Χωρίς λευκό καπνό ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των διοικήσεων των τραπεζών για το νέο πλαίσιο που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη. Η συζήτηση κράτησε περίπου δύο ώρες και σε αυτή δεν μετείχε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί η διαπραγμάτευση για το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας να ήταν πιο παραγωγική από ό,τι τις προηγούμενες φορές, ωστόσο δεν βρέθηκε κοινό έδαφος σε όλα τα ζητήματα. Αν και στις 28 Φεβρουαρίου εκπνέει το προστατευτικό πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως έως τότε υπάρχει χρόνος για μια καλή συμφωνία.
Οι διαβουλεύσεις επικεντρώνονται σε ένα διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, που θα προβλέπει:
1. Όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας στην περιοχή των 100.000-120.000 ευρώ και όριο εισοδήματος στην περιοχή των 20.000 ευρώ
2. Δυνατότητα επιδότησης της μηνιαίας δόσης του δανείου από το κράτος, με βάση περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια. Η επιδότηση μπορεί να φθάνει το 33% της μηνιαίας δόσης, υπό την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης θα τηρεί τη ρύθμιση. Εάν καθυστερήσει την πληρωμή τριών δόσεων, η επιδότηση θα χάνεται.
3. Δυνατότητα υπαγωγής όσων δεν καλύπτονται σήμερα από τον νόμο Κατσέλη, όπως οι έμποροι. Επίσης, θα μπορούν να προστατευθούν και επιχειρηματικά «κόκκινα» δάνεια με υποθηκευμένη την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη. Πάντως, αυτή η διεύρυνση της ομπρέλας προστασίας δεν βρίσκει σύμφωνους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενώ έντονες αντιρρήσεις εκφράζουν και οι τράπεζες.
4. «Κούρεμα» του δανείου από τις τράπεζες. Εξετάζεται είτε «κούρεμα» της μηνιαίας δόσης είτε «κούρεμα» της υπολειπόμενης οφειλής, εφόσον το ανεξόφλητο κεφάλαιο του δανείου ξεπερνά την αξία του ακινήτου κατά 1,2 φορές.
5. Επιμήκυνση της οφειλής μέχρι και κατά 20-25 χρόνια, εφόσον δεν ξεπερνιέται κάποιο όριο ηλικίας του δανειολήπτη (πιθανώς τα 80 έτη).
6. Μείωση επιτοκίου.
7. Επανεξέταση της οικονομικής και περιουσιακής κατάστασης των δανειοληπτών που θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας ανά 2-3 έτη, ώστε να μη συνεχιστεί η στήριξη δανειοληπτών που έχουν ορθοποδήσει οικονομικά.