Σάκης Κλήρης: Από τα...ψαλίδια, στη σκηνή- Ο Πατρινός που χτένισε τη Μελίνα και τη Σαπουντζάκη, δίνει τα ρέστα του στο σανίδι και μιλάει στο tempo24.gr

Ώς κομμωτής χτένισε μερικά από τα πλέον γνωστά.. κεφάλια της πόλης

Tης Γιώτας Κοντογεωργοπούλου

Γεννημένος σε μια φτωχική προσφυγική γειτονιά με παππού Μικρασιάτη, γιαγιά  και μάνα Χιώτισσες και πατέρα με ρίζες από Λευκάδα και Κέρκυρα, ο Σάκης Κλήρης έχει στο dna του τον αέρα των νησιών και την αύρα της Ιωνίας. Προφανώς αυτή είναι η αιτία που αυτός ο ανήσυχος κομμωτής, ένας εκ των παλαιοτέρων και γνωστότερων  στην πόλη, αποφάσισε να κάνει ανασκαφή στο... μέσα σου, ανεβαίνοντας στο σανίδι, όπου και δρέπει δάφνες αναγνώρισης ενός γνήσιου ταλέντου που επιχειρεί σε μια από τις πιο πηγαίες και πιο αυθόρμητες μορφές θεατρικής έκφρασης: στο ερασιτεχνικό θέατρο.

Ο Σάκης Κλήρης ήταν μαθητής του 15ου Γυμνασίου- Λυκείου της Πάτρας και ακολούθως σπουδαστης στη  ναυτική σχολή «ΝΗΡΕΥΣ», η οποία δεν κατάφερε να του αποσπάσει την προσοχή από τα ...ψαλίδια, επάγγελμα που του είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον από τα 13 του χρόνια.

Ώς κομμωτής χτένισε μερικά από τα πλέον γνωστά.. κεφάλια της πόλης, ενώ έβαλε χέρι επί της ...κεφαλής της Μελίνας Μερκούρη, της Ζωζώς Σαπουντζάκη και άλλων σταρ του ελληνικού θεάτρου.

Είναι   παντρεμένος με την Π. Κουρούκλη, έχει δυο παιδιά,  την Μαρίνη, μακιγιέρ-ποδολόγο  και τον Σωτήρη που ακολούθησε το επάγγελμα του κομμωτή, αλλά και τρία υπέροχα εγγόνια: την Εβίνα την Μαρκέλλα και τον Διονύση.

Όλα αυτά είναι αρκετά για μια γεμάτη ζωή, ωστόσο ο Σάκης Κλήρης, ανακάλυψε ότι ο δρόμος για να συναντήσεις τον εαυτό σου, έχει και ένα σημαντικό παρακλάδι, στο βάθος του οποίου βρίσκεις τον καθρέφτη του κόσμου μέσα σου.

Ανακάλυψε το ερασιτεχνικό θέατρο, το οποίο σε μια εποχή κρίσης, παθογένειας και κατάρρευσης ιδεών και αρχών, μπορεί να λειτουργήσει ως αλειύς καθαρών ...μετάλλων για κάθε πολίτη που αρνείται να συμβιβαστεί με την  τρέχουσα, σαφέστατα μεταιχμιακή πραγματικότητα, η οποία μπορεί να βρει τις απαντήσεις που ζητάει μέσα από τον πολιτισμό.

Φέτος ο Σάκης Κλήρης «ντύθηκε» το ρόλο του Σαλβατόρε στην παράσταση «Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα» σε σενάριο του Γ. Κωνσταντίνου στις  «Γραμμές Τέχνης» σε σκηνοθεσία Μιχάλη Σμυρλή.. Μαζί του στη σκηνή ένας συνταξούχος μαθηματικός, ο Κώστας Ηλιόπουλος.

"Με ωριμάζει το θέατρο, με κάνει καλύτερο, πιο ευτυχισμένο  άνθρωπο ", λέει και το εννοεί.

Η θεατρική ομάδα στην οποία μετέχει έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα κλασσικά έργα υπό την αιγίδα του Ελεύθερου Θεάτρου Πάτρας. Φέτος βρήκε «εκτός στέγης» με στόχο να κερδίσει το ευρύτερο κοινό. Στην θεατρική παρέα η Μαργαρίτα Αναστασοπούλου, ο Κωσταντίνος Τομαράς, η  Ερση Χαλιανδρού, ηΤόνια Τσάκωνα, ο Ηλίας Μπράβος και ο Μιχάλης Μίχος.

Πάμε όμως να δούμε πώς ξεκίνησαν όλα.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΛΗΦΘΗ ΣΤΑ 13

«Αποφάσισα να ακολουθήσω την κομμωτική γιατί είχα από μικρός τέτοια ερεθίσματα. Μια ξαδέλφη μου είχε κομμωτήριο δίπλα στο πατρικό μου και μεγάλωσα συλλέγοντας εικόνες. Έτσι από τα 13 μου αποφάσισα πως αυτή θα είναι η τέχνη που θα ακολουθήσω. Αγάπησα την τέχνη της κομμωτικής γιατί είναι ένα επάγγελμα δημιουργικό μιας και δεν επεμβαίνεις μόνο στην εικόνα του ανθρώπου αλλά και στην ψυχολογία του».

ΚΟΜΜΩΤΗΣ ΣΤΑ 1971

«Πραγματικά δεν υπήρχαν πολλοί άντρες κομμωτές το ’71 που ξεκίνησα να μαθαίνω την κομμωτική αλλά ποτέ δεν συνάντησα ιδιαίτερα προβλήματα σχετικά με τα ταμπού της εποχής. Οι ετικέτες  μπαίνουν εκεί που αφήνεις κενά.. τουλάχιστον εγώ σε όλη μου την ζωή την δουλειά μου και την ζωή μου την αντιμετώπιζα με υπευθυνότητα και σοβαρότητα».

Ο ΚΟΜΜΩΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΗΣ;

«Ο κομμωτής πρέπει να είναι και ψυχολόγος. Αν δεν αγγίξεις την ψυχή της πελάτισσας, αν δεν την καταλάβεις, από την μία δεν θα κερδίσεις την εμπιστοσύνη της και από την άλλη δεν θα έχεις το αποτέλεσμα που θα ταιριάζει σ’ αυτήν. Οπότε είναι πολύ βασικό ο κομμωτής  να είναι και καλός ψυχολόγος. Πολλές φορές βεβαίως γυναίκες ζητάνε πράγματα που δεν είναι πραγματοποιήσιμα, αλλά πρέπει να έχει ο κομμωτής την ικανότητα να δίνει λύσεις».

ΧΤΕΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΜΕΛΙΝΑ, ΤΗΝ ΚΟΝΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΑΠΟΥΝΤΖΑΚΗ

«Λόγω των περιφερειακών θιάσων στην πόλη μας πολλοί ηθοποιοί και τραγουδιστές έχουν επισκεφτεί το studio sakis. Η Μελίνα Μερκούρη, η Μάρω Κοντού, η Μαιρη Χρονοπούλου, η Ζωζώ Σαπουτζάκη, η Μάγια Λυμπεροπούλου, η Πέμη Ζούνη, τραγουδιστές, πολιτικοί κλπ»

Η ΧΡΥΣΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΚΑΙ Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΣΕΖΟΝ

«Η χρυσή περίοδος για το κομμωτήριο ήταν από το 1980 έως το 2000 όταν  οι γυναίκες επισκέπτονταν το κομμωτήριο και 2 φορές την εβδομάδα. Από το 2001 και μετά σιγά σιγά η κατάσταση και στα κομμωτήρια πήρε την κατιούσα. Ήταν  οι νόμοι που δεν τηρήθηκαν από το ίδιο το κράτος, το παραεμπόριο και η πληθώρα των κομμωτηρίων αλλά και η οικονομική κρίση που έφερε την πτώση και στα κομμωτήρια».

ΑΠΟ ΤΑ «ΨΑΛΙΔΙΑ» ΣΤΟ ΣΑΝΙΔΙ

«Κάτ αρχήν δεν το είχα σκεφτεί ποτέ. Έως που ήρθε η στιγμή να μου προτείνει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Μίλτος Σπυρόπουλος να διαβάσω ένα σενάριο. Αυτό έγινε και με πολύ φόβο για το αν θα τα καταφέρω, αλλά πήρα δειλά δειλά  την απόφαση να το τολμήσω. Αυτό που με βοήθησε πολύ ήταν η έλλειψη ντροπής σε ό,τι αφορά την έκθεσή μου στην σκηνή, καθώς έχω λάβει μέρος σε μεγάλους Ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς κομμωτικής, οπότε έχω  εξοικειωθεί».

ΠΩΣ ΤΟ ΠΗΡΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ;

«Το περιβάλλον μου ήταν λίγο δύσπιστο. Οι οικογένεια μου όμως και με ώθησε και με βοήθησε. Όσο για τους φίλους μου, πείστηκαν όταν με είδαν σε παράσταση».

Η ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ

«Η πρώτη παράσταση μου ήταν το « Αλίμονο στους νέους». Ήταν το βάφτισμα και πραγματικά εκτός από το τρακ που είχα, την χάρηκα. Σε αυτή την παράσταση κάποιος Πατρινός δημοσιογράφος έγραψε κάτι που με έκανε να συγκινηθώ. Ο κομμωτής Σάκης Κλήρης έχει στόφα θεατρική, έγραψε».

ΕΙΝΑΙ ΛΥΤΡΩΤΙΚΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ;

«Ναι. Το θέατρο είναι λυτρωτικό. Μέσα από το θέατρο ζεις ζωές. Υπάρχεις έστω για λίγο σε διαφορετικούς κόσμους κάθε φορά. Το θέατρο σε διαμορφώνει. Σε κάνει καλύτερο άνθρωπο. Φτάνει να εκτίθεσαι με σεβασμό στην τέχνη».

ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΧΕΙ ΠΑΙΞΕΙ

1 Αλίμονο στους νέους.

2 Υπάρχει και φιλότιμο.

3 Δον Καμίλο.

4 Στην ταινία «3 μοίρες» του Τεύκρου Σακελαρόπουλου, η οποία πήρε το 1 βραβείο για το 2016 στην Αγγλία.

5 Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα.

Η ΠΙΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ;

«Ότι έκανα μέχρι τώρα το έκανα και το κάνω με πολύ αγάπη καταθέτοντας την ψυχή μου. Οπότε δεν ξεχωρίζω καμία».

ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ Ή Η ΨΥΧΗ ΠΑΙΖΟΥΝ ΡΟΛΟ ΣΤΟ ΣΑΝΙΔΙ;

«Είμαι της άποψης ότι όσες σπουδές και να κάνεις, αν δεν έχεις το ταλέντο και αν δεν δίνεις την ψυχή σου η απόδοσή σου δεν θα έχει αποτέλεσμα».

ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΡΟΣΕΧΩΣ;

«Για το χειμώνα ετοιμάζουμε μια εκπληκτική παράσταση αλλά και μια ταινία μεγάλου μήκους για  Ευρωπαϊκό φεστιβάλ. Σύντομα θα είναι ανακοινώσιμα».

ΑΓΑΠΑΕΙ Η ΠΑΤΡΑ ΤΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ;

«Ναι και βέβαια. Αυτό αποδεικνύεται από την προσέλευση του κόσμου».

ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΦΙΛΟΥΣ;

«Ναι είναι αλήθεια. Έκανα πολλούς φίλους και εκτός αλλά και εντός του θεάτρου. Είμαι πολύ χαρούμενος που μέσα από την ενασχόληση μου με το θέατρο γνώρισα υπέροχους ανθρώπους».

ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΣΟΦΟΣ, ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΚΑΛΟΣ

 «Το θέατρο με βοήθησε να γίνω περισσότερο σκεπτόμενος άνθρωπος. ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ».