Υπόθεση λαθρεμπορίου χρυσού: Με εγγύηση 200.000 ευρώ αποφυλακίζεται σήμερα ο ενεχυροδανειστής

προφυλακίστηκε για εμπλοκή στο κυκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού

Τον αέρα της ελευθερίας αναμένεται σε λίγες ώρες να "αναπνεύσει" o γνωστός ενεχυροδανειστής μόλις καταθέσει το ποσό της εγγύησης των 200.000 ευρώ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. 

Ο «εθνικός» μας ενεχυροδανειστής βρίσκεται στις φυλακές από τις 2 Δεκεμβρίου όταν μετά την απολογία του κρίθηκε ένοχος και προφυλακίστηκε. Από την πρώτη στιγμή οι συνήγοροι υπεράσπισής του είχαν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για την αποφυλάκισή του μιας και όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια η υπόθεση ήταν ένα μεγάλο φιάσκοτου υπουργείου Δικαιοσύνης και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που εξέθεσαν ακόμη και τον ίδιο τον πρωθυπουργό ο οποίος από το βήμα της Βουλής είχε αναφερθεί στη σύλληψη του Ριχάρδου και στην εξάρθρωση μεγάλου κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού προς την Τουρκία. Από τα στοιχεία όμως των τελωνειακών αρχών διαπιστώθηκε εκ των υστέρων ότι οι συναλλαγές με τη γειτονική χώρα δεν υπόκεινται σε φόρους και δασμούς και έτσι η υπόθεση της «μαφίας του χρυσού» τινάχτηκε στον αέρα ως προς το σκέλος της λαθρεμπορίας και οι κατηγορούμενοι που είχαν συλληφθεί αφέθηκαν ελεύθεροι. 

Σε λίγες ώρες αναμένεται να αποφυλακιστούν και οι υπόλοιποι 8 κατηγορούμενοι.

«Όπως από την πρώτη ημέρα αναφέραμε, τόσο στο απολογητικό μας υπόμνημα, όσο και στις προφορικές μας εξηγήσεις ενώπιον της κυρίας Ανακρίτριας και της κυρίας Εισαγγελέως Γνωμοδοτήσεων, ο εντολέας μας σε καμία παράνομη ενέργεια δεν προέβη. Έπρεπε να έρθει το σχετικό έγγραφο της ΑΑΔΕ, ώστε να αρχίσουν να καταρρίπτονται πανηγυρικώς οι, αποδοθείσες, έωλες κατηγορίες εναντίον του» επισημαίνει ο Πέτρος Πανταζής, ένας από τους συνηγόρους του Ριχάρδου Μυλωνά και πρόσθεσε: «Το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικείου Αθηνών, ακολουθώντας την σύμφωνη γνώμη της κυρίας Ανακρίτριας, ήδη από την περασμένη εβδομάδα, αποφάσισε την αντικατάσταση της προσωρινής κρατήσεως του εντολέα μας, με περιοριστικούς όρους. Είμαστε σίγουροι, ότι με την πρόοδο της ανακρίσεως, θα αποδυναμωθούν πλήρως οι  λόγοι για τους οποίους επιβλήθηκαν ακόμη και αυτοί οι περιοριστικοί όροι». 

Ήδη από την περασμένη εβδομάδα η αρμόδια εισαγγελέας είχε ταχθεί υπέρ της αποφυλάκισης και των 8 κατηγορούμενων και χθες το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών δέχτηκε την εισήγηση της. Ακόμη και η ανακρίτρια της υπόθεσης αν και αρχικά είχε αποφασίσει την προφυλάκιση των 8 στη συνέχεια τάχθηκε υπερ της αποφυλάκισής τους. Πάντως στον Ριχάρδο Μυλωνά αλλά και στον Τούρκο υπήκοο φερόμενο ως υπαρχηγός του κυκλώματος επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι η καταβολή εγγύησης 200.000 ευρώ η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και η εμφάνιση μια φορά το μήνα στο Α.Τ. της περιοχής τους. 

Σημαντικό είναι το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών σύμφωνα με το οποίο αποφυλακίζονται οι 8 κατηγορούμενοι αλλά διατυπώνονται εύλογα ερωτήματα για τη νομιμότητα των πράξεών τους. Έτσι, σύμφωνα με το υπ΄ αριθμ. 5706/2018 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, προκύπτει ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής για τις κακουργηματικές πράξεις που αποδίδονται με το κατηγορητήριο στους 8, αφού συντρέχει υψηλός βαθμός πιθανολόγησης ότι έχουν τελέσει τις διωκώμενες κακουργηματικές πράξεις, ιδίως εν όψει του ότι οι κατασχεθείσες ποσότητες χρυσού, αργυρού, κοσμημάτων, ρολογιών και λοιπών τιμαλφών, που βρέθηκαν στο πλαίσιο των ερευνών που διενεργήθηκαν προορίζονται για εξαγωγή προς την Τουρκία, χωρίς να προκύπτει γι΄ αυτά η ύπαρξη φορολογικών παραστατικών σχετικά με την προέλευση τους και την επ΄ αυτών επιμέτρηση φόρων, δηλαδή ΦΠΑ και ενδεχομένως φόρου πολυτελείας, με αποτέλεσμα να νοούνται ως λαθρεμπορεύματα.

Ακόμη, αναφέρει το βούλευμα ότι δεν διευκρινίστηκε από τους εμπλεκόμενους εάν τα κατασχεθέντα προέρχονται από το εξωτερικό, από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τρίτες χώρες και εάν καταβλήθηκε ή όχι ΦΠΑ.

Το βούλευμα «εξασθενεί» τα τελωνειακά έγγραφα που στάλθηκαν στην ανακρίτρια και άλλαξε άποψη για το θέμα της προφυλάκισης των εμπλεκομένων. 
Ειδικότερα, σημειώνεται στο βούλευμα ότι η κρίση του Συμβουλίου περί της ύπαρξης σοβαρών ενδείξεων ενοχής σε βάρος των εμπλεκομένων δεν αναιρείται από κανένα αποδεικτικό μέσο, ούτε από τα έγγραφα της ΑΑΔΕ Γενική Διεύθυνση Τελωνείων κ.λπ. Και αυτό γιατί η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων στα έγγραφά της «δεν αναφέρεται στην εξαγωγή λαθρεμπορευμάτων από τη χώρα, που αποτελεί εν προκειμένω το κρινόμενο ζήτημα». 

Επομένως, υπογραμμίζει το βούλευμα, «οι σοβαρές ενδείξεις ενοχής των εμπλεκομένων δεν κλονίζονται από το περιεχόμενο των εγγράφων αυτών, ούτε από άλλο αποδεικτικό μέσο».

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ