ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΝ: Αμεση η ανάγκη για ριζική αλλαγή στην αστική συγκοινωνία της πόλης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η απόδοση της μίνι-περιμετρικής, η αντιδρόμηση της Κανακάρη και της Κορίνθου, οι προγραμματισμένες αναπλάσεις σε αρκετά σημεία της πόλης, η πεζοδρόμηση της Μαιζώνος, η διακοπή λόγω έργων των δρομολογίων του προαστιακού προς Ρίο, κλπ., δημιουργούν ανησυχία για την κατάσταση που θα δημιουργηθεί στην κυκλοφορία πεζών και τροχοφόρων σε ένα πολύ μεγάλο τμήμα της πόλης και οπωσδήποτε στο κέντρο της. Όλες αυτές οι μεταβολές έγιναν και γίνονται χωρίς να υπάρχει ένα σύγχρονο συγκοινωνιακό σχέδιο, το οποίο να καλύπτει τις νέες ανάγκες.

Αντίθετα, η αστική συγκοινωνία ακολουθεί την παρωχημένη και εν τέλει αντικοινωνική λειτουργία της. Με έναν σχεδιασμό δρομολογίων της δεκαετίας του ’80, ο οποίος αφήνει εκτός πρόσβασης το 60% των πολιτών ενός γιγάντιου Καλλικρατικού Δήμου, με ξεπερασμένη έως τριτοκοσμική υποδομή σε οχήματα και υπηρεσίες, με συνεχείς αυξήσεις τιμών και ανελαστικό εισιτήριο, αντίθετα στην σύγχρονη λογική της τιμολόγησης των μετακινήσεων, χωρίς κανέναν κοινωνικό έλεγχο, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου και οικονομικού δικτύου αστικών συγκοινωνιών, το οποίο συμβάλλει στην ποιότητα ζωής των πολιτών του, την οικολογική ισορροπία καθώς και στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης.

Η σημερινή δημοτική αρχή δείχνει ανεξήγητη ολιγωρία στο να σχεδιάσει και διεκδικήσει τις υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για την τρίτη πόλη της χώρας. Το ζήτημα της αστικής συγκοινωνίας αντιμετωπίζεται με αδιαφορία και απροθυμία παρέμβασης από το Δήμο της Πάτρας, ο οποίος υποτίθεται ότι με τη νέα νομοθεσία θα πρέπει να σχεδιάσει τον χάρτη των συγκοινωνιών της πόλης για το 2019!

Ως «Κοινοτικόν», επαναδιατυπώνουμε τα αιτήματα που είχαμε καταθέσει από το 2016, όταν συλλέξαμε 2.300 υπογραφές πολιτών για το θέμα αλλά ουδέποτε πήραμε απάντηση από το Δήμο. Τα αιτήματα αυτά, κατά τη γνώμη μας, αποτυπώνουν το ελάχιστο που πρέπει να γίνει και στο συντομότερο χρονικό διάστημα, ώστε να αποκτήσουμε μια αποτελεσματική και οικονομικά προσιτή αστική συγκοινωνία στην Πάτρα:

Α. ΔΙΚΤΥΟ

Αναδιάρθρωση της έκτασης που θα καλύπτει η αστική συγκοινωνία, με βάση την νέα δομή του δήμου, ώστε να εξυπηρετούνται από τον ενιαίο φορέα-επιχείρηση ΟΛΕΣ οι περιοχές της πόλης, από τον Ψαθόπυργο έως και τα Καμίνια και από την Πιτίτσα έως και την Θέα.
Πλήρης επανασχεδιασμός ΟΛΩΝ των λεωφορειακών γραμμών του νέου πολεοδομικού χώρου της πόλης, με βάση την αρχή της δημιουργία δικτύου γραμμών και όχι μεμονωμένων όπως είναι σήμερα.
Εκμετάλλευση των νέων οδικών αξόνων για τη δημιουργία γραμμών απευθείας σύνδεσης μεταξύ Νοτίου, Ανατολικού και Βορείου διαμερίσματος.
Εύκολη πρόσβαση στις δραστηριότητες μαζικής προσέλευσης και τους πόλους έλξης της πόλης, όπως Πανεπιστήμιο, ΑΤΕΙ, Νοσοκομεία, Μουσεία, παραλίες, σχολεία κλπ.
Αλληλοσύνδεση μεταξύ προαστιακού σιδηροδρόμου και λεωφορειακών γραμμών.
Έλεγχο στα σημεία στάσης – σε συνεργασία με την Τροχαία – για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αντικανονικής στάθμευσης.

Β. ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Ανανέωση του στόλου των λεωφορείων, προκειμένου να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες προδιαγραφές. Χρειαζόμαστε λεωφορεία με καύσιμο αέριο, κλιματισμό που να λειτουργεί, επαρκή και ικανό φωτισμό και καθαριότητα.
Νέα ονοματοδοσία των λεωφορειακών γραμμών, χωρίς διπλές και τριπλές διαδρομές και με χαρακτηριστική αριθμοδότηση, ανά διαμερισματικό τομέα.
Επανασχεδιασμός των στάσεων ώστε να είναι λειτουργικές.
Εφαρμογή τηλεματικής μέσα στα οχήματα και στις στάσεις, ώστε οι επιβάτες να ενημερώνονται για το σημείο που βρίσκεται το λεωφορείο, τις επόμενες στάσεις και την ώρα άφιξης του λεωφορείου.
Δυνατότητα εξυπηρέτησης από τα λεωφορεία ανθρώπων με κινητικά προβλήματα (ράμπες πρόσβασης και εισόδου στο λεωφορείο), με προβλήματα όρασης και ακοής (ηχητικά και οπτικά σήματα), για μικρά παιδιά (πλήκτρα στάσης προσβάσιμα σε όλους) κλπ.
Θεσμοθέτηση μεταμεσονυκτίων δρομολογίων σε συγκεκριμένες γραμμές και για συγκεκριμένες ημέρες (Παρασκευή έως Κυριακή), σε συγκεκριμένες ώρες.
Μέτρα για την διευκόλυνση της κυκλοφορίας των αστικών λεωφορείων, ώστε να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις και να βελτιωθεί η αξιοπιστία των δρομολογίων.

Γ. ΚΟΣΤΟΛΟΓΙΟ

Καθιέρωση ενιαίου εισιτηρίου, διάρκειας 1,5 ώρας. Στο χρονικό διάστημα αυτό θα επιτρέπονται πολλαπλές μετεπιβιβάσεις από και προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Στο ενιαίο εισιτήριο να συμπεριληφθεί και ο προαστιακός σιδηρόδρομος, με κατάλληλη μελέτη ανταπόδοσης.
Καθιέρωση κάρτας απεριορίστων διαδρομών, ημερήσιας, μηνιαίας ή ετήσιας διάρκειας, για όλα τα είδη εισιτηρίων.
Επιδοτούμενο εισιτήριο για τους μακροχρόνια ανέργους και τους προνοιακά καταγεγραμμένους. Καθιέρωση δωρεάν μετακίνησης των μαθητών από και προς την περιοχή κατοικίας τους, με ειδική κάρτα
Κατάργηση της εντελώς παράλογης επιβάρυνσης στην τιμή του εισιτήριου για έκδοση εντός του αστικού λεωφορείου, με δεδομένο ότι τα σημεία πώλησης και οι ώρες εξυπηρέτησης του κοινού έχουν μειωθεί πάρα πολύ.

Παρακάτω, οι ερωτήσεις που καταθέσαμε στο δημοτικό συμβούλιο και έμειναν χωρίς αποτέλεσμα:

http://www.koinotikon.gr/?q=node/100

http://www.koinotikon.gr/?q=node/112

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ