«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε παραδώσει τα κλειδιά στα χέρια των ΜΚΟ. Εμείς δεν θέλουμε να τους παραδώσουμε τα κλειδιά. Θέλουμε τη συνεργασία μαζί τους αλλά να έχουμε εμείς την ευθύνη», ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, απαντώντας νωρίτερα σήμερα στη Βουλή, σε επερώτηση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου με αντικείμενο τον έλεγχο των ΜΚΟ.
«Θέλουμε να αποσυμφορήσουμε τα νησιά, χωρίς πολλές και μεγάλες δομές σε όλη τη χώρα», είπε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι στόχος είναι να κλείσουν 60 δομές μέσα στη χρονιά. «Δεν χτίζουμε νέες δομές, αλλά 32 υφιστάμενες δομές περνούν υπό τον έλεγχο της Πολιτείας», είπε ο Νότης Μηταράκης.
«Παρακρατικούς μηχανισμούς» χαρακτήρισε τις ΜΚΟ ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος ο οποίος επισήμανε ότι «η κοινωνία μετατρέπεται βιαίως σε πολυπολιτισμική, μετατρέπεται η Ελλάδα σε… Ελλαδιστάν». Ο Κυριάκος Βελόπουλος επέκρινε την κυβερνητική πολιτική για «αντεθνικό προφίλ» και κατήγγειλε ότι «σε μια Ελλάδα που πένεται, δίνονται δισ. εκατομμύρια ευρώ σε ανθρώπους που έρχονται στη χώρα μας παρανόμως. Ότι ταΐζει αυτούς τους έρχονται τώρα ενώ δεν μπορεί να ταΐσει τους Έλληνες που δεν έχουν να φάνε». Προειδοποίησε επίσης ότι οι 72 δομές στη χώρα είναι «72 ισλαμοπόλεις».
«Το ερώτημα στις επόμενες εκλογές, είναι ποια Ελλάδα θέλουμε. Θέλουμε Ελλάδα ή Ελλαδιστάν; Τους δίνετε 500 ευρώ το μήνα, δωρεάν σπίτι, δωρεάν σίτιση, νομική βοήθεια, ιατρική περίθαλψη», είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος που ζήτησε κλείσιμο συνόρων και push back. «Μεταφέρετε στην ενδοχώρα 6.774 ανθρώπους. Δηλαδή συστήνετε μια ισλαμούπολη σαν την Άμφισσα», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και επισήμανε ότι το 60% των αιτούντων άσυλο έχει ΑΜΚΑ, το 51% έχει ΑΦΜ, δηλαδή «η κυβέρνηση τους νομιμοποιεί από την πίσω πόρτα». Κατήγγειλε επίσης ότι ΜΚΟ νοικιάζουν σπίτια σε τιμές πολλαπλάσιες της αγοράς και ενεργούν χωρίς έλεγχο, πολύ περισσότερο που είναι απόρρητο το μητρώο των ΜΚΟ αφού δεν υπάρχουν απαντήσεις για το πόσες ΜΚΟ δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ενώ δεν είναι γνωστό ακόμη ποιες ποινές και αν έχουν επιβληθεί ποινές σε ΜΚΟ που παρανομούν.
Ιδιωτικοποίηση του μεταναστευτικού
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο κ. Μηταράκης είχε ιδιωτικοποιήσει τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος. «Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε παραδώσει "τα κλειδιά" στα χέρια ΜΚΟ, οι οποίες διαχειρίζονταν ευρωπαϊκά κονδύλια, με τα οποία προσελάμβαναν υπαλληλικό προσωπικό -χιλιάδες μετακλητούς- με διαδικασίες για τις οποίες το κράτος είχε παντελή άγνοια, με μισθούς μεγαλύτερους του Δημοσίου, ενώ πραγματοποιούσαν προμήθειες με έναν απόρρητο τρόπο ως προς το Δημόσιο. Σήμερα η ανάκτηση του ελέγχου των δομών σηματοδοτεί και την ανάκτηση της διεθνούς αξιοπιστίας μας. Τα ευρωπαϊκά όργανα βλέπουν στο πρόσωπο της χώρας μας ένα φερέγγυο συνομιλητή και, πάνω από όλα, διαχειριστή του μεταναστευτικού ζητήματος», ανέφερε ειδικότερα ο υπουργός.
«Ήδη έχουν φανεί τα πρώτα αποτελέσματα της πολιτικής μας», είπε ο κ. Μηταράκης όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων σημειώνοντας πως με το που ανέλαβε η Πολιτεία, το κόστος κατασκευής δύο δομών μειώθηκε κατά 25% έως 30%, ενώ οι μετακινήσεις έγιναν φθηνότερες κατά 67%.
Στόχος, είπε επίσης ο υπουργός, είναι να κλείσουν 60 δομές έως το τέλος του 2020. «Θέλουμε να κλείσουμε 60 δομές μέσα στη χρονιά και να εφαρμόσουμε το όριο του 1% στους αιτούντες άσυλο, όχι απλώς σε επίπεδο περιφέρειας, αλλά περιφερειακής ενότητας. Για την κυβέρνηση το μεταναστευτικό είναι σημαντικό πρόβλημα, θέλουμε ουσιαστική αποσυμφόρηση σε όλη τη χώρα», ανέφερε ειδικότερα ο υπουργός και σημείωσε ότι σε Σάμο και Μαλακάσα θα λειτουργούν οι πρώτες κλειστές ελεγχόμενες δομές.
«Η Σάμος και η Μαλακάσα θα αποτελέσουν τις πρώτες κλειστές και ελεγχόμενες δομές φιλοξενίας μέσα στους επόμενους μήνες. Αποτελεί μία υπόσχεση προς την τοπική κοινωνία αλλά και μία δέσμευση του υπουργείου μας. Το μοντέλο των ελεγχόμενων δομών θα μεταφερθεί σταδιακά σε όλα τα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα, στις δομές που θα μείνουν μετά τις 60 δομές που φέτος έχουμε ήδη ανακοινώσει ότι θα κλείσουν» είπε.
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρθηκε στο νέο πλαίσιο λειτουργίας των ΜΚΟ, το οποίο ήδη αποδίδει. «Προχωρήσαμε στην τοποθέτηση Ειδικού Γραμματέα στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για να εποπτεύει αποτελεσματικά το νέο Μητρώο. Ενισχύουμε έτσι τη λογοδοσία και την εκούσια συμμόρφωση. Όποιος δεν συμμορφώνεται με τις νέες απαιτήσεις, θα διαγράφεται και δε θα έχει πλέον δικαίωμα εισόδου στις δομές ή συνεργασίας με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Η διαδικασία οριστικής εγγραφής ΜΚΟ και εγγραφής των φυσικών προσώπων ολοκληρώνεται με τη χορήγηση ειδικών ταυτοτήτων για την είσοδο στις δομές. Προβλέπεται η δυνατότητα επιτόπιων ελέγχων από την Ειδική Γραμματεία του υπουργείου», σημείωσε ο κ. Μηταράκης.
Τέλος, αναφερόμενος στα επιδόματα στους αιτούντες άσυλο, ο υπουργός επανέλαβε πως από τον Σεπτέμβριο διακόπτεται η παροχή μετρητών και οι προπληρωμένες κάρτες θα χρησιμοποιούνται από τους δικαιούχους, αποκλειστικά και μόνο για την αγορά αγαθών και προϊόντων και όχι για αναλήψεις χρημάτων.