Στο τέλος ενός κουραστικού γραφειοκρατικού-δικαστικού-επιχειρηματικού θρίλερ φαίνεται ότι είμαστε στην υπόθεση της σιδηροδρομικής εργολαβίας για την δημιουργία της υποδομής στο τμήμα Ψαθόπυργος-Ρίο.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΓΟΣΕ έληξε η περίοδος που θα μπορούσε να υποβάλλει νέα προσφυγή η ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ και τώρα η εταιρεία είναι έτοιμη να καλέσει την οριστική ανάδοχο του έργου CD Infrastrutture προκειμένου να υπογραφεί η σχετική σύμβαση κατασκευςή.
Να θυμίσουμε πως το έργο εχει περάσει από τη Βουλή των Ελλήνων από τις αρχές του έτους.
Αν δεν υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση το έργο μπορεί να υπογραφεί μέχρι το τέλος Αυγούστου, όπως γράφει το ypodomes.com. Πρόκειται για την εκκίνηση του μεγαλύτερου έργου υποδομής στην Ελλάδα εδώ και 3 χρόνια καθώς έχει αρχικό κόστος 215εκ.ευρώ. Περιλαμβάνει την υποδομή του σιδηροδρομικού τμήματος Ψαθόπυργος-Ρίο μήκους 10,5χλμ που αναλαμβάνει να κατασκευάσει η Ιταλική εταιρεία GD Infrastrutture με έκπτωση 45,2%. Αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 36 μήνες, δηλαδή το τρίτο τρίμηνο του 2020, εφόσον δεν υπάρξουν καθυστερήσεις (πράγμα σπάνιο σε έργο στην Ελλάδα).
Αναφορικά με την Ιταλική εταιρεία υπάρχει η έντονη φημολογία ότι ουσιαστικά πρόκειται για την εντυπωσιακή επιστροφή της Μηχανικής.
Για το έργο να αναφέρουμε ότι με την παρούσα εργολαβία δεν θα ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός του τμήματος. Θα χρειαστεί ακόμα ένας διαγωνισμός για την επιδομή (γραμμές)-ηλεκτροκίνηση, σηματοδότηση και νέους σταθμούς στο τμήμα αυτό. Αυτός ο διαγωνισμός σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΕΡΓΟΣΕ πρόκειται να βγει στον αέρα το β` εξάμηνο του 2018, να ξεκινήσει το 2019 και να ολοκληρωθεί το 2021 (θα έχει διάρκεια 24 μήνες).
Τότε, το σύγχρονο ηλεκτροκίνητο τρένο θα φτάσει μέχρι τις παρυφές της Πάτρας, έχοντας διπλή, ηλεκτροκινούμενη γραμμή.
Τότε, το τρένο θα μπορεί να διανύει την απόσταση Ρίο-Αθήνα σε περίπου 2 ώρες αναπτύσσοντας ταχύτητες που κατά τόπους θα φτάνουν και τα 200χλμ. ενώ και η απόσταση Ρίο-Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος θα είναι επίσης γύρω στις 2 ώρες εξυπηρετώντας σχεδόν πλήρως τις ανάγκες των περιοχών της Βόρειας Πελοποννήσου από την Κόρινθο μέχρι και την Πάτρα.
Να θυμίσουμε πως μετά από πολλά χρόνια, το 2018 περιμένουμε τη λειτουργία του τρένου στο τμήμα Κιάτο-Αίγιο, χωρίς ηλεκτροκίνηση, μετά από περίπου 10 χρόνια, σηματοδοτώντας μία νέα εποχή για το τρένο.