Ελβετία: Εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία ο νόμος κατά της ομοφοβίας

Πάνω από 6 στους 10 ψήφισαν «ναι» στο νομοσχέδιο

Οι Ελβετοί ενέκριναν σήμερα με ευρεία πλειοψηφία τον νόμο που απαγορεύει τις διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό των προσώπων, παρά τις αντιρρήσεις που εξέφραζαν τα συντηρητικά κόμματα της χώρας.

Με βάση τα αποτελέσματα στα 23 από τα 26 καντόνια όπου διενεργήθηκε σήμερα δημοψήφισμα, πάνω από 6 στους 10 (ποσοστό 60,5%) ψήφισαν «ναι» στο νομοσχέδιο. Η πρόβλεψη του ινστιτούτου GFS Bern, που δημοσιοποιήθηκε λίγο αφότου έκλεισαν οι κάλπες, ήταν ότι η πρόταση θα εγκριθεί με ποσοστό 62%.

Ο Ματίας Ρέιναρντ, ο Σοσιαλιστής βουλευτής που είχε την πρωτοβουλία για αυτή τη μεταρρύθμιση του ποινικού κώδικα, έκανε λόγο για «ιστορική ημέρα», μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι RTS-1. Από την πλευρά του, ο Μαρκ Φρούεχ, του μικρού συντηρητικού κόμματος UDF που προασπίζεται τις χριστιανικές αξίες, το οποίο υποκίνησε το δημοψήφισμα με τη στήριξη της δεξιάς Δημοκρατικής Ένωσης Κέντρου (UDC), του μεγαλύτερου κόμματος της χώρας, είπε ότι, μολονότι ηττήθηκε στο δημοψήφισμα, η προσφυγή στη λαϊκή ψήφο ήταν δικαιολογημένη. Το δημοψήφισμα «επέτρεψε στον ελβετικό λαό να λάβει την απόφαση», είπε.

Ο νέος νόμος κατά της ομοφοβίας διευρύνει την ήδη υπάρχουσα νομοθεσία που απαγορεύει τις διακρίσεις και την πρόκληση φυλετικού ή θρησκευτικού μίσους, συμπεριλαμβάνοντας και την απαγόρευση διακρίσεων λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού.

Με βάση τον νέο νόμο, τα εστιατόρια, ξενοδοχεία, οι επιχειρήσεις μεταφορών, οι κινηματογράφοι και άλλοι χώροι ψυχαγωγίας δεν επιτρέπεται να αρνηθούν την πρόσβαση σε ένα πρόσωπο λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού του. Σε μια τέτοια περίπτωση προβλέπονται ποινές από πρόστιμα μέχρι και φυλάκιση τριών ετών στους παραβάτες.

Να σημειωθεί πάντως ότι στην κοινότητα των ΛΟΑΔ, ορισμένοι φοβούνταν ότι η χορήγηση ειδικής προστασίας θα στιγματίσει περισσότερο τους ομοφυλόφιλους και τους διεμφυλικούς. «Αγωνίζομαι για να γίνει αποδεκτός ο σεξουαλικός προσανατολισμός μου. Όμως για εμένα αυτό δεν σημαίνει ότι ζητώ ειδικά δικαιώματα», είπε χαρακτηριστικά ο Μίχαελ Φράουχιγκερ, ο συμπρόεδρος της επιτροπής «Όχι στα ειδικά δικαιώματα».

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ