέρος. Πρέπει να σταματήσει αυτή η σπέκουλα λοιπόν να δηλητηριάζει τα κλίμα. Η ΝΔ αμέσως μετά την απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής  ξεκίνησε έναν πραγματικό πόλεμο εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Δημιουργήθηκε ένα μετεμφυλιακό κλίμα από ένα κόμμα που θα ήταν καλό εκείνη τη στιγμή να στήριξη την απόφαση και να μην πει τίποτε άλλο. Όλοι ξέρουμε πως ενισχύθηκε η Χρυσή Αυγή, με ποια ρητορεία, με ποιες πολιτικές. Αυτό θεωρώ ότι η κοινωνία δεν το ξεχνάει εύκολα. Πρέπει να μείνουμε στη νίκη της δημοκρατίας. Είναι πραγματικά θλιβερό, ενώ έχουμε μία μεγάλη νίκη της δημοκρατίας, συγκεντρώθηκαν τόσοι Έλληνες πολίτες έξω από το εφετείο αλλά και τόσοι Έλληνες πολίτες που διακήρυξαν τη βούλησή τους ότι η πολιτεία, οι δικαστικές αρχές, οι πάντες πρέπει να περιφρουρούν τη δημοκρατία για να μην έχουμε τέτοια φαινόμενα και αμέσως ξεκίνησε η ιστορία των δύο άκρων, η ιστορία για τους ποινικούς κώδικες. Ήταν ντροπή από τη μεριά της κυβέρνησης». 

Τέλος, σχετικά με για την πρόταση της Κ. Διαμαντοπούλου από τον πρωθυπουργό για τον ΟΟΣΑ είπε: « Όσον αφορά την κ. Διαμαντοπούλου εγώ αυτό που έχω να πω είναι ότι τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό ποτέ δεν τον θεώρησα κέντρο. Για μένα προσωπικά δεν είναι υπερκομματική η επιλογή της». 

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ