Πώς να μάθετε το παιδί σας να κολυμπά σωστά

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Οι πρώτες εμπειρίες ενός παιδιού στη θάλασσα είναι καθοριστικές για τη σχέση που θα αναπτύξει με το υγρό στοιχείο

Συμβουλές όπως ρίξτε το παιδί στη θάλασσα και θα αναγκαστεί να κολυμπήσει, απλά αγνοήστε τες. Το πιθανότερο είναι να φοβηθεί, να νιώσει ανασφάλεια και να μισήσει το νερό. Με τη βοήθεια της καθηγήτριας φυσικής αγωγής και προπονήτριας κολύμβησης Ολγας Συναχειρίδου, σας παρουσιάζουμε κωδικοποιημένα έναν μεθοδικό τρόπο προκειμένου να μάθετε στο παιδί σας από την ηλικία των τριών με τεσσάρων ετών να κολυμπά με ασφάλεια.
 

9 συμβουλές για να μάθει σωστό κολύμπι


 1. Προμηθευτείτε βοηθητικά μέσα που θα εξασφαλίσουν στο παιδί σας πιο άνετη επίπλευση. Προτιμήστε τα τουβλάκια και όχι γιλέκο ή μπρατσάκια, για να έχει ελευθερία κινήσεων στα χέρια.

2. Δώστε χρόνο στο παιδί σας να συνηθίσει το νερό. Αφήστε το να παίξει στα ρηχά νερά για να νιώσει ασφάλεια και να προσαρμοστεί. Μην κάνετε βιαστικές κινήσεις βουτώντας το απότομα μέσα στο νερό.

3. Πάρτε λίγο νερό στα χέρια σας και ζητήστε από το παιδί να κάνει μπουρμπουλήθρες φυσώντας το νερό. Την επόμενη φορά πείτε του να κάνει το ίδιο στην επιφάνεια. Οταν εξοικειωθεί, το ενθαρρύνετε να βάλει και τα μάτια μέσα στο νερό.

4. Για να μάθει το παιδί να ανοίγει τα μάτια του μέσα στο νερό βυθίστε ένα πολύχρωμο παιχνίδι και πείτε του να το πιάσει. Το ίδιο παιχνίδι μπορεί να γίνει και δείχνοντάς του με τα δάχτυλά σας αριθμούς ζητώντας του να σας πει πόσα δάχτυλα βλέπει.

5. Χρησιμοποιήστε ένα μακαρόνι κάτω από τις μασχάλες του παιδιού και ζητήστε του να κολυμπήσει προς το μέρος σας χωρίς να πατάει, κουνώντας τα χέρια και τα πόδια του. Επίσης, μπορείτε να του δώσετε μία σανίδα ώστε να αρχίζει να συγχρονίζει το χτύπημα των ποδιών.

6. Δώστε του να κρατήσει τη σανίδα ή το μακαρόνι ώστε να προσπαθήσει να κάνει και μεγάλους κύκλους, μια με το ένα χέρι και μια με το άλλο.

7. Παροτρύνετε το παιδί σας να έρθει σε εσάς χωρίς να χρησιμοποιήσει τη σανίδα ή το μακαρόνι, κουνώντας τα χέρια και τα πόδια του. Αν δυσκολεύεται, τοποθετήστε το ένα σας χέρι κάτω από την κοιλιά του ώστε να το βοηθήσετε να κρατηθεί στην επιφάνεια. Ζητήστε του να βάλει και το κεφάλι μέσα στο νερό κάνοντας μπουρμπουλήθρες.

8. Για να εξοικειωθεί και με την ύπτια θέση πείτε του να ανοίξει τα χέρια και τα πόδια και να ξαπλώσει στην επιφάνεια του νερού. Για να το διευκολύνετε τοποθετήστε το χέρι σας κάτω από το κεφάλι του ή κρατήστε το από τις μασχάλες.

9. Το επόμενο βήμα είναι να κολυμπήσει με μεγάλους κύκλους των χεριών προσπαθώντας να κάνει ελεύθερο και ύπτιο.
 

ΠΡΟΣΟΧΗ
Ολες οι παραπάνω συμβουλές θα πρέπει να υλοποιούνται με γνώμονα την ασφάλεια του παιδιού. Για τον λόγο αυτόν οι ασκήσεις εκτελούνται στα ρηχά και πάντα με τη δική σας παρουσία.  Ετσι κι αλλιώς, δεν αφήνουμε ποτέ τα παιδιά μόνα τους στη θάλασσα χωρίς επίβλεψη, όσο καλό κολύμπι και να γνωρίζουν.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε επίσης