Πάτρα: Πάνω από 700 οικογένειες θα στρώσουν χριστουγεννιάτικο τραπέζι με προσφερόμενα είδη

 

Πάνω από 700 οικογένειες της Πάτρας αναμένεται να κάνουν και φέτος γιορτές και να στρώσουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι με τα τρόφιμα που πρόκειται να μοιράσουν οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου. Η φτώχεια και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες σπίτια αυτής της πόλης δεν φαίνεται να μειώνονται παρά το γεγονός ότι υπάρχει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα περί οικονομικής ανάκαμψης

50 περισσότεροι φέτος οι δικαιούχοι

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα στοιχεία του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων την περασμένη χρονιά δόθηκαν τρόφιμα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σε 650 οικογένειες, φέτος όμως οι οικογένειές αυτές, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί θα ξεπεράσουν τις 700.

Πρόκειται για οικογένειες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για το γιορτινό τραπέζι και που εξακολουθούν και βρίσκονται σε καθεστώς βαθιάς φτώχειας και απορίας.

Τα στοιχεία του κοινωνικού οργανισμού του δήμου Πατρέων δείχνουν ότι οι οικογένειες αυτές βρίσκονται μόνιμα σε αυτή την κατάσταση όλα αυτά τα χρόνια, δεν έχουν κατορθώσει να βρουν δηλαδή πόρους για βελτιώσουν τα οικονομικά τους και εκτός αυτού κάθε χρόνο προστίθενται στον μακρύ κατάλογο της φτώχειας και της ανέχειας και επιπλέον νέες οικογένειες.

200 μερίδες πάνω το δεκατιανό

Το ίδιο συμπέρασμα προκύπτει άλλωστε και αν συγκρίνει κανείς τους αριθμούς των οικογενειών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα για το δεκατιανό που μοιράζει ο δήμος στους μαθητές των σχολείων της Πάτρας που προέρχονται από σπίτια που δεν μπορούν να δώσουν στα παιδιά τους ακόμα και ένα ποτήρι γάλα ή ένα κουλούρι.

Πέρυσι τέτοια εποχή είχαν μοιραστεί είδη για το δεκατιανό σε 800 παιδιά. Φέτος ο αριθμός αυτός ήδη έχει φτάσει τους 1.000 μαθητές και υπάρχει μία αυξητική τάση για να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο.

«Η φτώχεια έχει γίνει βίωμα για όλες αυτές τις οικογένειες. Τα μηνύματα που μας έρχονται κάθε φορά από τους ανθρώπους που στρέφονται στις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου για βοήθεια, δείχνουν ότι οι οικογένειες που έχουν έρθει σε μία δεινή κατάσταση, αυξάνονται αντί να λιγοστεύουν» τονίζει ο πρόεδρος του κοινωνικού οργανισμού Θόδωρος Τουλγαρίδης.

Κάθε πέρυσι και χειρότερα, δηλαδή, για την Πάτρα και το γκρίζο κλίμα της ανεργίας, της ανέχειας και της φτώχειας που έχει σκεπάσει εδώ και πολλά χρόνια, τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα.

Χιλιάδες στην ουρά για κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης

Μόνο στις υπηρεσίες του δήμου οι δικαιούχοι που έχουν πάρει το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης τους τελευταίους μήνες, έχουν ξεπεράσει τις 9.000. Αν προσθέσεις σε αυτές και τις αιτήσεις που έχουν γίνει από τους ίδιους τους ενδιαφερομένους ή τους λογιστές τους, οι εκτιμήσεις μιλούν για έναν αριθμό που συνολικά πρέπει να αγγίζει τις 20.000.

Οι υπηρεσίες του κοινωνικού τομέα που έχουν προχωρήσει σε αυτές τις εκτιμήσεις έχουν ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους να τους δοθούν κάποια στιγμή επίσημα στοιχεία με ακριβή νούμερα για τον αριθμό των ατόμων που μένουν σε αυτή την πόλη και παίρνουν το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης.

Μέχρι τώρα δεν τους έχουν δοθεί. Προφανώς τα μεγέθη είναι τόσο μεγάλα που δεν είναι και τόσο εύκολο αυτό. Το σίγουρο είναι ότι ένα μεγάλο κομμάτι της Πάτρας έχει ζητήσει και έχει πάρει ένα επίδομα που απευθύνεται σε μία μορφή βοήθειας και ενίσχυσης για την ακραία φτώχεια.

Γιατί όταν μιλάμε για οικογένειες με ένα παιδί που έχουν ετήσιο εισόδημα 2.400 ευρώ ή τετραμελείς οικογένειες που δηλώνουν στο εισόδημα τους 4.800 ευρω τον χρόνο, αναφερόμαστε προφανώς στην ακραία φτώχεια, σε σπίτια που ζουν δύσκολα και δίνουν μάχη για να κατορθώσουν την επιβίωση τους.

Όλες αυτές οι οικογένειες ζητούν βοήθεια και στρέφονται στα επιδόματα, όχι απλά για να ενισχύσουν το εισόδημα τους, αλλά γιατί χωρίς τα ψίχουλα που τους δίνονται από το κράτος πρόνοιας, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα μπορούσαν να πετύχουν ούτε την επιβίωση τους.

Λένε ότι είναι άστεγοι για να πάρουν επίδομα

Ακόμα και στους άστεγους της Πάτρας (κατάσταση που κάποτε αποτελούσε ταμπού) υπάρχει σοβαρό θέμα καθώς παρατηρείται αυξανόμενος αριθμός πολιτών που ζητούν να χαρακτηριστούν άστεγοι μόνο και μόνο για να πάρουν το αντίστοιχο επίδομα που θα τους ενισχύσει.

Οι αιτήσεις αστεγίας που έχουν δεχθεί οι υπηρεσίες του δήμου τους τελευταίους μήνες φτάνουν περίπου τις 800 και από αυτές οι υπάλληλοι, έχοντας κάνει τους σχετικούς ελέγχους και τις αυτοψίες, έχουν δεχθεί περίπου τις μισές. Όμως μόνο και μόνο αυτή η τάση να ζητούν δηλαδή οι πολίτες βεβαίωση αστεγίας για να πάρουν επιδόματα πάσης μορφής αποτυπώνει το κλίμα που χαρακτηρίζει ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού της αχαϊκής πρωτεύουσας.

Διανομή το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου

Τα τρόφιμα του κοινωνικού παντοπωλείου θα μοιραστούν μέσα στο πρώτο δκαήμερο του Δεκεμβρίου με πάνω από 700 διακούχους.

Είναι όμως λύσεις αυτές ή απλά μια παρηγοριά στον άρρωστο που δεν λέει να καταφέρει να σηκωθεί όρθιος και δεν έχει την ευκαιρία να βρει μια δουλειά για να ζήσει με αξιοπρέπεια; «Είναι σίγουρα μία παρηγοριά στον άρρωστο» τονίζει ο Θόδωρος Τουλγαρίδης. «Όλα αυτά τα επιδόματα και τα μερίσματα της φτώχειας που δίνονται από το κράτος είναι για να χρυσώσουν το χάπι της ανέχειας. Ο λαός θα πρέπει να αντιδράσει, θα πρέπει να ξεσηκωθεί και να απαιτήσει αυτά που δικαιούται και εκείνα που όλα αυτά τα χρόνια στο όνομα της κρίσης του άρπαξαν με διάφορους τρόπους και οι μεν και οι δε. Με μειώσεις μισθών και συντάξεων, με αυξήσεις φορολογιών, με απολύσεις και ανεργία. Τα ψίχουλα που δίνονται κάθε φορά δεν αλλάζουν κάτι».

Πηγη: 7 Μέρες Ενημέρωση

Διαβάστε επίσης