Η ζήλια είναι το αδελφάκι του άγχους. Αυτο το συναίσθημα είναι η αιτία να σου χαλάσει η διάθεση και να νιώθεις συναισθηματικό κενό, χωρίς μάλιστα να υπάρχει λόγος.
Ζηλεύω πολύ
Το πρώτο βήμα γίνεται από τη στιγμή που το παραδέχεσαι στον εαυτό σου και το λες. Αν έχεις στόχο να το αλλάξεις, τη στιγμή μάλιστα που ο σύντροφός σου δε σου έχει δώσει κανένα δικαίωμα, ξεκίνα με τα θετικά. Δώσε έμφαση στο γεγονός ότι σε αγαπάει, ότι είναι ερωτευμένος μαζί σου και προσπάθησε να μπλοκάρεις τα σενάρια που κάνεις.
Να του το πω;
Καλό θα ήταν να τον ενημερώσεις για τη συμπεριφορά σου για να ξέρει πώς να την ερμηνεύσει. Αν φοβάσαι ότι θα σε θεωρήσει δεδομένη τότε είναι δικό του θέμα. Σε μία υγιή σχέση τέτοιες αντιδράσεις δεν είναι σωστές. Πρέπει να γνωρίζει γιατί νευριάζεις με το παραμικρό χωρίς να έχει κάνει εκείνος κάτι. Πρέπει να γνωρίζει πάνω από όλα εσύ ως σύντροφός του τι νιώθεις απέναντί του.
Αν με χωρίσει;
Ένας άνθρωπος που σε αγαπάει και σε φροντίζει δεν υπάρχει περίπτωση να σε χωρίσει όταν του πεις ότι ζηλεύεις και θες βοήθεια. Θα πρέπει να εκτιμήσει την ειλικρινή σου στάση και να συνδράμει στο να μη νιώθεις έτσι. Ή αν νιώθεις έτσι να δείχνει κατανόηση (δε μιλάμε αν ζηλεύεις παθολογικά). Η ζήλια είναι «δηλητήριο» σε μία σχέση και μπορεί να την καταστρέψει.
Τι να κάνω;
Όπως στο βήμα της αυτογνωσίας έτσι και γενικά πρέπει να σε παρατηρείς σα να είσαι τρίτο άτομο. Μόνο τότε θα καταλάβεις ότι αυτό που κάνεις είναι λάθος και δύναται να γίνει τοξικό. Να δώσεις προσοχή όταν σε πιάνει η στιγμή που ζηλεύεις χωρίς λόγο και να πεις στον εαυτό σου «φτάνει».
Βοηθάει να κάνεις εσωτερικό μονόλογο και να σε φροντίζεις διότι η ζήλια είναι ένδειξη ότι νιώθεις μόνη. Αν αγαπάς τον εαυτό σου αρκετά, δώσε του την ευκαιρία να καταλάβει μέσα από τα λάθη του.
Πηγή: in.gr