Αποτελεί σύμπτωμα των καιρών να μην μπορούμε να θυμηθούμε πληροφορίες, όταν η προσοχή μας διασπάται.
«Σήμερα, έχουμε πρόσβαση σε μια άνευ προηγουμένου ποσότητα πληροφοριών», λέει η Sandra Bond Chapman, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος του Κέντρου Brain Health.
Λαμβάνοντας λιγότερες πληροφορίες, μπορείτε πιο εύκολα να τις επεξεργαστείτε και να επεκτείνετε τις γνώσεις σας. Περιορίζοντας όσα σας αποσπούν την προσοχή, θα μπορείτε να συγκεντρωθείτε καλύτερα και να βελτιώσετε τη μνήμη σας.
«Το πρώτο πράγμα που όλοι πρέπει να κάνουμε είναι να αφήσουμε τα κινητά τηλέφωνα και να σταματήσουμε το multitasking», υπογραμμίζει η Chapman.
Δείτε παρακάτω τι άλλο μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την μνήμη σας:
Διαλογιστείτε: Ένας τρόπος για να συγκεντρωθείτε και να ενισχύσετε τη μνήμη είναι να αρχίσετε να διαλογίζεστε. Η Chapman λέει ότι το πρώτο βήμα για την ενίσχυση της λειτουργίας του εγκεφάλου είναι να χαλαρώσετε, ενώ έρευνα έχει αποδείξει ότι ο διαλογισμός σας βοηθά να αποφύγετε τις αποσπασματικές, ανήσυχες και αγχωτικές σκέψεις. Έχει φανεί επίσης ότι μπορεί να αλλάξει τη δομή του εγκεφάλου μέσω της ενίσχυσης των περιοχών που σχετίζονται με την προσοχή.
Οργανώστε τις πληροφορίες: «Ελευθερώστε» τη μνήμη σας, χρησιμοποιώντας εξωτερικά βοηθήματα για να οργανώσετε τις πληροφορίες. Για παράδειγμα, δοκιμάστε να βάλετε υπενθυμίσεις για το τι χρειάζεται να κάνετε κάθε μέρα στο ημερολόγιο του κινητού τηλεφώνου σας. Μπορείτε επίσης να κάνετε σημειώσεις και λίστες, οι οποίες θα ενισχύσουν τη μνήμη σας και θα σας βοηθήσουν να οργανωθείτε καλύτερα.
Περάστε χρόνο στη φύση: Αυτή η απλή δραστηριότητα μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη σας κατά 20%. Όπως ο διαλογισμός, έτσι και το περπάτημα στη φύση μπορεί να μειώσει τις ανησυχίες και τις σκέψεις που παρεμβάλλονται στη μνήμη σας, αλλά και να δώσει στον εγκέφαλό σας ένα «διάλειμμα» από το multitasking, βελτιώνοντας την απόδοσή του αργότερα.
Κοιμηθείτε: Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται επτά ώρες έχουν καλύτερη μνήμη από εκείνους που κοιμούνται λιγότερες από πέντε ή περισσότερες από εννέα ώρες. Αυτό είναι το χρονικό διάστημα εντός των οποίων γίνονται στον εγκέφαλο οι χημικές αλλαγές που απαιτούνται για την αφομοίωση νέων δεξιοτήτων ή πληροφοριών.
Πηγή: Reader’s Digest