Ακίνητα και στην Αχαΐα βγήκαν χθες στο ηλεκτρονικό "σφυρί" αφού οι πλειστηριασμοί ξεπάγωσαν και ενεργοποιήθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα eauction.
Ανάμεσά τους οικόπεδο στη Δυτική Αχαΐα, οικόπεδο και καταστήματα στην Αιγιάλεια, οικόπεδο και κατάστημα στον Δήμο Πύργου.
Επίσης στο σφυρί βγήκαν ακίνητα και στην Κέρκυρα, τη Ζάκυνθο την Πελοπόννησο και άλλες περιοχές της χώρας.
Οι πλειστηριασμοί είχαν "παγώσει" λόγω εκλογών και τη διακοπή του Αυγούστου και επανεκκίνησαν μετά από 4 μήνες.
Στη μακριά λίστα υπάρχουν πλέον μικρά και μεσαία διαμερίσματα, χωρίς όριο, αφού όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, η πρώτη κατοικία προστατεύεται πλέον μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που λειτουργεί η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους.
ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Οι τράπεζες σκοπεύουν να εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους για όσους αγνοήσουν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που προωθούν και οι οποίες αφορούν όλους τους οφειλέτες στεγαστικών δανείων που δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
Με δεδομένο ότι το 2019 ήταν χρονιά τριπλών εκλογών και οι πλειστηριασμοί ανεστάλησαν για μία εβδομάδα πριν και μία εβδομάδα μετά την κάθε εκλογική διαδικασία, ο στόχος των τραπεζών για τη διενέργεια 25.000-30.000 πλειστηριασμών έως τα τέλη του 2019 δεν θα επιτευχθεί.
Βέβαια, οι τράπεζες συνεχίζουν την πολιτική να αγοράζουν οι ίδιες τα ακίνητα που βγάζουν στον πλειστηριασμό, σε μια προσπάθεια να πιέσουν τους δανειολήπτες που έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα δάνειά τους.
Η πρακτική αυτή έχει δικαιώσει πάντως τις τράπεζες που βλέπουν τις αξίες των ακινήτων που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους να αυξάνεται και τις δυνατότητες χρήσης των ακινήτων αυτών να είναι πολύ καλύτερες σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.
Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ
Όμως όσοι θέλουν να «σώσουν» την πρώτη τους κατοικία θα πρέπει να γνωρίζουν πως είναι σε ισχύ η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας που λειτουργεί η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους.