Αννα Μαρία, βασίλισσα για 3 χρόνια και 86 ημέρες - Βιογραφία

Μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις «Φερενίκη» η βιογραφία «Άννα-Μαρία, Η τελευταία βασίλισσα;» της Αλεξάνδρας Στεφανοπούλου.

Στο βιβλίο στο οποίο καταγράφεται η ζωή της Αννας Μαρίας, η ίδια περιγράφεται ως μια γυναίκα δυνατή, αξιοπρεπή, υπομονετική που δεν κουράζεται, που δεν απαιτεί για τον εαυτό της και που μοιράζει την αγάπη της. «Δεν παραπονέθηκε ποτέ, ούτε κατηγόρησε ποτέ κανέναν», σημειώνει η συγγραφέας.

Ενα ψηφιδωτό με προσωπικές στιγμές της Αννας-Μαρίας
Μέσα από τις 247 σελίδες του βιβλίου παρακολουθούμε τη ζωή της πριγκίπισσας της Δανίας που έγινε βασίλισσα της Ελλάδος. Γνωρίζουμε την Άννα-Μαρία άριστη μαθήτρια, έφηβη, ερωτευμένη, αφοσιωμένη σύζυγο, στοργική μητέρα, αλλά και γιαγιά.
Το βιβλίο της Αλεξάνδρας Στεφανοπούλου περιγράφει γεγονότα, παραθέτει διαλόγους και καταθέτει ντοκουμέντα από την κρίσιμη περίοδο που η Άννα-Μαρία υπήρξε «η βασίλισσα των τριών ετών και των 86 ημερών».

Παρακολουθούμε τον έρωτα με την πρώτη ματιά με τον Κωνσταντίνο, αλλά και πιπεράτες λεπτομέρειες, ότι σύντομα τη ζήτησε σε γάμο, παρότι η Άννα Μαρία ήταν μόλις δεκάξι και έπρεπε να συνεχίσει το σχολείο της στις Ελβετικές Άλπεις. Τότε ο πατέρας της αιφνιδιάστηκε και κλείδωσε τον διάδοχο του ελληνικού θρόνου στην τουαλέτα. Παρά ταύτα κανονίστηκαν αρραβώνες και γάμοι. Οι αρραβώνες έγιναν στις 23 Ιανουαρίου του 1963 στα ανάκτορα της Δανίας.

Αννα-Μαρία, μία ζωή γεμάτη ανατροπές
Η ζωή της Αννας-Μαρίας, μία ανατροπή. Από τη γέννησή της στα ανάκτορα της Κοπεγχάγης, τις σπουδές στην Ελβετία. Κατόπιν ήρθε στην Ηρώδου Αττικού (το σημερινό Προεδρικό Μέγαρο) που ήταν τότε Ανάκτορα, και τα θερινά στο Τατόϊ αλλά και το Μον Ρεπό στην Κέρκυρα, όπου έζησε ως εν ενεργεία βασίλισσα.

Η βασιλική οικογένεια εγκατέλειψε τη χώρα τα ξημερώματα της 14ης Δεκεμβρίου 1967. Εφυγαν για Ρώμη και μετά στο Λονδίνο. Στην ιταλική πρωτεύουσα παρέμειναν μέχρι και το επί Δικτατορίας δημοψήφισμα, το 1973, που έφερε την αβασίλευτη δημοκρατία να κερδίζει στα ποσοστά τη βασιλευομένη, ενώ η αποκατάσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας και το νέο δημοψήφισμα τον Δεκέμβριο του 1974 βρίσκει την οικογένεια να έχει μετακομίσει στο Λονδίνο.

Το βιβλίο «ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ: Η τελευταία βασίλισσα;» της Αλεξάνδρας Στεφανοπούλου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φερενίκη
H Αλεξάνδρα Στεφανοπούλου είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας, σεναριογράφος, θεατρικός συγγραφέας, σπούδασε Ελληνική και Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει διδακτορικό στην Ιστορία.

Εργάστηκε στον αθηναϊκό ημερήσιο Τύπο σαν ρεπόρτερ, αρθρογράφος, πολεμική ανταποκρίτρια και χρονογράφος με τα ψευδώνυμα ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ και ALTER EGO και είναι σήμερα χρονογράφος της εφημερίδας Εστία. Μέλος της ΕΣΗΕΑ, του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου, της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδας. Έχει τιμηθεί με το βραβείο δημοσιογραφίας Μπότση.

Σαν θεατρικός συγγραφέας έχει γράψει κείμενα για επτά θεατρικές επιθεωρήσεις και έχει τιμηθεί δύο φορές με το βραβείο Παπαδούκα. Σαν σεναριογράφος έχει γράψει μεταξύ άλλων μία τηλεοπτική σειρά με θέμα τη ζωή του Κωστή Παλαμά και έχει διασκευάσει σε τηλεοπτική σειρά το μυθιστόρημα του Θράσου Καστανάκη Η Φυλή των Ανθρώπων, που προβλήθηκαν από την ΕΤ. Στα βιβλία που έχει εκδώσει, από τις συλλογές χρονογραφημάτων, περιλαμβάνονται τα Μια Ελληνίδα στον Πόλεμο του Βιετνάμ, η διδακτορική μελέτη Η Στάσις της Ρωσίας για την Κωνσταντινούπολιν και τα Στενά κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμον, Κωστής Παλαμάς, ο Δωδεκάλογος του Έρωτα, Η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη του Ελσίνκι, ένα μυθιστόρημα σε γαλλική γλώσσα που εκδόθηκε στο Παρίσι με τίτλο Au dela de la cloture, καθώς και τα έργα της Άτακτοι Ηγέτες, Μοιραίες Γυναίκες και 13 Δεκεμβρίου 1967.

Oλες οι φωτογραφίες περιλαμβάνονται στο βιβλίο των εκδόσεων Φερενίκη
Πηγή: iefimerida.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ