Σε αποκάλυψη της πρόθεσης για ανεξαρτητοποίηση της διαιτησίας από την ΕΠΟ προχώρησε με τηλεοπτικές του δηλώσεις ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος το προηγούμενο διάστημα είχε συναντήσεις σε Νιόν και Γενεύη με εκπροσώπους της FIFA και της UEFA, με θέμα την αντιμετώπιση των παθογενειών του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε και στην απόφαση της ΕΕΑ όσον αφορά το ζήτημα της πολυϊδιοκτησίας ΠΑΟΚ και Ξάνθης, τα αντανακλαστικά που έδειξε η κυβέρνηση με την τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή, τόνισε πως στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τις όποιες αλλαγές πραγματοποιηθούν, θα εισαγάγει το καταστατικό της ΕΠΟ η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία, ενώ υπογράμμισε ότι η συνάντηση με τον Ντέμη Νικολαϊδη έγινε στο πλαίσιο μιας σειράς από τέτοια ραντεβού.
Αναφορικά με τις επαφές που είχε με ανθρώπους της UEFA και της FIFA, μεταξύ άλλων, είπε: «Υπήρξε μια ευρεία συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια της UEFA στη Γενεύη, με την ανώτατη διοίκηση και τον πρόεδρο, για το ελληνικό ποδόσφαιρο και τη βαθιά κρίση που βιώνει. Κρίση όχι μόνο αθλητική, αλλά και κρίση αξιών. Χρειάζεται άμεσα ριζική επανεκκίνηση, η οποία θα στηρίζεται σε αυστηρό πλαίσιο κανόνων. Ο πρόεδρος της UEFA θα έρθει μέσα στον Φεβρουάριο να υπογράψει ένα συνυποσχετικό με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Το ποδοσφαιρικό μνημόνιο θα το φτιάξει η κυβέρνηση και θα το συνυπογράψει η UEFA, που μαζί με τη FIFA θα κάνουν τις προτάσεις. Υπάρχει ένα πλαίσιο συνεργασίας, ζητήσαμε την τεχνική βοήθεια για το ευρύ φάσμα του ποδοσφαίρου. Το συνυποσχετικό θα περιλαμβάνει την τεχνική βοήθεια της UEFA, η οποία έχει κάνει ήδη μελέτες και θα αξιοποιήσει τα όποια εργαλεία. Η ελληνική κυβέρνηση, από πλευράς της, θα παράσχει την πλήρη πολιτική κάλυψη και θα νομοθετήσει ότι είναι αναγκαίο. Οι κυρώσεις, πλέον, για παραβίαση των κανόνων, θα φτάνουν μέχρι και την αποβολή ομάδων από την Ευρώπη.
Στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τις αλλαγές θα εισαγάγει το καταστατικό της ΕΠΟ η UEFA. Όμως, όποιες θέσεις προτείνει, πρέπει στο πλαίσιο της εξυγίανσης να τις ακολουθήσει και η Ελληνική Ομοσπονδία στα όργανά της. Σε ένα κυρίαρχο κράτος υπάρχουν κατανομή αρμοδιοτήτων και η Πολιτεία θέτει το πλαίσιο που θα λειτουργούν οι φορείς».
Για το σχέδιο των αλλαγών στο ποδόσφαιρο, σημείωσε: «Όταν καταλήξουμε στον τρόπο για τις αλλαγές, μετά και τη συνεννόηση με FIFA, τότε προφανώς θα υπάρχει διαβούλευση και με την ΕΠΟ. Για το καλό του ποδοσφαίρου πρέπει να υπάρχει συνέργεια όλων. Αν πηγαίναμε πρώτα στην ΕΠΟ, δεν ξέρω αν θα ήταν καλύτερο. Όταν πήγα στη Νιόν, στους πίνακες της UEFA με τις στατιστικές ποδοσφαίρου, η Ελλάδα είχε πάρει την κατιούσα. Μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε την πλήρη ανασύνταξη του ελληνικού ποδοσφαίρου».
Όσον αφορά την υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας ΠΑΟΚ και Ξάνθης, τόνισε: «Δεν ισχύει ότι πως σε κάθε ματς θα αφαιρούνται οι βαθμοί. Εφόσον διαπιστωθεί η πολυϊδιοκτησία, δηλαδή περάσει από τα δύο δικαιοδοτικά όργανα της Αθλητικής Δικαιοσύνης μετά την εισήγηση της ΕΕΑ, θα αφαιρούνται 5 έως 10 βαθμοί. Με τη δικαστική απόφαση, θα πρέπει οι παραβάτες να συμμορφώνονται. Θα πρέπει να αναιρείται η πολυϊδιοκτησία. Αν δεν γίνεται, θα παρεμβαίνει ξανά η δικαιοσύνη με καταγγελία ή με παρέμβαση της για νέα τιμωρία. Εφόσον δεν τηρηθούν οι κανόνες από όλους τους συμμετέχοντες, θα υπάρχει αποβολή ελληνικών ομάδων. Ο καθένας θα αναλάβει την ευθύνη του».
Σχετικά με την τροπολογία της κυβέρνησης για την πολυϊδιοκτησία, επισήμανε: «Αν γινόταν δεκτή η εισήγηση της ΕΕΑ, θα είχαμε υποβιβασμό του ΠΑΟΚ. Εμείς με γρήγορα αντανακλαστικά πριν υπάρξει δικαστική απόφαση, ήρθαμε και δεν αλλάξαμε το πλαίσιο παραβίασης, αλλά τρέψαμε την ποινή προς το επιεικέστερο. Όχι σε υποβιβασμό, αλλά αφαίρεση βαθμών. Διαχειριστήκαμε το άμεσο και δείξαμε πολιτική βούληση».
Για τη διαδικασία στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, απάντησε: «Υπήρξαν δύο παραιτήσεις μελών στην ΕΕΑ. Έγιναν αντικαταστάσεις. Ο πρόεδρος αντικαταστάθηκε από τον Αύγουστο και το ένα μέλος μετά από παραίτηση, λίγο πριν την υπόθεση ΠΑΟΚ και Ξάνθης. Έπρεπε να αντικατασταθούν. Ο κ. Αυγενάκης έκανε όσα όφειλε να κάνει. Δεν υποκύπτουμε σε κανέναν. Θα έρθουν κανόνες και κυρώσεις για όλους».
Αναφορικά με τη διαιτησία και τις εκλογές της ΕΠΟ, δήλωσε: «Υπάρχουν σκέψεις για αυτονόμηση της διαιτησίας, με έναν ανεξάρτητο φορέα για τους διαιτητές. Τώρα συνδέονται άμεσα με την ΕΠΟ. Αυτό συμβάλει σε παθογένειες. Πρέπει να μην λογοδοτούν στην ΕΠΟ. Για να είναι αδιάφθοροι οι διαιτητές, πρέπει να έχουν οργανική και λειτουργική ανεξαρτησία. Θα λειτουργούν κανονικά οι υφιστάμενες δομές στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Πιστεύω πολύ στη δύναμη των θεσμών, όχι στους μεσσίες. Όπου χρειαστούν πρόσωπα θα είναι απολύτου εμπιστοσύνης και καθαρότητας. Πρέπει να υπάρξει ριζική αναδιάρθρωση των εκλογών στην ΕΠΟ. Ο τρόπος που εκλέγονται και η βάση...».
Για τη συνάντηση με τον Ντέμη Νικολαΐδη, ανέφερε: «Είδα από κοντά τον Ντέμη Νικολαΐδη, έχω δει πολύ κόσμο. Σε λίγο χρόνο έπρεπε να κάνω πολλά, διότι μου το ανέθεσε ο πρωθυπουργός. Άκουσα ανθρώπους που έχουν εξέχουσα παρουσία στο ποδόσφαιρο. Γι' αυτό και είδα τον κ. Νικολαΐδη. Απλά τον είδαν δημοσιογράφοι εξερχόμενο από το Μέγαρο Μαξίμου και πήρε δημοσιότητα. Θα δω και άλλους. Ποδοσφαιριστές, παράγοντες και νομικούς... Δεν ψάχνω όμως να στελεχώσω καμία επιτροπή».
Τέλος, όσον αφορά το ντέρμπι ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός στις 23 Φεβρουαρίου, στην Τούμπα, σχολίασε: «Έχω εμπιστοσύνη ότι το ντέρμπι θα διεξαχθεί σε κόσμια πλαίσια».