Όχι στην αντιδρόμηση των οδών Κανακάρη και Κορίνθου ή αναβολή για ένα τουλάχιστο χρόνο προτείνει η Συντονιστική Επιτροπή των Κατοίκων των οδών Κανακάρη Β΄ & Κορίνθου, προς το δημοτικό συμβούλιο και τους φορείς μετά από πολλές συναντήσεις, συζητήσεις, προβληματισμούς και όπως υποστηρίζει έγιναν το τελευταίο διάστημα.
Οι λόγοι που επιβάλουν την εφαρμογή της ανωτέρω πρότασής αναφέρουν οι κάτοικοι είναι:
"1) Με την αντιδρόμηση της οδού Κορίνθου δεν αποφεύγουμε την διέλευση των οχημάτων μέσα από το κέντρο της πόλης, διότι με αυτή την κίνηση προεκτείνουμε την Εθνική οδό Πατρών-Κορίνθου.
2) Σχεδιάζεται να δημιουργηθούν δύο παράλληλοι κεντρικοί άξονες για την πόλη, εκ των οποίων ο ένας είναι προβληματικός. Δηλαδή η οδός Κανακάρη Β’ έχει αρκετές υψομετρικές διαφορές και μετά την διασταύρωση με την οδό Καρόλου (που ο δρόμος στενεύει αρκετά, τύπου μπουκάλα), θα διέρχεται ένα όχημα την φορά. Τι θα συμβαίνει κάθε φορά που σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης χρειαστεί να σταματήσει ένα Ασθενοφόρο, Πυροσβεστικό, κ.τ.λ.; Περαιτέρω δε οι κάδοι απορριμμάτων πού θα τοποθετηθούν, όταν τα υπάρχοντα πεζοδρόμια είναι ήδη στενά;
3) Η δημιουργία ενός ακόμα δρόμου ταχείας κυκλοφορίας, διασχίζοντος συνοικίες στις παρυφές του αλσυλλίου, συνεπάγεται επιβάρυνση του περιβάλλοντος από την εκροή καυσαερίων. Δηλ. με το να κινείται ένα οποιοδήποτε όχημα σε ανωφέρειες σημαίνει ότι εκλύει πολύ περισσότερους ρύπους.
4) Πως θα εξυπηρετούνται οι κάτοικοι, οι φοιτητές οι ηλικιωμένοι για την μετάβασή τους προς το Νοσοκομείο, βόρειες συνοικίες, Πανεπιστήμιο, όταν η αστική γραμμή μετά την πλατεία Πυροσβεστίου μέχρι τον κόμβο Κουρτέση μεταφέρεται πολύ μακριά, βόρεια στο άνω άκρο της πόλης, στη διάνοιξη της οδού Κανακάρη Β’; Πού θα τοποθετηθούν οι στάσεις;
5) Τι προέβλεπε αρχικά η Μελέτη Δοξιάδη για την οδό; Έχει γίνει επικαιροποίηση της Μελέτης σε λειτουργικά ζητήματα, στα νέα δεδομένα για την πόλη, όπως η αφαίρεση θέσεων στάθμευσης, η μετακίνηση μιας κεντρικής αστικής γραμμής και ειδικά είχε προβλέψει την κατασκευή της Μικρής Περιμετρικής που θα απορροφήσει μεγάλη κίνηση οχημάτων;
6) Είχαν προβλεφθεί οι υψομετρικές διαφορές που δημιουργούν προβλήματα ασφάλειας των διερχομένων πεζών, ΑΜΕΑ και οχημάτων; Είχε προβλεφθεί οι κάτοικοι της οδού Κανακάρη Β΄ να βρεθούν με γκρεμό έξω από τα σπίτια τους, ιδιαίτερα με τα υπάρχοντα πολύ στενά πεζοδρόμια;
7) Τι θα συμβεί στην διασταύρωση τω οδών Κανακάρη Β΄ και Μικρής Περιμετρικής (που είναι εκτός κόμβου Κουρτέση), όπου υπάρχει και έξοδος ενός πολυπληθούς Σχολικού Συγκροτήματος ημερήσιας και εσπερινής λειτουργίας;
8) Ο παράγοντας χρόνος επιβάλει ευκολότερη την έξοδο από την πόλη, λόγω συμπιεσμένου χρονικού εύρους και η οδός Κανακάρη Β΄ με τα 6,5 μέτρα πλάτος αδυνατεί να ανταποκριθεί".
Επίσης προτείνουν την προσωρινή αναβολή για ένα (1) χρόνο της αντιδρόμησης προκειμένου:
1) Να λειτουργήσει η Μικρή Περιμετρική και να έχουμε τα νέα δεδομένα,
2) Να δοθούν ουσιαστικές λύσεις στα ανωτέρω προβλήματα,
3) Να μην δαπανηθούν ατελέσφορα Δημόσια χρήματα.
και ζητούν η ανωτέρω πρόταση να κατατεθεί προς συζήτηση στο αμέσως επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.
Για "έκτρωμα" κάνει λόγο ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Πατούχας. Συγκεκριμένα στην επιστολή του προς τον δήμαρχο Πατρέων αναφέρει:
Γνωρίζετε ότι το περίφημο έργο της διάνοιξης της οδού Κανακάρη βαίνει προς την ολοκλήρωση του. Μάλιστα στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, εγκρίθηκε η κατακύρωση του διαγωνισμού για την κατασκευή της νέας σηματοδότησης της αντιδρόμησης των οδών Κανακάρη και Κορίνθου.
Θέλουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
1. Κανένας δεν φανταζόταν ότι μετά τον αρχικό σχεδιασμό, ή μετά τις αρχικές πολεοδομικές προβλέψεις, αυτό που θα πρόκυπτε θα ήταν το έκτρωμα που βλέπουμε σήμερα.
2. Είναι βέβαιο, ότι αν οι μελετητές και οι παρακολουθούντες το έργο, είχαν την στοιχειώδη ευαισθησία, θα όφειλαν να αναθεωρήσουν τον τρόπο κατασκευής. Θα επέλεγαν π.χ. την υπόγεια κατασκευή στο τελευταίο τμήμα της. Ο δρόμος με τον τρόπο αυτό θα είχε καλύτερα γεωμετρικά στοιχεία πλάτους, θα διατηρείτο ο σημερινός δρόμος για την μεγαλύτερη διευκόλυνση των κατοίκων, το κόστος θα ήταν πιθανότατα μικρότερο και το όλο έργο θα υπάκουε στις ανάγκες του μέλλοντος. Αυτό που πρέπει να χαρακτηρίζει κάθε μεγάλο έργο υποδομής. Σας αναφέρουμε χαρακτηριστικά, ότι οι τελευταίες παρεμβάσεις για την μείωση των κλίσεων, που σαν αποτέλεσμα έχουν και την μείωση της διατομής του δρόμου, είναι μνημείο προχειρότητας και ελλιπών μελετών. Μελετών που έγιναν εκ των υστέρων.
3. Κύριε Δήμαρχε,
Το όλο αποτέλεσμα κάνει κατά την άποψη μας, απαγορευτική την αντιδρόμηση. Σας έχουμε εξηγήσει στο παρελθόν τις ενστάσεις μας. Σας επαναλαμβάνουμε την πλέον προφανή. Η Οδός Κορίνθου, είναι δρόμος μεγαλύτερου μήκους και πλάτους. Ταυτόχρονα τα ρεύματα εξόδου παρουσιάζουν πάντοτε μεγαλύτερο φόρτο στις ώρες αιχμής από τα ρεύματα εισόδου.
Κύριε Δήμαρχε
Διαφωνούμε πάντοτε με την στεγνή τεχνοκρατική προσέγγιση, ανθρώπων που εμπλέκονται στο έργο και μας «απειλούν» με υπαρκτούς και ανύπαρκτους κινδύνους δήθεν απένταξης του έργου. Θύματα αυτής της προσέγγισης γίνονται ενίοτε και Αντιδήμαρχοι σας. Πάντοτε το Στρατηγικό συμφέρον της πόλης είναι αυτό που πρέπει να υπερτερεί. Αυτό το στρατηγικό, μελλοντικό συμφέρον, έχετε και εσείς και εμείς χρέος να υπηρετήσουμε. Μπορείτε με δική σας πρωτοβουλία να προλάβετε και να διορθώσετε ένα έγκλημα. Στην προσπάθεια σας αυτή, αν την επιχειρήσετε, θα έχετε αρωγούς τους κατοίκους της περιοχής και τους επαγγελματικούς κλάδους, που επιτελούν συγκοινωνιακό έργο.
Σε κάθε περίπτωση, σας ζητάμε, το θέμα να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του.