Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο οποίος θα κλείσει τα 81 χρόνια ζωής το Σεπτέμβριο, παρόλο που έχει δει το όνομα του να εμπλέκεται σε αρκετά σκάνδαλα, δεν πρόκειται να σταματήσει τον αγώνα του ώστε βρεθεί ξανά στην κορυφή της ηγεσίας της γείτονος χώρας.
Ο πρώτος του στόχος σε αυτή την προσπάθεια δεν είναι άλλος από την απόκτηση ηγετικής θέσης στο χώρο της δεξιάς.
Αυτή την στιγμή, το κόμμα του Forza Italia, βρίσκεται με ποσοστά που αγγίζουν το 15% πολύ κοντά στο ακροδεξιό κόμμα Λέγκα του Βορρά, πίσω από το Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι και το ευρωσκεπτικιστικό κίνημα των 5 αστεριών.
Κλειδί στην προσπάθειά του φαίνεται να είναι ο τρέχων εκλογικός νόμος, ο οποίος ορίζει πως για την δημιουργία κυβέρνησης, από το πρώτο κόμμα, ή από συνασπισμό, απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, με τον Μπερλουσκόνι να είναι πιθανό να συνεργαστεί, τόσο με τη Λέγκα του Βορρά, όσο και με τα «Αδέρφια της Ιταλίας».
Το φθινόπωρο όμως, αναμένεται προσπάθεια για αλλαγή του εκλογικού νόμου, που θα μπορούσε να βυθίσει τις ελπίδες του τέως πρωθυπουργού.
Ακόμα και σε περίπτωση συνεργασίας με άλλες δεξιές δυνάμεις τις χώρας, και νίκης του συνασπισμού, ο 80χρονος πολιτικός, δεν έχει την εγγυημένη τη θέση του πρωθυπουργού, με τον τον φιλόδοξο ακροδεξιό αρχηγό της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι να θέτει σοβαρή υποψηφιότητα.
Σύμφωνα μάλιστα με δημοσκόπηση της Ixe ο κατά 35 χρόνια νεότερος του Μπερλουσκόνι, Σαλβίνι προηγείται στην προτίμηση των δεξιών ψηφοφόρων με 48%, ενάντια του 31% του για πολλά χρόνια ηγέτη του Forza Italia.
Ο εκπρόσωπος του κόμματος του Μπερλουσκόνι, Ρενάτο Μπρουνέτα δηλώνει πως η κατάσταση είναι πολύ απλούστερη: «Υπάρχουν ξεκάθαροι κανόνες για την ηγεσία της κεντροδεξιάς. Το κόμμα που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές, θα προτείνει τον μέλλοντα πρωθυπουργό».
Με τα κόμματα των δύο ανδρών να έχουν διαφορά μικρότερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η προεκλογική περίοδος που θα ακολουθήσει αναμένεται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, αφού οι δύο υποψήφιοι είναι, φαινομενικά τουλάχιστον, σύμμαχοι.
Υπενθυμίζεται, πως ολόκληρος αυτός ο αγώνας βρίσκεται υπό τη σκιά, της απαγόρευσης στον Μπερλουσκόνι να αναλάβει δημόσιο αξίωμα μέχρι το 2019, με κατηγορίες φοροδιαφυγής.
Ο 80χρονος έχει ήδη προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο Στρασβούργο, με την απόφαση του δικαστηρίου να αναμένεται το Νοέμβριο.