Γρ. Αλεξόπουλος: «Ανάγκη άμεσης εκπόνησης μελέτης για τη διάβρωση στην ακτογραμμή από Ιτιές έως Τσαούση και από Τερψιθέα έως Ροδινή

Ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας κ. Γρηγόρης Αλεξόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με το τεράστιο πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών στην Αχαΐα, τη μελέτη που παρέλαβε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τη διάβρωση στη δυτική πλευρά του νομού και την αναγκαιότητα άμεσης εκπόνησης μελέτης για το τμήμα της ακτογραμμής από Ιτιές έως Τσαούση και από Τερψιθέα έως Ροδινή.

«Η διάβρωση των ακτών είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που δεν αφορά μόνο την Αχαΐα αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για μια χώρα η οποία έχει από τα μεγαλύτερα μήκη ακτογραμμής σε όλο τον κόσμο. Θα έπρεπε λογικά λοιπόν η προστασία από τη διάβρωση να βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων μας. Αντιθέτως παρατηρούμε ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Η γραφειοκρατία και η αναβλητικότητα, αποτελούν τροχοπέδη σε κάθε προσπάθεια που καταβάλλεται στην κατεύθυνση της προστασίας των ακτών, την ίδια ώρα που το πρόβλημα επιτείνεται, σε ορισμένες δε περιπτώσεις, λαμβάνει διαστάσεις πέρα από ανησυχητικές.

Μέσα σε αυτό το σχεδόν χαώδες περιβάλλον, είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει στα χέρια της μια μελέτη  που δίνει μια εικόνα σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στη δυτική πλευρά της Αχαΐας, σε μια ακτογραμμή μήκους 40 χιλιομέτρων,  η οποία καταδεικνύει την άμεση ανάγκη έργων προστασίας σε μήκος ακτογραμμής 13,6 χιλιομέτρων.

Θα ακολουθήσει επ΄ αυτού, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολου Κατσιφάρα, ενημερωτική ημερίδα με τους φορείς και τους κατοίκους την οποία θεωρώ πολύ σημαντική για να μπορέσουμε να παρέμβουμε ουσιαστικά αλλά και  προκειμένου να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση.

 Θα πρέπει ωστόσο να μας προβληματίζει το γεγονός ότι παρά τις συνεχείς προσπάθειές μας,  για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, χρειάστηκε να περάσουν έντεκα χρόνια, από το 2007 έως το 2018, διάστημα εντός του οποίου οι συνθήκες εν πολλοίς έχουν μεταβληθεί. Μην ξεχνάμε ότι για να ολοκληρωθεί μια μελέτη χρειάζεται με βάση το νόμο να συνυπογράφουν περί τις 21 συναρμόδιες Υπηρεσίες. Μιλάμε δηλαδή για ένα άκρως δυσκίνητο νομικό πλαίσιο, για ένα άκρως δυσκίνητο κράτος. Η συγκεκριμένη μελέτη μάλιστα χρειάστηκε τόσα χρόνια για να ολοκληρωθεί, ενώ υπήρχε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, κι αυτό έγινε με ευθύνη των κρατικών υπηρεσιών.

Παράλληλα με αυτή τη μελέτη «τρέχει» και η μελέτη του Υπουργείου Υποδομών για το τμήμα από Ροδινή έως Λουτράκι, η οποία είναι ύψους 5 εκ. ευρώ και αναμένεται να καταγράψει την κατάσταση στο συγκεκριμένο τμήμα. Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστούν άλλα τόσα χρόνια για την ολοκλήρωσή της.

Τι εικόνα έχουμε λοιπόν; Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε καμία μελέτη, για το τμήμα από Ιτιές έως Τσαούση και από Τερψιθέα έως Ροδινή. Μιλάμε για τμήματα που περιλαμβάνουν περιοχές με τεράστιο πρόβλημα, όπως είναι π.χ. η περιοχή του Ρίου, όπου έχουμε πολύ έντονα διαβρωτικά φαινόμενα. Αν σε όλο αυτό λάβουμε υπόψιν το γεγονός ότι οι παρεμβάσεις δεξιά και αριστερά μιας περιοχής, την επηρεάζουν άμεσα, αντιλαμβανόμαστε πόσο επείγουσα είναι η ανάγκη της μελέτης και ακολούθως της παρέμβασης επί των συγκεκριμένων πολύ κρίσιμων τμημάτων.

Είναι ευθύνη λοιπόν πρωτίστως της Πολιτείας και συγκεκριμένα του Υπουργείου Οικονομικών στο οποίο ανήκει η Κτηματική Υπηρεσία να προχωρήσει  άμεσα στη μελέτη του συγκεκριμένου τμήματος. Η Περιφέρεια, ή ο Δήμος έχουν τον ρόλο του επισπεύδοντα και σε αυτή την κατεύθυνση μπορούν και πρέπει να λειτουργήσουν. Το κράτος όμως είναι αυτό που οφείλει άμεσα να αναλάβει την ευθύνη ώστε να δρομολογηθούν λύσεις για το συγκεκριμένο τμήμα, καθώς η ακτογραμμή ανήκει στην αρμοδιότητα της Κτηματικής,  προκειμένου να απαλειφθούν τα  φαινόμενα που ταλαιπωρούν επί χρόνια τους κατοίκους των συγκριμένων περιοχών».

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ