Ο Σωτήρης από την Πάτρα μίλησε για το πως βιώνει την κατάθλιψή του

Ο Σωτήρης είναι 25 χρονών. Μεγάλωσε και μένει στην Πάτρα, είναι απόφοιτος Φυσικοθεραπείας και κομμωτικής.

Λατρεύει τα ζώα και θεωρεί ότι ίσως κάποια στιγμή στη ζωή του ασχοληθεί και με αυτό. Ο Σωτήρης είναι 25 χρονών και πάσχει από μέτριας μορφής κατάθλιψη με αγχώδεις διαταραχές.

 

– Τι σημαίνει πρακτικά όμως όλο αυτό; 

Πρακτικά. Δύσκολη λέξη. Πρακτικά δεν είμαι αυτοκτονικός, ούτε ανορεξικός, ούτε κλαίω όλη μέρα. Στο λέω γιατί υπάρχει μια παρερμηνεία ως προς τη λέξη «κατάθλιψη». Η κατάθλιψη είναι ένα φάσμα. Έχεις τα ups and downs σου (τα οποία είναι έντονα). Αλλά σε γενικές γραμμές έχεις χάσει όρεξη και πάθος. Η μελαγχολία υπάρχει πάντα, το ίδιο και ο θυμός. Αλλά δε σου κρύβω ότι με την παρέα μου περνάω υπέροχα και τους οφείλω πολλά! Αλλά στο πρακτικό κομμάτι, αυτή η «πάθηση» αν θέλεις, σε κάνει να μην μπορείς να προχωρήσεις εύκολα στη ζωή σου, σ’ όλους τους τομείς.

Ο συμβουλευτικός ψυχολόγος Γιάννης Καλαϊτζής μας είπε:

Είναι συχνό φαινόμενο, άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα μιας αγχώδους διαταραχής, να είναι πιο ευάλωτα στην εκδήλωση μιας καταθλιπτικής συμπτωματολογίας ενώ ισχύει και το αντίστροφο. Αυτό βέβαια δεν είναι ο κανόνας καθώς οι δύο αυτές ψυχικές καταστάσεις δεν εκδηλώνονται πάντα μαζί. Παρόλα αυτά, ένας άνθρωπος που υποφέρει από έντονο αίσθημα άγχους και για αρκετό χρονικό διάστημα, θα μπορούσε να περάσει σε μια καταθλιπτική φάση δεδομένου ότι το έντονο άγχος μειώνει την ποιότητα ζωής του.

Ο Σωτήρης επικοινώνησε με το LIFO έχοντας ως σκοπό όχι την αυτοπροβολή ούτε την προσοχή. Αλλά την ενημέρωση.

«Ο σκοπός μου είναι να μαθευτεί. Να μαθευτεί ότι αυτή η ασθένεια, αν και εγώ προτιμώ ιδιαιτερότητα) μπορεί να χτυπήσει όλες τις ηλικίες και όλους τους ανθρώπους. Θέλω οι άνθρωποι να είναι ελεύθεροι να το πουν και δουν ότι δεν είναι μόνοι. Κανείς δεν είναι μόνος. Και όλο αυτό είναι κάτι παροδικό. Όπως μου είχε πει μια φίλη/ψυχολόγος: Είναι κομμάτι της ζωής σου και όχι όλη σου η ζωή. Αγαπώ την ελευθερία και τους ελεύθερους ανθρώπους. Δεν είναι κλειδωμένος κανείς και πουθενά. Μόνο στο μυαλό»

– Σωτήρη, πες μας ακριβώς ποια είναι η διάγνωση σου; Από τι πάσχεις και τι φαρμακευτική αγωγή παίρνεις;

Η διάγνωση μου μέχρι και σήμερα είναι μέτριας μορφής κατάθλιψη με αγχώδεις διαταραχές. Για αυτό το λόγο παίρνω αντικαταθλιπτικά και αγχολυτικά, τα οποία πάντα συνδυάζονται μαζί για καλύτερη απόδοση. Ακόμα και αν ένας άνθρωπος πάσχει μόνο από αγχώδεις διαταραχές, θα λάβει αντικαταθλιπτικά τα οποία δρουν και εκεί – όχι μόνο στην κατάθλιψη.

Πότε όμως καταλαβαίνει κανείς ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά με τον εαυτό του; Πόσο διάστημα μεσολαβεί συνήθως από τη στιγμή που διαπιστώνει ότι «κάτι τρέχει» μέχρι την πρώτη επίσκεψη σε γιατρό; Ο Σωτήρης μας απάντησε.

«Μελαγχολικός ήμουν ανέκαθεν. Πάντα τα έπαιρνα όλα κατάκαρδα. Λες και όλα αφορούσαν εμένα. Με αυτόν τον τρόπο επιβάρυνα τον εγκέφαλο μου και την ψυχή μου. Ήρθε μια περίοδος με έντονες κρίσεις πανικού και αγοραφοβία, σε σημείο να μην είμαι ικανός να βγω ούτε μέχρι το περίπτερο. Εκεί ήταν που είπα στον εαυτό μου »αύριο ψάχνεις γιατρό. Δεν έχει άλλη».

 

– Τι είναι αυτό που σου επηρεάζει την ψυχολογία; 

Με επηρεάζει όταν σκεφτώ το παρελθόν και ευκαιρίες που ίσως έχασα. Με επηρεάζει αν δε με αποδεχτούν σα Σωτήρη. Γενικά σε τέτοιες καταστάσεις δεν έχεις πάντα trigger που θα πυροδοτήσει τη μελαγχολία η το breakdown. Όσοι ταυτιστούν θα το καταλάβουν.

– Και όσον αφορά τους γονείς σου; Τους φίλους σου; Πόσο κοντά σου νιώθεις ότι βρίσκονται σ’ όλο αυτό;

Οι γονείς σαν 50χρονοι άνθρωποι δεν μπορούν να καταλάbουν πλήρως πως ένας άνθρωπος στα 25 του πάσχει από κάτι τέτοιο. Γιατί θεωρητικά τα έχεις όλα. Νιάτα, ξεγνοιασιά, ομορφιά, όρεξη, πάθος. Πλέον όμως – μετά από 8 μήνες ψυχοθεραπείας – έχουν νιώσει τι πάει να πει αυτό. Οι φίλοι μου είναι 100% δίπλα μου. Όσοι μπόρεσαν. Όσοι δεν μπόρεσαν έφυγαν ησύχως και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Η διάθεση μου φτιάχνεται όταν κάνω πράγματα που θέλω εγώ και όχι οι άλλοι. Φτιάχνεται με μια καλή παρέα στο σπίτι, καλό φαγητό, γέλιο και πότο! Όπως όλων η διάθεση φαντάζομαι. Είμαι πολύ απλός άνθρωπος χωρίς πολλές απαιτήσεις από τη ζωή μου. Απλά καθημερινά πράγματα είναι αυτά που φέρνουν την καλή διάθεση στην τελική. Η φιλική αγκαλιά είναι ό,τι πιο όμορφο.

Με τον Σωτήρη μιλήσαμε και για τα τατουάζ του αλλά για για την ομάδα Project Semicolon, μια ομάδα η οποία αυτοπροσδιορίζεται ως «ένα μη-κερδοσκοπικό κίνημα που βασίζεται στην πίστη και είναι αφιερωμένο στην παροχή ελπίδας και αγάπης σε όσους υποφέρουν από κατάθλιψη, αυτοκτονικές τάσεις, εθισμούς και τάσεις αυτό-τραυματισμού». Η ομάδα Project Semicolon χρησιμοποιεί την αγγλική άνω τελεία (ερωτηματικό για εμάς). Ο Σωτήρης μας εξηγεί:

«Γενικά όλα μου τα τατουάζ έχουν να πουν για μένα. Όχι απαραιτήτως φιλοσοφίες, αλλά είναι Σωτήρης. Το τατουάζ μου αντιπροσωπεύει μια άνω τελεία. Την άνω τελεία, τη χρησιμοποιεί ο συγγραφέας όταν θέλει να βάλει τέλος στην πρόταση, αλλά επιλέγει να μη βάλει και να πάρει μια ανάσα και να τη συνεχίσει».

Μάθετε περισσότερα για την ομάδα Project Semicolon εδώ

mikropragmata.lifo.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ