Ποιος είναι ο Πατρινός πρόσωπο - κλειδί των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της βίας στην Αϊτή - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Πρόκειται για τον Νίκο Κοσμά

Ένας Έλληνας, με καταγωγή από την Πάτρα, ο Νίκος Κοσμάς, συγκαταλέγεται στα στελέχη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο πρόγραμμα καταπολέμησης της κοινωνικής βίας στην Αϊτή. 

Ο Νίκος Κοσμάς εργάζεται εδώ και πολλούς μήνες για την αποκατάσταση της πολιτικής και κοινωνικής σταθερότητας στην Αϊτή, εστιάζοντας στην καταπολέμηση της κοινωνικής βίας σε γειτονιές που ελέγχονται από τις συμμορίες, με κύρια αποστολή την παροχή ευκαιριών απασχόλησης και επανένταξης σε πρώην μέλη συμμοριών και στη νεολαία που ζει σε συνθήκες υψηλού κινδύνου.

15878881_1879384585606320_435578375_n.jpg

"Το πρόγραμμα καταπολέμησης της κοινωνικής βίας στοχεύει στους πιο εξαθλιωμένους και τους περιθωριοποιημένους πληθυσμούς της Αϊτής μέσω της υλοποίησης έργων στα οποία εμπλέκεται ο ίδιος ο πληθυσμός ώστε να ενισυχθεί η συνεκτικότητα των μελών της κοινότητας. Αφορά ειδικά τις ανησυχίες και τις ανάγκες των προαστίων που είναι ευάλωτα που έχουν ιστορικά περιθωριοποιηθεί  και χαρακτηρίζονται από υψηλά επίπεδα κοινωνικο-οικονομικής ανασφάλειας. Επίσης, διευκολύνει τον διάλογο με τους τοπικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομίας και των κυβερνητικών αρχών", αναφέρει ο Νίκος Κοσμάς.

Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση, που επικεντρώνεται στην κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και στη συμμετοχή, είναι ένα μοντέλο παρέμβασης που μπορεί να προσαρμοστεί και να αναπαραχθεί σε διάφορες ειρηνευτικές αποστολές, όπως προσθέτει ο ίδιος μιλώντας στο greekpost.ca.

Τρόπος λειτουργίας και τομείς παρέμβασης:

Σε συντονισμό με τους εκπροσώπους της κοινωνίας και των τοπικών αρχών, εντοπίζονται οι ανησυχίες και οι ανάγκες προκειμένου να υλοποιηθούν έργα που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και την ενίσχυση των μέσων διαβίωσης των ανθρώπων που βρίσκονται κάτω από την  επιρροή των συμμοριών.

"Εγώ ασχολούμαι εδώ ιδιαίτερα με τον σχεδιασμό την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των έργων και είμαι σε καθημερινή επαφή με τους κατοίκους των περιοχών υψηλού κινδύνου", υπογραμμίζει ο κ. Κοσμάς, πρώην Καθηγητής ΤΕΙ στην Ελλάδα.

15935944_1879384198939692_2011785019_n_0.jpg

Όπως πληροφορείται το greekpost.ca οι δραστηριότητες του προγράμματος «Καταπολέμησης της Κοινωνικής Βίας» επικεντρώνονται στους ακόλουθους άξονες:

• Χρηματοδότηση περιβαλλοντικών έργων και έργων υποδομής που απασχολούν μεγάλο αριθμό μελών των τοπικών κοινωνιών και που συμμετέχουν σε παραγωγικές δραστηριότητες σαν εναλλακτική λύση στην εγκληματικότητα και την ανεργία.

• Νομική βοήθεια: Βελτίωση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη μέσω της λειτουργίας των κέντρων νομικής βοήθειας. Νομική στήριξη από δικηγόρους για χιλιάδες περιπτώσεις προφυλακισθέντων νέων με αποτέλεσμα την αποφυλάκιση τοθς και την μείωση παρατεταμένης προφυλάκισης.

• Επαγγελματική κατάρτιση: Ενίσχυση των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων της νεολαίας που ζει σε συνθήκες κινδύνου μεσω επαγγελματικής κατάρτισης σε διάφορους τομείς.

• Οικονομική ενίσχυση και βελτίωση των συνθηκών επιβίωσης. Παροχή ευκαιριών στη νεολαία υψηλού κινδύνου και στις ευάλωτες γυναίκες ώστε να κερδίσουν ένα βιώσιμο εισόδημα μέσω μικρών επιχειρήσεων και προγραμμάτων εξεύρεσης εργασίας, ενώ παράλληλα παρέχεται ψυχο-κοινωνική στήριξη για να διευκολυνθεί η ένταξη στον επαγγελματικό τομέα.

• Συμβολή στις προσπάθειες της τοπικής αστυνομίας, για την ενίσχυση των σχέσεων των κοινοτήτων και της Αστυνομίας μέσω των πρωτοβουλιών «επαναπροσέγγισης».

• Επανένταξη στα πλαίσια των φυλακών: Μείωση των κρατουμένων με προετοιμασία για οικονομική και ψυχοκοινωνική επανένταξη στην πολιτική ζωή μετά την αποφυλάκιση.

• Ευαισθητοποίηση, κοινωνική κινητοποίηση και προβολή: Προώθηση μιας κουλτούρας  μη-βίας μέσω της κοινωνικής κινητοποίησης και ευαισθητοποίησης.

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ