Τέλος τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια από τη Βενετία

ανταποκρινόμενος στις απαιτήσεις των κατοίκων της Γαληνοτάτης

Μακριά από το ιστορικό κέντρο της Βενετίας σχεδιάζει να κρατήσει ο δήμαρχος Luigi Brugnaro τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια ανταποκρινόμενος στις απαιτήσεις των κατοίκων της Γαληνοτάτης.

Τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια θα εκτραπούν σε μια διαδρομή που θα είναι λιγότερο ελκυστική μακριά από το Μεγάλο Κανάλι, αλλά ορισμένοι λένε ότι το σχέδιο είναι ανεφάρμοστο. Οι γόνδολες και τα θαλάσσια ταξί θα είναι τα μόνα μέσα που θα μπαίνουν πια στο Μεγάλο κανάλι, όπως αποφάσισε μια ιταλική κυβερνητική επιτροπή.

Οι Βενετοί και οι περιβαλλοντολόγοι έχουν εκφράσει εδώ και καιρό ανησυχίες σχετικά με τα πλωτά κέντρα αναψυχής που ταξιδεύουν κοντά στην «εύθραυστη πόλη» σε απόσταση αναπνοής από τις γοτθικές και βυζαντινές της εκκλησίες.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι οποίοι ακολουθούν ένα προσωρινό όριο που επιβλήθηκε πριν από τρία χρόνια, τα μεγαλύτερα πλοία που ζυγίζουν 100.000 τόνους ή περισσότερο θα ακολουθήσουν μια λιγότερο ελκυστική διαδρομή προς το βιομηχανικό λιμάνι της Marghera, μακριά από το Μεγάλο Κανάλι.

Σχεδόν το 99% των 18.000 Βενετών που ψήφισαν σε ανεπίσημο δημοψήφισμα τον Ιούνιο υποστήριξε την απαγόρευση.

«Θέλουμε να είναι σαφές στην UNESCO και στον κόσμο ότι έχουμε λύση», δήλωσε ο Brugnaro μετά τη συνάντηση της κυβερνητικής επιτροπής που είχε επιφορτιστεί με τη διάσωση της Βενετίας. Ανησυχίες διατυπώνονται για τις θέσεις εργασίας που πιθανώς θα χαθούν, αλλά ο δήμαρχος υποστηρίζει πως  «μπορούμε να αρχίσουμε να εργαζόμαστε σοβαρά για τον προγραμματισμό κρουαζιέρων». Η νέα διαδρομή, θα ανοίξει μέσα σε τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με τον υπουργό υποδομών και μεταφορών Graziano Delrio. Αλλά πολλοί δεν πιστεύουν ότι είναι εφικτό στο χρονικό πλαίσιο.

Το πρόβλημα της ρύπανσης θα εξακολουθήσει να υπάρχει, λένε οι περιβαλλοντολόγοι.

Τα πλοία που ζύγιζαν περισσότερους από 96.000 τόνους απαγορεύονταν από το κανάλι Giudecca το 2013, ενώ ο αριθμός των μικρότερων πλοίων που χρησιμοποιούσαν την πλωτή οδό περιοριζόταν σε πέντε ημερησίως, αλλά η νομοθεσία αυτή ανατράπηκε στα τέλη του 2015.

Διαβάστε επίσης