Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Τι είναι και πώς θα λειτουργεί

 

 

Από την 1η Ιουνίου μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο που φέρει την κωδική ονομασία ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ με βασικό στόχο είναι να μπει ανάχωμα στην έκρηξη της ανεργίας.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις, που έχουν μείωση τζίρου πάνω από 20% κατά την περίοδο της κρίσης ανεξαρτήτως ΚΑΔ.

Το πρόγραμμα θα έχει περιορισμένη διάρκεια. Θα ισχύει έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η επέκτασή του.

Το πρόγραμμα

Το νέο πρόγραμμα θα στηρίζεται στους εξής άξονες:

– Ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να μειώνει το χρόνο εργασίας του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%. Η μείωση του ωραρίου που θα εφαρμόζεται για τον εργαζόμενο θα ασκείται χωρίς να μεταβάλλεται το είδος της σχέσης εργασίας.

– Το κράτος θα έρθει να καλύψει το 60% του εισοδήματος του εργαζομένου που θα χάνει για τις ώρες που δεν εργάζεται.

– Όριο ασφάλειας θα είναι ο βασικός μισθός, καθώς το τελικό ποσό των εργαζόμενων δεν θα μπορεί να υπολείπεται από τα 650 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι εάν η καθαρή αμοιβή μετά την μείωση του ωραρίου εργασίας υπολείπεται του κατώτατου μισθού των 650 ευρώ, η διαφορά θα καλύπτεται από το κράτος εξ’ ολοκλήρου.

– Ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου, υπολογιζόμενων επί του αρχικού ονομαστικού μισθού.

– Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος βρίσκεται σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης, ο εργοδότης απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας και σε μείωση του ονομαστικού μισθού του εργαζομένου.

Για παράδειγμα: Εργαζόμενος με αποδοχές 700 ευρώ και ωράριο μειωμένο κατά 50%. Θα λάβει από τον εργοδότη 350 ευρώ. Από το κράτος θα λάβει το 60% των υπολοίπων 350 ευρώ, δηλαδή 210 ευρώ, άρα σύνολο 560 ευρώ. Επειδή όμως το χαμηλότερο όριο είναι τα 650 ευρώ του κατώτατου μισθού, το κράτος θα πληρώσει άλλα 90 ευρώ, ώστε α φτάσει το συγκεκριμένο ποσό.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αλλά και η συνέχιση του καθεστώτος αναστολής συμβάσεων εργασίας θα χρηματοδοτηθεί από τα κονδύλια της κοινοτικής Πρωτοβουλίας SURE.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ