120 δόσεις: Αυτό είναι το κυβερνητικό σχέδιο για τις ρυθμίσεις χρεών

Σαν αντίδοτο στην πρόταση μομφής της Νέας Δημοκρατίας κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, η οποία θα αρχίσει να συζητείται τη Δευτέρα στη Βουλή, και σαν σανίδα σωτηρίας ενόψει των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων επιστρατεύει η κυβέρνηση τη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Το σχετικό νομοσχέδιο θα εγκαινιάσει την ανακοίνωση προεκλογικών παροχών και, σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, θα κατατεθεί στη Βουλή. Μάλιστα, η νέα ρύθμιση οφειλών προς την εφορία είναι πιθανό να συμπεριλάβει ακόμα και χρέη που δημιουργήθηκαν έως τα τέλη Μαρτίου ή Απριλίου, παραβλέποντας τις ενστάσεις των ευρωπαϊκών θεσμών.

Στόχος της κυβέρνησης είναι οι νέες ρυθμίσεις οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία να ψηφιστούν άμεσα, ώστε η ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν αιτήσεις, να ανοίξει πριν από τις ευρωεκλογές. Και οι δύο ρυθμίσεις προβλέπεται να παραμείνουν ανοιχτές έως το τέλος Σεπτεμβρίου. 
Στο κυβερνητικό σχέδιο για τη ρύθμιση χρεών προς την εφορία «κλειδί» τόσο για τον συνολικό αριθμό των δόσεων όσο και για το ύψος της μηνιαίας δόσης θα είναι το ύψος του εισοδήματος του οφειλέτη. Αντιθέτως, στη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία δεν τίθενται εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια. Άλλη μία βασική διαφορά μεταξύ των δύο ρυθμίσεων είναι ότι η κύρια οφειλή προς την εφορία δεν θα κουρεύεται, σε αντίθεση με τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Η ελάχιστη μηνιαία δόση για χρέη προς την εφορία προβλέπεται να ανέλθει στα 20 ευρώ, ενώ για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα φθάνει τα 50 ευρώ, με εξαίρεση τους αγρότες, για τους οποίους διαμορφώνεται στα 30 ευρώ αλλά μηδενίζονται οι προσαυξήσεις.
 
Η ρύθμιση για την εφορία
Ελάχιστη μηνιαία δόση ύψους 20 ευρώ, διαγραφή του 100% των προστίμων και των προσαυξήσεων για όσους πληρώσουν εφάπαξ και ένταξη όσων έχουν ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ χωρίς περιοριστικά κριτήρια προβλέπει, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το σχέδιο της κυβέρνησης για τη ρύθμιση οφειλών προς την εφορία σε 18 έως 120 δόσεις.
Η ρύθμιση αφορά θα μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες, επιτηδευματίες που έχουν κλείσει τα βιβλία τους, ανέργους, αγρότες. Από το νέο σχήμα θα εξαιρεθούν μόνο όσοι τελεσίδικα έχουν ενταχθεί στο εξωδικαστικό μηχανισμό και στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (ν.3869/2010).
Παρά την επιμονή των ευρωπαϊκών θεσμών να υπάρξουν εισοδηματικά αλλά και περιουσιακά κριτήρια στη νέα ρύθμιση, το υπουργείο Οικονομικών έχει σχεδιάσει «κόφτες» μόνο με βάση το εισόδημα των οφειλετών:
·         Οι οφειλέτες με ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ αναμένεται να εντάσσονται αυτομάτως στη ρύθμιση χωρίς περιοριστικά κριτήρια. Στις κυβερνητικές συσκέψεις έχει εξεταστεί και πρόταση να ανεβεί ο πήχης της αυτόματης ένταξης στα 12.000 ευρώ ετήσιου εισοδήματος.
·         Για οφειλέτες με ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των 10.000 ευρώ θα εφαρμόζεται ένας αλγόριθμος, που θα καθορίζει την ετήσια ικανότητα αποπληρωμής σε συνάρτηση με το εισόδημα. Έτσι, μπαίνει φρένο στον αριθμό των φορολογουμένων που θα δικαιούνται τον μέγιστο αριθμό των 120 δόσεων και προκύπτει ένα ελάχιστο ποσοστό εισοδήματος που θα πρέπει να διατίθεται για τις δόσεις της ρύθμισης. Το ποσοστό αυτό θα κυμαίνεται από 4% έως 40%, ανάλογα με το ύψος του ετήσιου εισοδήματος, ενώ πιθανόν να μειώνεται σε συνάρτηση με τον αριθμό των προστατευόμενων μελών. Ενδεικτικά, εάν οφειλέτης με ετήσιο εισόδημα 14.500 ευρώ θεωρηθεί ότι μπορεί να διαθέσει το 5% του ετήσιου εισοδήματός του, άρα 725 ευρώ ετησίως ή 60 ευρώ μηνιαίως. Επομένως, εάν η οφειλή του ανέρχεται στις 3.000 ευρώ, θα έχει τη δυνατότητα να την εξοφλήσει σε 50 μηνιαίες δόσεις.
 
Τα υπόλοιπα βασικά χαρακτηριστικά της ρύθμισης θα είναι τα εξής:
·         Προϋπόθεση ένταξης θα είναι να έχουν εξοφληθεί ή ρυθμιστεί οι τρέχουσες φορολογικές οφειλές.
·         Ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων θα κυμαίνεται από 18 έως 120.
·         Το επιτόκιο της ρύθμισης θα είναι 5%, με ανοιχτό το ενδεχόμενο χαμηλότερο επιτοκίου για τα χαμηλότερα εισοδήματα.
·         Οι φορολογούμενοι που θα ενταχθούν στη ρύθμιση θα αποφεύγουν τη λήψη αναγκαστικών μέτρων (κατασχέσεων καταθέσεων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων) σε βάρος τους και θα μπορούν να λάβουν φορολογική ενημερότητα διάρκειας δύο μηνών.
·         Η ρύθμιση θα χάνεται εάν δεν καταβληθούν εμπρόθεσμα δύο δόσεις ή ο φορολογούμενος δεν είναι συνεπής στις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις του. 
 
 
Η ρύθμιση για τα ασφαλιστικά ταμεία
Η ρύθμιση για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα καλύπτει τόσο εργοδότες με χρέη προς το πρώην ΙΚΑ όσο και ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες (συνολικά 1,3 εκατομμύρια οφειλέτες). Θα προβλέπεται μείωση ή και μηδενισμός των προσαυξήσεων, ενώ μέσω του επανυπολογισμού της οφειλής θα προκύπτει σημαντικό «κούρεμα» του αρχικού χρέους, που θα οδηγεί όμως σε παράλληλη μείωση της μελλοντικής σύνταξης.
Για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους θα δίνεται η δυνατότητα επανυπολογισμού των οφειλών της περιόδου 2002-2016, με βάση το καθεστώς του ΕΦΚΑ. Για οφειλές μέχρι και το 2001 και για οφειλές του 2017 και του 2018 θα προβλέπεται «κούρεμα» προσαυξήσεων κατά 85%.
Οι εργοδότες με οφειλές προς το πρώην ΙΚΑ θα μπορούν να τις εξοφλήσουν σε 120 δόσεις με έκπτωση 50% στα πρόστιμα, ενώ η εφάπαξ καταβολή της βασικής οφειλής θα μηδενίζει τα πρόστιμα.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ