Αλλεργία ή επιπεφυκίτιδα: Τι σημαίνουν τα κόκκινα ματάκια του παιδιού

Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η αναγνώρισή του

Ωραία εποχή η άνοιξη, έτσι δεν είναι; Ναι, εκτός αν το μικρούλι σας υποφέρει από αλλεργίες. Και εντάξει, αν η αλλεργία είναι γνωστή, ξέρουμε και πώς να την αντιμετωπίσουμε. Όμως δυστυχώς, μια νέα αλλεργία μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του. Ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματά της, τα κόκκινα δακρυσμένα μάτια, θυμίζουν πολύ εκείνα της επιπεφυκίτιδας. Όμως τα δύο προβλήματα έχουν πολύ διαφορετική αντιμετώπιση. Πώς θα τα διακρίνουμε, λοιπόν;

Επιπεφυκίτιδα

Χαρακτηρίζεται από τσίμπλες, συχνά κιτρινωπές αλλά και άσπρες, που κάνουν τα βλέφαρα να “κολλούν” μεταξύ τους. Συνήθως αρχικά εμφανίζεται στο ένα μάτι, αλλά μέσα σε λίγες ημέρες προσβάλλει και το άλλο. Το λευκό του ματιού, ωστόσο, παραμένει λευκό – εκτός ίσως από μερικές κόκκινες γραμμούλες.
Σε περίπτωση που υποψιάζεστε ότι τα κόκκινα ματάκια του μικρού σας προκύπτουν από μια μικροβιακή λοίμωξη, απευθυνθείτε στον παιδίατρο ή τον οφθαλμίατρό του για να σας συστήσει το κατάλληλο αντιβιοτικό κολλύριο.

Αλλεργία

Τα ματάκια του παιδιού είναι ερεθισμένα, δακρύζει διαρκώς, ενοχλείται από το φως και τα βλέφαρά του είναι πρησμένα. Κατά κανόνα παρουσιάζεται ταυτόχρονα και στα δύο μάτια. Δεν παρουσιάζει τσίμπλες, όμως το λευκό του ματιού γίνεται όλο κατακόκκινο. Εκτός από το πρήξιμο, δεν αποκλείεται να παρατηρήσετε ότι τα κάτω βλέφαρα παίρνουν μια μπλε απόχρωση.
Κατά πάσα πιθανότητα ο παιδίατρός σας θα σας προτείνει κάποιο αντιισταμινικό κολλύριο, το οποίο όμως δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για περισσότερες από δέκα συνεχόμενες ημέρες ή εναλλακτικά κάποιο κολλύριο με βάση τα κορτικοστεροειδή. Επίσης, είναι σημαντικό να ανακαλύψετε με τη βοήθειά του τι είναι αυτό που προκαλεί την αλλεργία, ώστε να μπορέσετε να λαμβάνετε και προληπτικά μέτρα στο μέλλον.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε επίσης