Τσουνάμι στην Ινδονησία: Στους 222 οι νεκροί-Εκατοντάδες τραυματίες και αγνοούμενοι - ΒΙΝΤΕΟ

προκλήθηκε από «υποθαλάσσια κατολίσθηση ως αποτέλεσμα της ηφαιστειακής δραστηριότητας του Ανάκ Κρακατάου»

ΝΕΟΤΕΡΑ: Εικόνες απόλυτης καταστροφής και ολέθρου έρχονται από την πόλη Sunda Strait της Ινδονησίας, μετά το φονικό τσουνάμι που έπληξε τις ακτές της, προκαλώντας τον θάνατο 222 ανθρώπων, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό.

Το φονικό κύμα προκλήθηκε από ηφαιστειακή δραστηριότητα στον κρατήρα Κρακατόα, γεγονός που συντέλεσε καθοριστικά, όπως όλα δείχνουν, στην «εκατόμβη» των νεκρών στην πόλη του νησιωτικού συμπλέγματος.

Νωριτερα: Τουλάχιστον 168 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες (τουλάχιστον 745) τραυματίστηκαν και αγνοούνται από τσουνάμι που έπληξε τις νήσους Ιάβα και Σουμάτρα στο ινδονησιακό αρχιπέλαγος το Σάββατο το βράδυ έπειτα από μια υποθαλάσσια κατολίσθηση που προκάλεσε έκρηξη του ηφαιστείου Ανάκ Κρακατόα.

«Στον Πορθμό Σούντα (μεταξύ των νήσων Ιάβα και Σουμάτρα) 62 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 584 τραυματίστηκαν και 20 αγνοούνται» δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών της Ινδονησίας στον αρχικό απολογισμό.Ακολούθως ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε, ενώ εκφράζονται φόβοι πως θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή ο αριθμός των νεκρών εκτιμάται ότι θα αυξηθεί περισσότερο όσο θα περνούν οι ώρες.

Από το παλιρροϊκό κύμα που έπληξε τις παραλίες της Νότιας Σουμάτρας και στα δυτικά της Ιάβας το Σάββατο περίπου στις 21:30 τοπική ώρα έχουν καταστραφεί δεκάδες κτήρια.

Συγκλονιστικό είναι το βίντεο που δείχνει πώς το τσουνάμι στη Ινδονησία, σε δευτερόλεπτα παρασέρνει τα πάντα στο πέρασμά του. Οι εικόνες καταγράφηκαν στη διάρκεια συναυλίας.

 

 

 

 

ΝΩΡΙΤΕΡΑ: Τουλάχιστον 43 άνθρωποι σκοτώθηκαν στα νησιά Ιάβα και Σουμάτρα στην Ινδονησία, όταν ένα τσουνάμι έπληξε περιοχές που βρίσκονται γύρω από τον Πορθμό Σούντα το Σάββατο, έπειτα από υποθαλάσσια κατολίσθηση που προκλήθηκε από ηφαιστειακή δραστηριότητα, ανακοίνωσε η κυβερνητική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών.

Σύμφωνα με την υπηρεσία ακόμη 600 άνθρωποι τραυματίστηκαν ενώ δεν είναι σαφές πόσοι αγνοούνται.Ο πρώτος απολογισμός των αρχών έκανε λόγο για τουλάχιστον 20 νεκρούς.

«Προκλήθηκε από συνδυασμό υποθαλάσσιας κατολίσθησης που προκλήθηκε από ηφαιστειακή δραστηριότητα στο Ανάκ Κρακατάου και ένα παλιρροιακό κύμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Σουτόπο Πουρουό Νουγκρόχο αναφερόμενος στο φονικό τσουνάμι. 

«Έπληξε τις περιοχές περίπου στις 21:30 τοπική ώρα το Σάββατο», πρόσθεσε.

Ο Νουγκρόχο ανέφερε στο πρακτορείο Xinhua ότι δεκάδες σπίτια και κτήρια έχουν καταστραφεί.

Ανακοίνωση της μετεωρολογικής και γεωφυσικής υπηρεσίας της Ινδονησίας (BMKG) ανέφερε ότι «το τσουνάμι έπληξε αρκετές περιοχές στον Πορθμό Σούντα, ανάμεσά τους παραλίες στην επαρχία Παντεγκλάνγκ, Σέρανγκ και Νότιο Λαμπούνγκ».



Ο Ένταν Περμάνα, επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών στο Παντεγκλάνγκ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Metro TV ότι η αστυνομία παρέχει άμεση βοήθεια σε θύματα στο Τανζούνγκ Λεσούνγκ στην επαρχία Μπάντεν, δημοφιλή τουριστικό προορισμό, κοντά στην Τζακάρτα, καθώς οι εργαζόμενοι έκτακτης ανάγκης δεν έχουν φτάσει ακόμη στο σημείο.

«Πολλοί αγνοούνται», σημείωσε ο Περμάνα.

Οι ινδονησιακές αρχές αρχικά είχαν υποδείξει ότι το κύμα δεν ήταν τσουνάμι αλλά πλημμυρίδα και ζήτησαν από τον πληθυσμό να μην πανικοβληθεί.

«Ήταν ένα λάθος, ζητάμε συγγνώμη», έγραψε στο Twitter o Νουγκρόχο.

Η υπηρεσία ανέφερε ότι εξακολουθεί να συγκεντρώνει πληροφορίες, σημειώνοντας ότι «υπάρχει πιθανότητα ο απολογισμός των θυμάτων και των καταστροφών να αυξηθεί».

Το τσουνάμι έρχεται ακριβώς σχεδόν 14 χρόνια μετά το σεισμό και το τσουνάμι της 26ης Δεκεμβρίου 2004 στον Ινδικό Ωκεανό, μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές της σύγχρονης ιστορίας, με απολογισμό θυμάτων 226.000 νεκρούς σε 13 χώρες, εκ των οποίων περισσότερους από 120.000 στην Ινδονησία.

Η έκρηξη του Κρακατάου το 1883 είχε προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 36.000 ανθρώπων και μια σειρά από τσουνάμι.

Σεισμός μετά το τσουνάμι στην Ινδονησία:

Σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγες ώρες μετά το τσουνάμι που έπληξε την Ινδονησία.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 31 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Ματαράμ και στο εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χλμ.

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στη 1.59 τα ξημερώματα της Κυριακής (ώρα Ελλάδας).

Διαβάστε επίσης