Μετά την εκταμίευση της δόσης, χθες, η έξοδος στις αγορές με μια δοκιμαστική έκδοση ομολόγου είναι η επόμενη κίνηση που προετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο και η οποία είναι πιθανό να εκδηλωθεί ίσως και την επόμενη εβδομάδα.
Όπως γράφει η «Καθημερινή», η έκδοση ομολόγου τόσο σύντομα, αν τελικώς αποφασιστεί, δεν γίνεται μόνο για λόγους πολιτικών εντυπώσεων, αλλά και επειδή αν χαθεί το παράθυρο ευκαιρίας που υπάρχει έως τις 27 Ιουλίου, τότε το επόμενο ανοίγει στην καλύτερη περίπτωση στις αρχές Οκτωβρίου.
Στις 27 του μήνα αποφασίζει το ΔΝΤ τη συμμετοχή του «επί της αρχής» στο ελληνικό πρόγραμμα. Δηλαδή, θα δεσμεύσει ένα ποσό περίπου 2 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, αλλά θα εκταμιευθεί μόνο όταν αποσαφηνιστούν επαρκώς τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και κριθούν ικανοποιητικά. Η απόφαση του ΔΝΤ θα συνοδεύεται από ανάλυση βιωσιμότητας (DSA), η οποία είναι δεδομένο ότι θα χαρακτηρίζει το χρέος μη βιώσιμο.
Συνεπώς, το υπουργείο Οικονομικών δεν θέλει να επιχειρήσει έκδοση ομολόγου στη σκιά ενός αρνητικού DSA.
Η έκδοση που σχεδιάζεται θα είναι 5ετής, από 2 έως 4 δισ. ευρώ και θα καλυφθεί με μετρητά, αλλά και με ανταλλαγή του ομολόγου που λήγει το 2019. Πρόκειται για το ομόλογο που είχε εκδοθεί το 2014 και το οποίο εκτιμάται ότι θα αποτελέσει το όχημα της επιστροφής στις αγορές, καθώς θα προταθεί στους κατόχους του να το ανταλλάξουν με κάποιο άλλο μεγαλύτερης διάρκειας, πιθανότατα 5ετίας. Στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, αφενός γιατί οι συνθήκες στις αγορές είναι ευνοϊκές (αγοράζουν Αίγυπτο, γιατί όχι Ελλάδα, έλεγε αρμόδιος παράγοντας), αφετέρου διότι υπάρχουν διαθέσιμα στο σύστημα για να καλύψουν σημαντικό μέρος της έκδοσης.