H σάουνα είναι εξίσου εξαντλητική με τη μέτρια άσκηση

Η αρτηριακή πίεση δεν πέφτει κατά τη διάρκεια της σάουνας.Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας νέας μελέτης που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Martin Luther Halle-Wittenberg (MLU) και του Ιατρικού Κέντρου Βερολίνου (MCB).

Παλιότερα υπήρχε η άποψη ότι μια επίσκεψη σάουνας οδηγεί σε συνεχή πτώση της αρτηριακής πίεσης. «Θεωρήθηκε ότι η θερμότητα διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και ότι αυτό μειώνει την αρτηριακή πίεση», είπε ο Δρ. Sascha Ketelhut, κύριος συγγραφέας της νέας μελέτης. 

Ωστόσο, είναι σημαντικό να γίνει διάκριση ανάμεσα στις οξείες επιδράσεις μιας συνεδρίας σάουνας και στις επιδράσεις που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάπαυσης, μετά τη σάουνα.

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν τη μελέτη τους προσλαμβάνοντας 19 εθελοντές για να μετρήσουν τις άμεσες επιπτώσεις της χρήσης της σάουνας στο καρδιαγγειακό σύστημα. Οι συμμετέχοντες εκτέθηκαν σε 25λεπτη σάουνα, ενώ μετρήθηκαν η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός ρυθμός. Και τα δύο αυξήθηκαν αμέσως κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σάουνας. Μετά τη συνεδρία σάουνας, τόσο η αρτηριακή πίεση όσο και ο καρδιακός ρυθμός άρχισαν να πέφτουν κάτω από τα επίπεδα αναφοράς του συμμετέχοντα που μετρήθηκαν πριν από τη συνεδρία σάουνας.

Στο δεύτερο μέρος της μελέτης οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν ένα σύντομο πρόγραμμα άσκησης σε ένα ποδήλατο γυμναστικής ενώ ταυτόχρονα αξιολόγησαν την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό.

Συγκρίνοντας τις δύο συνθήκες, η πίεση του αίματος και ο καρδιακός ρυθμός των συμμετεχόντων έφτασαν στα ίδια επίπεδα κατά τη διάρκεια της συνεδρίας σάουνας όπως και κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Αυτό δείχνει ότι μια συνεδρία σάουνας είναι ένα είδος επιβάρυνσης για το σώμα. «Οι σάουνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όσους μπορούν να ανεχθούν μέτρια σωματική πίεση χωρίς δυσφορία. Η πίεση μπορεί να πέσει κάτω από τα επίπεδα που καταγράφηκαν πριν από την επίσκεψη στη σάουνα», είπε ο Ketelhut.

Οι παρατηρήσεις των ερευνητών υποστηρίζονται από προηγούμενες μελέτες που επικεντρώθηκαν στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της χρήσης της σάουνας, δείχνοντας για παράδειγμα θετικές επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Complementary Therapies in Medicine.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ