Ρομπότ... προσλαμβάνονται σε οίκους ευγηρίας -Τι δουλειά θα κάνουν

Ποια σχέση μπορεί να έχουν τα ρομπότ με τους οίκους ευγηρίας και πώς μπορούν να καλύψουν τις ελλείψεις προσωπικού;

Η σύγχρονη τεχνολογία αποδεικνύεται ότι μπορεί να βρει εφαρμογές που εκπλήσσουν: ένα ανθρωποειδές ρομπότ δοκιμάζεται ήδη σε οίκο ευγηρίας στην Γαλλία για να κάνει παρέα σε ηλικιωμένους και τα αποτελέσματα είναι αξιοθαύμαστα. 

Οι θεραπευτές διαπίστωσαν γρήγορα την θετική επίδραση που είχε το ρομπότ στην πνευματική υγεία των ενοίκων. 
Οι ηλικιωμένοι αντιμετώπιζαν το ρομπότ σαν μωρό με αποτέλεσμα να τους ξυπνά το συναίσθημα. 

Το ανθρωποειδές δεν έχει φύλο: κάποιοι το αντιμετωπίζουν σαν αγόρι, άλλοι σαν κορίτσι. Όλοι όμως το υποδέχονται σαν μια ευχάριστη συντροφιά.

Ως γνωστόν ο αριθμός των ηλικιωμένων αναμένεται να είναι τουλάχιστον διπλάσιος από τον αριθμό των παιδιών μέχρι το 2050 στον δυτικό κόσμο. Αυτό σημαίνει -μεταξύ άλλων- πως δεν θα υπάρχει επαρκές προσωπικό στα νοσοκομεία και στα γηροκομεία. Γι’ αυτό και πολλοί υποστηρίζουν πως είναι απαραίτητη η ανεύρεση μιας άλλης λύσης. Η χρήση των ρομπότ στα νοσοκομεία και στους οίκους ευγηρίας θα μπορούσε να καλύψει μια σειρά νέων αναγκών που ανακύπτουν. 

Ακόμα και η Γαλλία με το θαυμαστό κράτος Πρόνοιας έχει αρχίσει ήδη να έρχεται αντιμέτωπη με ελλείψεις προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία. Ανάλογο -αν όχι χειρότερο- είναι και το τοπίο στο Ηνωμένο Βασίλειο.  Η κατασκευή και η χρήση ανθρωποειδών ρομπότ  -με ολοένα και περισσότερες αρμοδιότητες- φαντάζει για πολλούς μονόδρομος έτσι ώστε να λυθεί το πρόβλημα στα κέντρα υγείας του κόσμου. Η Zora όμως δεν μοιράζει φάρμακα, δεν παίρνει την πίεση και δεν αλλάζει σεντόνια. Οι παραπάνω ευθύνες δεν είναι μέσα στις αρμοδιότητες και τις δυνατότητες της. Προς το παρόν είναι προγραμματισμένη να κρατά συντροφιά και να διασκεδάζει τους μοναχικούς ασθενείς, oι οποίοι της εξομολογούνται τις οδύνες τους και τα μυστικά τους. 

Διαβάστε επίσης