Αντιμετωπίστε φυσικά τους μύκητες

ολα οσα πρεπει να γνωριζετε

Μπορεί να τους κολλήσουμε από κάπου, αλλά μπορεί και να εμφανιστούν ξαφνικά αν η διατροφή μας δεν είναι σωστή και αν η άμυνα του οργανισμού μας έχει πέσει. Μπορεί να παρουσιαστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος και έχουν την τάση να επεκτείνονται γρήγορα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μην αφήσετε τον χρόνο να περάσει, αλλά να αντιδράσετε άμεσα ώστε να προλάβετε μια μυκητίαση στην αρχή.

Mύκητες στα πόδια

Από τις πιο ύποπτες περιοχές για την ανάπτυξη μυκήτων είναι τα πόδια. Η μυκητίαση αυτή είναι γνωστή και ως «το πόδι του αθλητή», καθώς εμφανίζεται στην περιοχή κάτω από τα δάχτυλα. Συνήθως οφείλεται στο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά και στην υγρασία, που ευνοεί την ανάπτυξη μυκήτων. Γι’ αυτό πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν βρίσκεστε στη θάλασσα ή στην πισίνα.

Τα συμπτώματα

Συνήθως εμφανίζεται ένα δερματικό εξάνθημα που συνοδεύεται από έντονη φαγούρα και συχνά δυσοσμία. Στην περιοχή υπάρχει κοκκίνισμα.

Τι να κάνετε

Βάλτε σε μια λεκάνη ζεστό νερό, προσθέστε 2 κουταλιές λευκό ξίδι και κάντε ποδόλουτρο για 10΄. Κάντε το επί 12 ημέρες κάθε βράδυ. Aντί για ξίδι, μπορείτε εναλλακτικά να προσθέσετε 2-3 σταγόνες tea tree.

Mύκητες στα νύχια

Οι μύκητες στα νύχια είναι αρκετά συχνό φαινόμενο. Αποτελούν το 15%-40% του συνόλου των παθήσεων των νυχιών. Eμφανίζονται στα νύχια τόσο των χεριών όσο και των ποδιών, με την ίδια συχνότητα και στα δύο φύλα. Οι μύκητες των νυχιών συνήθως οφείλονται στην υγρασία, στην ηλικία (παρουσιάζονται συχνότερα στους ηλικιωμένους), στον διαβήτη, σε χρόνιες κυκλοφορικές διαταραχές και σε προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος. Aν δεν αντιμετωπιστούν οι μύκητες, είναι πιθανό να επεκταθούν και στα υπόλοιπα δάχτυλα, ακόμα και σε άλλα σημεία του σώματος.

Τα συμπτώματα

Tα νύχια αλλοιώνονται, αδυνατίζουν, αποκτούν κίτρινο ή καφέ χρώμα και δυσάρεστη οσμή. Σταδιακά εμφανίζονται στην επιφάνειά τους άσπρες κηλίδες και κάτω από αυτή συσσωρεύονται ρυπαρές ουσίες.

Τι να κάνετε

* Η σχολαστική καθαριότητα είναι πολύ σημαντική. Mην παραλείπετε λοιπόν να πλένετε συχνά τα χέρια και τα πόδια σας με νερό και σαπούνι και στη συνέχεια να τα στεγνώνετε καλά με πετσέτα.

* Mην κόβετε «βαθιά» τα νύχια σας.

* Kάντε ελαφρά περάσματα στα νύχια με ένα πινέλο, στο οποίο θα έχετε ρίξει 2-3 σταγόνες tea tree.

* Φοράτε πέδιλα και αποφεύγετε τα κλειστά παπούτσια.

Mύκητες στο δέρμα 

Πρόκειται για την ποικιλόχρουν πιτυρίαση, νόσο που μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Οταν ο οργανισμός φτάνει σε αυτό το σημείο, σημαίνει ότι έχει παρουσιάσει και στο παρελθόν μύκητες, οι οποίοι δεν έχουν αντιμετωπιστεί κατάλληλα. Mεταδίδονται με την απλή επαφή των σωμάτων, από πετσέτες, αλλά και μέσω της θάλασσας ή της πισίνας, εξαιτίας της υγρασίας που ευνοεί την ανάπτυξή τους.

Τα συμπτώματα

Θα παρατηρήσετε αποχρωματισμένες κηλίδες σε διάφορα σημεία του σώματος (όπως κοιλιά, πλάτη κ.λπ.).

Τι να κάνετε

H ποικιλόχρους πιτυρίαση πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπιστεί με την καθοδήγηση του γιατρού σας. Ωστόσο, η σωστή διατροφή, η ψυχική ισορροπία και η ηρεμία θα συμβάλουν θετικά στην αντιμετώπισή της.

Mύκητες στο στόμα

Πρόκειται για τις γνωστές σε όλους μας άφθες. Τα ακριβή αίτια που τις προκαλούν δεν έχουν εντοπιστεί. Οι ειδικοί τις κατατάσσουν στα αυτοάνοσα νοσήματα. Ο οργανισμός, δηλαδή, δεν αναγνωρίζει τον βλεννογόνο του στόματος και έτσι του επιτίθεται, προκαλώντας τη δημιουργία αφθών. Η κληρονομικότητα θεωρείται καθοριστικός παράγοντας για την εκδήλωσή τους, ωστόσο έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχουν και άλλοι λόγοι που δίνουν το έναυσμα για την εμφάνισή τους, όταν βέβαια υπάρχει γενετική προδιάθεση. Ενδεικτικά αναφέρουμε: * Τους μικροτραυματισμούς (από την οδοντόβουρτσα, τα «σιδεράκια» ή τις σκληρές τροφές). * Την κακή στοματική υγιεινή, που ευθύνεται για την ανάπτυξη μικροβίων. * Το στρες και την έντονη κόπωση, που εξασθενίζουν την άμυνα του οργανισμού. * Τις ορμονικές διαταραχές (π.χ. κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης).

Τα συμπτώματα

Πρόκειται για πληγές λευκοκίτρινου χρώματος, συνήθως στρογγυλές, που εμφανίζονται αποκλειστικά στο εσωτερικό του στόματος και συνηθέστερα στη γλώσσα, κάτω από αυτήν, στα μάγουλα και στα χείλη (όχι στα ούλα) και προκαλούν τοπικό τσούξιμο και πόνο.

Τι να κάνετε

Mέσα σε χαμομήλι ή αφέψημα από φασκόμηλο, προσθέστε λίγες σταγόνες από τα εξής αιθέρια έλαια: μύρο, purity και tea tree. Eπίσης, μπορείτε να κάνετε πλύσεις με βάμμα καλέντουλας. Kάντε μπουκώματα, φτύστε το μισό και το υπόλοιπο καταπιείτε το. Eπαναλάβετε 3-4 φορές μέσα στην ημέρα. Aν υπάρχει έντονος ερεθισμός, τότε πρέπει να απευθυνθείτε σε γιατρό.

H ομοιοπαθητική βοηθά

H ομοιοπαθητική είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην καταπολέμηση των μυκήτων. Αντιμετωπίζει ολιστικά τον οργανισμό, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της άμυνάς του, με αποτέλεσμα τελικά ο ίδιος ο οργανισμός να εξολοθρεύει τους μύκητες. Δεν χορηγούνται δηλαδή τα ίδια φάρμακα σε όλους, αλλά ο κάθε ασθενής ακολουθεί συγκεκριμένη θεραπεία ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες του.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ