Ήταν 15 Μαΐου του 2012, όταν έπεσε σαν κεραυνός στην Πάτρα η είδηση, ότι ο Άμπετ Χασμάν, ο δικός μας άνθρωπος, ο δικός μας γιατρός, είχε φύγει από τη ζωή.
Μπορεί αρκετοί να ήταν αυτοί που γνώριζαν για την ασθένεια που τον ταλαιπώρησε και τη μάχη που έδινε, όμως κανείς δεν πίστευε πως θα ερχόταν ποτέ η ώρα που ο «αδελφός» μας, όπως συνήθιζε να αποκαλεί τους φίλους του, πλέον δε θα βρισκόταν ανάμεσά μας.
Ο γιατρός της καρδιάς μας, ο Αντιδήμαρχος που αγαπούσαν όλοι, μπορεί να ήρθε από την Ιορδανία, όμως αγαπούσε την Πάτρα ως την πατρίδα του.
Έγραφε μάλιστα στη σελίδα του στο facebook:
«Δεν γεννήθηκα εδώ. Εγώ διάλεξα την Πάτρα για πατρίδα μου. Γι’ αυτό την αγαπώ τόσο!».
Θρήνος στην κηδεία του
Χιλιάδες Πατρινών, μικροί και μεγάλοι, βρέθηκαν στην εκκλησία των Αγγέλων στο Α’ Νεκροταφείο Πατρών για να αποχαιρετίσουν τον φίλο τους, τον γιατρό τους, τον δικό τους άνθρωπο.
Εκεί και ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος κατά τον επικήδειο που εκφώνησε, αποκάλυψε και το μεγάλο του «μυστικό».
Όπως θα ακούσετε στο βίντεο, ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στην απόφαση του Άμπετ Χασμάν, στην ηλικία των 57 ετών, να βαπτιστεί Χριστιανός Ορθόδοξος, κάτι που έγινε.
«Δεν το έλεγε πουθενά. Όμως μια μέρα με πλησίασε και με παρακάλεσε να τον βαπτίσω. Επέλεξε το όνομα Αλέξανδρος, όπως θα βαπτιζόταν λίγο αργότερα και ο γιος του. Τον βάπτισα στο παρεκκλήσι της Επισκοπής» είπε ο Σεβασμιώτατος.
Ανέφερε ένα ακόμη παράδειγμα για τον Ιορδανό στην καταγωγή Αμπετ Αλέξανδρο Χασμάν, που δείχνει τη μεγαλοψυχία του.
Τι είχε πει λίγο πριν «φύγει» από τη ζωή
Ένα κείμενο που είχε γράψει ο ίδιος το 2011, παραμένει ως παρακαταθήκη για τον άνθρωπο αυτό, τον άνθρωπο που έβαζε πάνω από όλα τον διπλανό του, τον συμπολίτη του, τον ασθενή, τη ζωή την ίδια.
"Ποιος πολιτικός θα αντέξει τη φτώχεια;
Προτείνω να γίνει reality ζωντανά στα κανάλια για πολιτικούς, για να δούμε πώς είναι να ζεις, χωρίς να έχεις όλα τα προβλήματά σου λυμένα.
Το σχέδιο είναι απλό. Όλοι όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά οφείλουμε να ζήσουμε μια εβδομάδα σαν άνεργοι, σαν άποροι, σαν γονείς παιδιού με αναπηρία. Μόνο έτσι θα καταλάβουμε πως περνούν οι συμπολίτες μας. Μόνο έτσι θα ευαισθητοποιηθούμε πραγματικά, για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους αυτούς. Χωρίς κοστούμι, χωρίς γραβάτα, χωρίς αυτοκίνητο, χωρίς ούτε ένα ευρώ στη τσέπη, για να δούμε ποιος θα αντέξει όχι μία εβδομάδα, αλλά έστω και μια μέρα.
Έτσι είναι αδέλφια, πώς θα νοιώσουμε εμείς, και οι άλλοι παράγοντες που θέλουν να μας διοικήσουν, πώς είναι να μην έχεις να φας.
Και άμα αντέξουν, θα τους βγάλουμε το καπέλο.
Αμπετ Χασμαν".
Ποιος ήταν ο Άμπετ Χασμάν
Ο Άμπετ Αλεξανδρος Χασμάν γεννήθηκε στο Σαλτ της Ιορδανίας (απέχει 24 χλμ. από την πρωτεύουσα Αμάν) και ανήκε σε πολύτεκνη οικογένεια με 15 παιδιά. Ήρθε στην Ελλάδα για σπουδές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Σπούδαζε και εργαζόταν για να εξοικονομήσει τα απαραίτητα χρήματα για τις σπουδές του. Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακά στο Νότιγχαμ, στην Αγγλία και από το 1985 εγκαταστάθηκε στην Πάτρα.
Ήταν διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών, με ειδικότητα ως γυναικολόγος – μαιευτήρας.
Ασχολήθηκε για πρώτη φορά με τα κοινά στις δημοτικές εκλογές του 2002 οπότε και εξελέγη δημοτικός σύμβουλος και επανεξελέγη πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος στις εκλογές του 2006.
Διετέλεσε Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής (2002 – 2008). Επανεξελέγη πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος στις εκλογές του 2010.
Κωνσταντίνα Τσιάμη