Αυτή είναι η συμφωνία Δυτικής Αχαΐας – Πάτρας για τη μεταφορά των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Φλόκα

τί περιλαμβάνει η προγραμματική σύμβαση

Την Παρασκευή στις 20:30 θα συζητηθεί το θέμα της μεταφοράς των απορριμμάτων της Πάτρας στον ΧΥΤΑ Φλόκα, στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου δυτικής Αχαΐας. Συγκεκριμένα το μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης έχει ως εξής: 

Σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 2ης Διαχειριστικής Ενότητας Ν. Αχαΐας Περιφ. Δυτ. Ελλάδας, του Δήμου Πατρέων και του Δήμου Δυτικής Αχαΐας για την υποβολή πρότασης του έργου με τίτλο: «Εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων στη θέση Φλόκα του Δήμου Δυτικής Αχαΐας» στην υπ’ αριθ. 5101/28-04-2016 πρόσκληση του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού, επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», άξονας προτεραιότητας 14, με τίτλο «Δράσεις για την ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών αποβλήτων».

Σήμερα η δημοτική αρχή δίνει στη δημοσιότητα το περιεχόμενο της σύμβασης για την οποία οι σύμβουλοι καλούνται να αποφασίσουν:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ

του άρθρου 100 του Ν. 3852/2010

Μεταξύ

του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 2ης Διαχειριστικής Ενότητας Ν. Αχαΐας Περιφ. Δυτ. Ελλάδας
του Δήμου Πατρέων

και

του Δήμου Δυτικής Αχαΐας

 

για την Πράξη

«ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΦΛΟΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΪΑΣ»

[xyta-floka]  

 Πάτρα, Νοέμβριος 2016

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

«ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΦΛΟΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΪΑΣ»

Στη Πάτρα, σήμερα την ……………(ημερομηνία), μεταξύ των παρακάτω συμβαλλομένων :

του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 2ης Διαχειριστικής Ενότητας Ν. Αχαΐας Περιφ. Δυτ. Ελλάδας, που εδρεύει στ …………………, όπως εκπροσωπείται νόμιμα από τ… ……………………. κ.. ………………………………………….. και ο οποίος θα αποκαλείται εφεξής «Κύριος του Έργου»
του Δήμου Πατρέων, που εδρεύει στ …………………, όπως εκπροσωπείται νόμιμα από τ… ……………………. κ.. …………………………………………..
του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, που εδρεύει στ …………………, όπως εκπροσωπείται νόμιμα από τ… ……………………. κ.. …………………………………………..

 

Έχοντας υπόψη την κείμενη Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία και ειδικότερα τις παρακάτω διατάξεις όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά :

Το Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ 87 Α/7-6-2010) και ειδικότερα το άρθρο 100 αυτού.
Το Ν. 4412/2016 (ΦΕΚ 147/Α/08-08-2016) «Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών (προσαρμογή στις Οδηγίες 2014/24/ ΕΕ και 2014/25/ΕΕ)»
Την από 28/4/2016 ( Α.Π.: οικ 5101) Πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Ε.Π): «ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 14 « ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ- ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ (ΤΣ)» της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ και ΤΑ του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.
Την υπ’ αριθμ. απόφαση …………… Διοικητικού Συμβουλίου του Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 2ης Διαχειριστικής Ενότητας Ν. Αχαΐας Περιφ. Δυτ. Ελλάδας, με την οποία εγκρίθηκαν οι όροι της παρούσας και εξουσιοδοτήθηκε ο νόμιμος εκπρόσωπός της για την υπογραφή της.
Την υπ’ αριθμ. απόφαση …………… Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πατρέων, με την οποία εγκρίθηκαν οι όροι της παρούσας και εξουσιοδοτήθηκε ο νόμιμος εκπρόσωπός της για την υπογραφή της.
Την υπ’ αριθμ. απόφαση …………… Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, με την οποία εγκρίθηκαν οι όροι της παρούσας και εξουσιοδοτήθηκε ο νόμιμος εκπρόσωπός της για την υπογραφή της.

 

συμφωνούνται και γίνονται αμοιβαίως αποδεκτά τα ακόλουθα:

 

ΠΡΟΟΙΜΙΟ

Ο Κύριος του Έργου, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος (Ε.Π): «ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 14 « ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ- ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ (ΤΣ)» προγραμματίζει την υλοποίηση της πράξης «ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΦΛΟΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΪΑΣ», η οποία θα αναφέρεται στο εξής χάριν συντομίας «το Έργο».

Στο αντικείμενο του έργου  περιλαμβάνονται τα ακόλουθα (βλ. πιο αναλυτικά Παράρτημα Ι, 5. Φυσικό Αντικείμενο):

Υποέργο 1: (i) Μία (1) Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) δυναμικότητας 53.000 t/έτος περίπου. Στη ΜΕΑ θα υφίστανται επεξεργασία τα υπολειμματικά απορρίμματα μετά από Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ) των Δήμων Πατρέων, Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου της ΠΕ Αχαΐας, το υπόλειμμα του ΚΔΑΥ Πάτρας και το υπόλειμμα των δύο Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒ) από κάθε μονάδα που προβλέπονται στην ίδια γεωγραφική ενότητα.  Η ΜΕΑ θα περιλαμβάνει επί μέρους (α) μηχανική διαλογή / διαχωρισμό και ανάκτηση υλικών και (β) αερόβια σταθεροποίηση των διαχωριζομένων βιογενών οργανικών, ωρίμανση και ραφινάρισμα του σταθεροποιημένου υλικού προς παραγωγή compost τύπου Α. (ii)Μία (1) Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒ) δυναμικότητας 8.000 t/έτος περίπου για την εξυπηρέτηση των Δήμων Δυτικής Αχαΐας, Ερύμανθου και του Δήμου Πατρέων, με κομποστοποίηση, ωρίμανση και ραφινάρισμα των βιοαποβλήτων προς παραγωγή υψηλής ποιότητας compost.
Υποέργο 2: Αναβάθμιση και επέκταση του υφιστάμενου Χώρου Υγειονομικής Ταφής
Υποέργο 3: Τεχνικές Μελέτες και Τεύχη Δημοπράτησης έργων ΜΕΑ και ΜΕΒ
Υποέργο 4: Περιβαλλοντικές Μελέτες έργων ΜΕΑ και ΜΕΒ και έργου επέκτασης ΧΥΤ
Υποέργο 5: Τεχνικές Μελέτες και Τεύχη Δημοπράτησης έργου επέκτασης ΧΥΤ
Υποέργο 6: Τεχνικός Σύμβουλος υλοποίησης έργων.

 

Δεδομένου ότι:

ο Κύριος του Έργου δεν καλύπτει τις απαιτήσεις για την εκτίμηση της διοικητικής και επιχειρησιακής ικανότητας ως δικαιούχου του προς υλοποίηση Έργου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις της προγραμματικής περιόδου 2014-2020,
ο δε λοιποί συμβαλλόμενοι φορείς, οι οποίοι θα αναφέρονται στο εφεξής «φορείς υλοποίησης» διαθέτουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις (τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες, αποφαινόμενα όργανα, αναγκαία στελέχωση κλπ) για την υλοποίηση του εν λόγω έργου,

τα συμβαλλόμενα μέρη προβαίνουν, κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 100 του Ν. 3852/2010, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, στη σύναψη της παρούσας Προγραμματικής Σύμβασης, με την οποία προσδιορίζουν το γενικό πλαίσιο και τους ειδικούς όρους για την εκτέλεση του αντικειμένου της.

 

ΑΡΘΡΟ 1

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ

Αντικείμενο της παρούσας Προγραμματικής Σύμβασης αποτελεί η άσκηση της αρμοδιότητας υλοποίησης της Πράξης «ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΦΛΟΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΪΑΣ» («το Έργο») για λογαριασμό του Κυρίου του Έργου από τους Φορείς Υλοποίησης.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο υλοποίησης του Έργου και για τους σκοπούς της παρούσας σύμβασης, οι Φορείς Υλοποίησης αναλαμβάνουν την άσκηση για λογαριασμό του Κυρίου του Έργου της αρμοδιότητας να λειτουργήσουν ως δικαιούχοι του Έργου έναντι της Διαχειριστικής Αρχής του Ε.Π.και να εκτελέσουν τις παρακάτω ενέργειες:

Δήμος Πατρέων:

Προϊσταμένη Αρχή για τη διενέργεια των διαδικασιών ανάθεσης και για την εκτέλεση του έργου
Διευθύνουσα Υπηρεσία για την κατασκευή του έργου
Υπογραφή των σχετικών συμβάσεων με αναδόχους, οι οποίες συνυπογράφονται από τον Κύριο του Έργου.
Παραλαβή του Έργου στο σύνολό του (στις περιπτώσεις τεχνικών έργων έως και την οριστική παραλαβή)
Παράδοση του Έργου με δυνατότητα πλήρους λειτουργίας στον Κύριο του Έργου με πλήρη τεχνική και οικονομική τεκμηρίωση

Δήμος Δυτικής Αχαΐας:

Υποστήριξη με το τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό του Δήμου για την υλοποίηση του Έργου
Παροχή όλων των υπαρχόντων τεχνικών στοιχείων και μελετών προϋπαρχόντων έργων που βοηθούν στην υλοποίηση του Έργου
Παρακολούθηση της υλοποίησης του Έργου

 

Ο Δήμος  Πατρέων, στις περιπτώσεις δημοσίων συμβάσεων τεχνικών έργων και μελετών, δια των αρμοδίων οργάνων και του προσωπικού του, ασκεί όλα τα καθήκοντα της Προϊσταμένης Αρχής και της Διευθύνουσας Υπηρεσίας, όπως αυτά προβλέπονται στη νομοθεσία περί Δημοσίων Έργων. Διευκρινίζεται στην περίπτωση αυτή ότι οι ανάδοχοι των τεχνικών έργων εκτελούν το έργο για λογαριασμό του Κυρίου του Έργου και ότι η Προϊσταμένη Αρχή ασκεί για λογαριασμό του Κυρίου του Έργου την αρμοδιότητα του Δικαιούχου και της Αναθέτουσας αρχής.

 

ΑΡΘΡΟ 2

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΩΝ

Οι συμβαλλόμενοι φορείς αναλαμβάνουν τις παρακάτω υποχρεώσεις και δικαιώματα:

 

2.1. Ο Κύριος του Έργου αναλαμβάνει:

Να διευκολύνει με κάθε τρόπο το επιστημονικό προσωπικό που θα απασχοληθεί για την υλοποίηση του αντικειμένου της παρούσας σύμβασης στη συγκέντρωση των απαραίτητων στοιχείων και πληροφοριών.
Να θέσει στη διάθεση των Φορέων Υλοποίησης τυχόν διαθέσιμο προσωπικό του, το οποίο δύναται να υποστηρίξει την επίβλεψη του Έργου.
Να παρέχει στους Φορείς Υλοποίησης τις αναγκαίες πληροφορίες και μελέτες που έχει στη διάθεσή του και να συνεργάζεται μαζί του για την κατάρτιση του Τεχνικού Δελτίου Πράξης.
Να ορίσει εκπροσώπους του στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης της Σύμβασης σύμφωνα με το άρθρο 5 της παρούσας.
Να διασφαλίσει τη διαθεσιμότητα στελεχών του, που γνωρίζουν σε βάθος τις δομές και τις λειτουργικές διαδικασίες και να διαθέσει στον Φορέα Υλοποίησης προσωπικό για την υλοποίηση του Έργου, κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 10 της παρούσας.
Να παρέχει έγκαιρα στους Φορείς Υλοποίησης την αναγκαία πληροφόρηση σχετικά με οργανωτικές ή διοικητικές αλλαγές που επηρεάζουν την υλοποίηση του Έργου.
Να προβαίνει στις απαιτούμενες ενέργειες για τη διασφάλιση της ομαλής χρηματοδότησης του Έργου
Να προβαίνει στις απαιτούμενες ενέργειες για την πραγματοποίηση των πληρωμών του έργου από τον αρμόδιο Φορέα Υλοποίησης
Να διασφαλίσει τη λειτουργία του Έργου μετά την ολοκλήρωσή του.
Να συνεργάζεται με τους αρμόδιους Φορείς Υλοποίησης για την ενημέρωση του κοινού και την προβολή του Έργου

 

2.2. Οι Φορείς Υλοποίησης αναλαμβάνουν να απασχολούν και να διαθέτουν επιστημονικό προσωπικό με τα απαραίτητα και ανάλογα προσόντα, προκειμένου να διασφαλισθεί η αρτιότητα υλοποίησης του Έργου. Συγκεκριμένα:

Δήμος Πατρέων:

Να παρέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που διαθέτει.
Να συμμετέχει στην Επιτροπή Παρακολούθησης.
Να εκτελεί τον ρόλο της Προϊσταμένης Αρχής και της Διευθύνουσας Υπηρεσίας για την υλοποίηση του Έργου.
Να συνεργαστεί με τον Κύριο του Έργου για την υποβολή στη Διαχειριστική Αρχή του Ε.Π. του Τεχνικού Δελτίου Πράξης και των συνοδευτικών εγγράφων.
Να διαθέσει τους απαραίτητους μηχανικούς και επιστημονικό προσωπικό από την τεχνική του υπηρεσία για την εκτέλεση των καθηκόντων επίβλεψης, διεύθυνσης και παραλαβής του Έργου.
Να διενεργεί τους διαγωνισμούς, την αξιολόγηση των προσφορών και την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία και το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας του Δήμου Πατρέων.
Να ελέγχει ποιοτικά και ποσοτικά τα παραδοτέα και να τα παραλαμβάνει βάσει των σχετικών συμβάσεων.
Να ενεργεί ως Δικαιούχος για την υλοποίηση του Έργου, όπως αυτό περιγράφεται στο συνημμένο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας σύμβασης.
Να κοινοποιεί στον Κύριο του Έργου τις αναφορές προόδου για την εξέλιξη του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του Έργου, τις οποίες αποστέλλει στην αρμόδια Διαχειριστική Αρχή του Ε.Π..
Να τηρεί ως Δικαιούχος τους όρους χρηματοδότησης της απόφασης ένταξης πράξης σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 20 του ν. 4314/2014 και την Υπουργική Απόφαση Συστήματος Διαχείρισης 2014-2020.
Να διαθέσει την οικονομική του Υπηρεσία για την πραγματοποίηση των απαιτούμενων για το έργο διαδικασιών ,πληρωμών κλπ.

Δήμος Δυτικής Αχαΐας:

Να συνεργαστεί με την Προϊσταμένη Αρχή και Διευθύνουσα Υπηρεσία, υποστηρίζοντας την με το τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό του Δήμου για την υλοποίηση του Έργου.
Να παρακολουθεί όλες τις διαδικασίες που αφορούν στην υλοποίηση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του Έργου.
Να συμμετέχει στην Επιτροπή Παρακολούθησης.

 

ΆΡΘΡΟ 3

ΠΟΣΑ ΚΑΙ ΠΟΡΟΙ – ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

Ο συνολικός προϋπολογισμός για την εκτέλεση του Έργου της προγραμματικής σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των είκοσι δύο εκατομμυρίων τετρακοσίων εβδομήντα τριών χιλιάδων και διακοσίων ευρώ (22.473.200 €) συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α., εργολαβικού οφέλους, αναθεωρήσεων και απροβλέπτων (ανάλογα αν πρόκειται για έργο, μελέτη, προμήθεια, υπηρεσία).  Ειδικότερα, ο προϋπολογισμός  των έργων αναλύεται ως εξής:

Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) &

Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒ):                            18.000.000 € Ευρώ

Αναβάθμιση και επέκταση του υφιστάμενου Χώρου Υγειονομικής Ταφής:   000.000 € Ευρώ
Τεχνικές Μελέτες και Τεύχη Δημοπράτησης έργων ΜΕΑ και ΜΕΒ:       400 € Ευρώ
Περιβαλλοντικές Μελέτες έργων ΜΕΑ και ΜΕΒ και έργου επέκτασης ΧΥΤ:       400 € Ευρώ
Τεχνικές Μελέτες και Τεύχη Δημοπράτησης έργου επέκτασης ΧΥΤ:       400 € Ευρώ
Τεχνικός Σύμβουλος υλοποίησης έργων:      000 € Ευρώ

 

Το ποσό αυτό μπορεί να αναπροσαρμοσθεί σύμφωνα με υποδείξεις της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης με τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Διαχειριστικής Αρχής του Ε.Π., εφόσον τροποποιηθούν όπως προβλέπεται τα χρηματοδοτικά στοιχεία της πράξης.

Οι σχετικοί Φορείς Υλοποίησης δεν μπορεί να αναλάβουν συμβατικές δεσμεύσεις έναντι τρίτων, που υπερβαίνουν το παραπάνω ποσό, χωρίς προηγούμενη έγκριση από τον Κύριο του Έργου.

 

ΑΡΘΡΟ 4

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Η διάρκεια της παρούσας σύμβασης αρχίζει από την ημερομηνία υπογραφής της και λήγει με την ολοκλήρωση του Έργου και την παράδοσή του σε πλήρη λειτουργία από την Προϊσταμένη Αρχή στον Κύριο του Έργου.

H διάρκεια υλοποίησης του Έργου καθορίζεται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι και οποιεσδήποτε τροποποιήσεις της που υπερβαίνουν τους 6 μήνες γίνονται μετά από σύμφωνη γνώμη της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης.

 

ΑΡΘΡΟ 5

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ

Για την παρακολούθηση εκτέλεσης της παρούσας σύμβασης σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2α του άρθρου 100 του ν. 3852/2010, συστήνεται όργανο παρακολούθησης με την επωνυμία «Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης», με έδρα την Πάτρα.

Η Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης αποτελείται από έναν εκπρόσωπο και τον αναπληρωτή του που θα ορίσει κάθε συμβαλλόμενο μέρος. Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται ο εκπρόσωπος του Κυρίου του Έργου.

Το αργότερο εντός 15 ημερών από την έκδοση της απόφασης ένταξης της πράξης στο Ε.Π«ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 14 « ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ- ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ (ΤΣ)», οι συμβαλλόμενοι φορείς ορίζουν τα μέλη της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης.

Αντικείμενο της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης είναι ο συντονισμός και η παρακολούθηση όλων των εργασιών που απαιτούνται για την εκτέλεση της παρούσας προγραμματικής σύμβασης και ειδικότερα η τήρηση των όρων της, η διαπίστωση της ολοκλήρωσης των εκατέρωθεν υποχρεώσεων, η εισήγηση προς τα αρμόδια όργανα των συμβαλλομένων μερών κάθε αναγκαίου μέτρου και ενέργειας για την υλοποίηση της παρούσας, η αιτιολογημένη υπόδειξη τροποποίησης της απόφασης ένταξης πράξης, η πέραν του εξαμήνου παράταση του χρονοδιαγράμματος και η επίλυση κάθε διαφοράς μεταξύ των συμβαλλομένων μερών που προκύπτει σχετικά με την ερμηνεία των όρων της παρούσας σύμβασης και τον τρόπο εφαρμογής της.

Η Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης συγκαλείται από τον Πρόεδρό της. Στην πρόσκληση αναγράφονται τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, ενώ ειδοποιούνται τα μέλη της εγκαίρως εγγράφως. Στην ημερήσια διάταξη αναγράφονται υποχρεωτικά και εισάγονται προς συζήτηση και τα θέματα που θα ζητήσει εγγράφως έστω και ένα από τα μέλη της. Χρέη γραμματέα εκτελεί μέλος της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης που θα εκλεγεί στην πρώτη της συνεδρίαση.

Η Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης είναι δυνατό να πλαισιώνεται και από ειδικό προσωπικό που έχει γνώση του αντικειμένου της σύμβασης, όταν και εφόσον ζητηθεί από κάποιο από τα μέλη της. Το ειδικό αυτό προσωπικό δύναται να αποτελεί την «Τεχνική Επιτροπή», η οποία, μετά από αίτημα της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης, γνωμοδοτεί και εκφέρει άποψη επί των ειδικών επιστημονικών θεμάτων που σχετίζονται με την υλοποίηση του Έργου, αλλά δεν έχει δικαίωμα ψήφου. Οι σχετικές γνωμοδοτήσεις, εισηγήσεις ή απόψεις της Τεχνικής Επιτροπής δεν είναι δεσμευτικές για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης.

Η Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης συνέρχεται και συνεδριάζει εντός 7 ημερών μετά από αίτημα οποιουδήποτε από τα μέλη της, προκειμένου να αντιμετωπίσει προβλήματα που προκύπτουν κατά τη διάρκειά της, σε σχέση με τη συγκεκριμένη πράξη. Κάθε μέλος της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης μπορεί, κατά την κρίση του, να καλεί στις συνεδριάσεις υπηρεσιακά στελέχη του φορέα από τον οποίο έχει ορισθεί και τα οποία είναι εμπλεκόμενα στην υλοποίηση του αντικειμένου της σύμβασης. Τα πρακτικά της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης κοινοποιούνται σε όλα τα μέλη αφού υπογραφούν.

Η Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης συνεδριάζει έγκυρα όταν είναι παρόντα τα μέλη της. Οι αποφάσεις της πρέπει να είναι αιτιολογημένες, λαμβάνονται δε κατά πλειοψηφία των παρόντων μελών και δεσμεύουν όλους τους συμβαλλόμενους φορείς.

Λοιπές λεπτομέρειες που ενδεχομένως απαιτηθούν για τη λειτουργία της Κοινής Επιτροπής, καθορίζονται με αποφάσεις της.

 

ΑΡΘΡΟ 6

ΑΝΤΙΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ – ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

Η παράβαση οποιουδήποτε από τους όρους της παρούσας σύμβασης, οι οποίοι θεωρούνται όλοι ουσιώδεις ή η παράβαση των διατάξεων του νόμου και της καλής πίστης από οποιοδήποτε από τα συμβαλλόμενα μέρη, παρέχει στο άλλο μέρος το δικαίωμα να καταγγείλει τη σύμβαση και να αξιώσει κάθε θετική ή αποθετική ζημία του.

 

ΑΡΘΡΟ 7

ΕΥΘΥΝΗ ΦΟΡΕΩΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

Οι Φορείς Υλοποίησης ευθύνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της παρούσας προγραμματικής σύμβασης έναντι του Κυρίου του Έργου για την καλή εκτέλεση των καθηκόντων του. Έναντι των τρίτων οι Φορείς Υλοποίησης ευθύνονται εις ολόκληρο από κοινού με τον Κύριο του Έργου.

 

ΑΡΘΡΟ 8

ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ

Οι Φορείς Υλοποίησης εκπροσωπούν δικαστικώς και εξωδίκως τον Κύριο του Έργου έναντι των τρίτων κατά την ενάσκηση των καθηκόντων του έως τη λήξη της μεταβίβασης της αρμοδιότητας υλοποίησης.

 

ΑΡΘΡΟ 9

ΡΗΤΡΕΣ – ΕΠΙΛΥΣΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

Όλοι οι όροι της παρούσης προγραμματικής σύμβασης θεωρούνται ουσιώδεις και η παράβαση, έστω και ενός από αυτούς, παρέχει το δικαίωμα στα συμβαλλόμενα μέρη να επιβάλουν ποινική ρήτρα με αποφάσεις των αρμοδίων  οργάνων τους.

Τα συμβαλλόμενα μέρη έχουν αμοιβαία υποχρέωση να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διευθέτηση των ζητημάτων που τυχόν ανακύπτουν και να μεριμνούν για τη συμβιβαστική επίλυση των διαφορών, που ενδεχόμενα να προκύπτουν μεταξύ τους από την εφαρμογή της παρούσας προγραμματικής σύμβασης.

Κάθε διαφορά μεταξύ των συμβαλλομένων μερών που αφορά στην εκτέλεση και ερμηνεία των όρων της παρούσας σύμβασης και που δεν θα επιλύεται από την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης της παρούσας σύμβασης, δύναται να επιλύεται από τα αρμόδια Δικαστήρια της Πάτρας.

 

ΑΡΘΡΟ 10

ΜΕΤΑΦΟΡΑ / ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ – ΧΡΗΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Προκειμένου να διευκολυνθεί η εκτέλεση του Έργου της παρούσας σύμβασης και στο πλαίσιο των συμφωνημένων δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των συμβαλλομένων είναι δυνατή:

Α) η απασχόληση προσωπικού του Κυρίου του Έργου στους Φορείς Υλοποίησης αποκλειστικά για τις ανάγκες του συγκεκριμένου Έργου. Το προσωπικό αυτό ορίζεται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Κυρίου του Έργου, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Β) η παραχώρηση της χρήσης ακινήτων, εγκαταστάσεων, μηχανημάτων και μέσων του Κυρίου Έργου στους Φορείς Υλοποίησης.

 

ΑΡΘΡΟ 11

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

11.1 Υποκατάσταση. Απαγορεύεται ρητώς στους Φορείς Υλοποίησης η υποκατάστασή του από τρίτο για την υλοποίηση του Έργου. Αν χωρήσει υποκατάσταση, τότε οι Φορείς Υλοποίησης ευθύνονται για κάθε πταίσμα του τρίτου έναντι του Κυρίου του Έργου, ενώ συγχρόνως λύεται η παρούσα από υπαιτιότητα των Φορέων Υλοποίησης.

11.2  Πνευματικά δικαιώματα. Όλα τα έγγραφα (σχέδια, μελέτες, στοιχεία κ.ο.κ.) στο πλαίσιο εκτέλεσης της παρούσας Σύμβασης και των συμβάσεων που θα υπογράψει η Διευθύνουσα Υπηρεσία και η Προϊσταμένη Αρχή στο πλαίσιο υλοποίησης του Έργου θα ανήκουν στην ιδιοκτησία του Κυρίου του Έργου, ο οποίος έχει το δικαίωμα να τα επαναχρησιμοποιήσει ελεύθερα, θα είναι πάντοτε στη διάθεση των νομίμων εκπροσώπων του κατά τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης και θα παραδοθούν στον Κύριο του Έργου κατά το χρόνο παράδοσης του Έργου ή αλλιώς κατά την καθ’ οιονδήποτε τρόπο λήξη ή λύση της Σύμβασης. Τα σχετικά πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα ρητώς εκχωρούνται στον Κύριο του Έργου χωρίς την καταβολή αμοιβής.

11.3 Εμπιστευτικότητα. Καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης, αλλά και μετά τη λήξη ή λύση αυτής, οι Φορείς Υλοποίησης (και οι προστηθέντες του) αναλαμβάνουν την υποχρέωση να μη γνωστοποιήσουν σε τρίτους, συμπεριλαμβανομένων των εκπροσώπων του ελληνικού και διεθνούς τύπου, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση του Κυρίου του Έργου, οποιαδήποτε έγγραφα ή πληροφορίες που θα περιέλθουν σε γνώση τους κατά την υλοποίηση του Έργου και την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους.

 

ΑΡΘΡΟ 12

ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Οποιαδήποτε τροποποίηση ή παράταση της παρούσας προγραμματικής σύμβασης γίνεται μόνον εγγράφως με κοινή συμφωνία των συμβαλλομένων μερών.

Η μη άσκηση δικαιωμάτων ή η παράλειψη υποχρεώσεων από οποιοδήποτε συμβαλλόμενο μέρος ή η ανοχή καταστάσεων αντίθετων προς την προγραμματική σύμβαση, καθώς και η καθυστέρηση στη λήψη μέτρων που προβλέπει η σύμβαση αυτή από οποιοδήποτε συμβαλλόμενο μέρος, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως παραίτηση των συμβαλλομένων μερών από δικαίωμα ή απαλλαγή από υποχρεώσεις τους ή αναγνώριση δικαιωμάτων στα συμβαλλόμενα μέρη, που δεν αναγνωρίζονται από αυτή την προγραμματική σύμβαση.

Αυτά συμφώνησαν, συνομολόγησαν και συναποδέχθηκαν τα συμβαλλόμενα μέρη, σε απόδειξη των οποίων συντάχθηκε η παρούσα και υπογράφεται σε τέσσερα πρωτότυπα, έλαβε δε κάθε συμβαλλόμενος από ένα και το τέταρτο θα υποβληθεί στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π.

 

ΟΙ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΟΙ

για τον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 2ηςΔιαχειριστικής Ενότητας Ν. Αχαΐας Περιφ. Δυτ. Ελλάδας  
   

 

για τον Δήμο Πατρέων για τον Δήμο Δυτικής Αχαΐας
   

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι

ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΡΓΟΥ

 

Τίτλος

«ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΦΛΟΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΪΑΣ»

 

Κύριος του Έργου

Αναγκαστικός Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 2ης Διαχειριστικής Ενότητας Ν. Αχαΐας Περιφ. Δυτικής Ελλάδας

 

Φορέας Υλοποίησης

α.   Δήμος Πατρέων

β.   Δήμος Δυτικής Αχαΐας

 

Φορέας Λειτουργίας

Αναγκαστικός Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 2ης Διαχειριστικής Ενότητας Ν. Αχαΐας Περιφ. Δυτικής Ελλάδας

 

Φυσικό Αντικείμενο

Αντικείμενο του Έργου αποτελεί η κατασκευή Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων στη θέση Φλόκα του Δήμου Δυτικής Αχαΐας. Πιο συγκεκριμένα το Έργο περιλαμβάνει ως αναπόσπαστα Τμήματά του:

Υποέργο 1: (i) Μία (1) Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) δυναμικότητας 53.000 t/έτος περίπου για  (α)  υπολειμματικά απορρίμματα, δηλαδή τα υλικά των πράσινων και γκρι κάδων, μετά από τη Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ), όπου θα διαχωρίζονται από τα ανακυκλώσιμα υλικά και από τα καθαρά βιοαπόβλητα,  η οποία θα εξυπηρετεί τους Δήμους Πατρέων, Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου της ΠΕ Αχαΐας, (β) το υπόλειμμα του ΚΔΑΥ Πάτρας και (γ) το υπόλειμμα των δύο Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒ) από κάθε μονάδα που προβλέπονται στην ίδια γεωγραφική ενότητα. Η ΜΕΑ θα περιλαμβάνει (α) μηχανική διαλογή και ανάκτηση ανακυκλώσιμων ή και άλλων χρησίμων υλικών (β) μονάδα αερόβιας σταθεροποίησης (κομποστοποίησης) των μηχανικά διαχωριζόμενων βιογενών οργανικών (γ)  Χώρο Ωρίμανσης compost τύπου Α δ) Μονάδα Ραφιναρίας compost τύπου Α.  (ii) Μία (1) Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒ) που θα προέρχονται από διαλογή στη πηγή των βιοαποβλήτων, δυναμικότητας 8.000 t/έτος περίπου, για την εξυπηρέτηση των Δήμων Δυτικής Αχαΐας, Ερύμανθου και του Δήμου Πατρέων.  Η ΜΕΒ θα αποτελείται από α) Μονάδα κομποστοποίησης, β) Χώρο Ωρίμανσης γ) Μονάδα Ραφιναρίας, ελέγχου και συσκευασίας του υψηλής ποιότητας compost. Η ΜΕΒ θα αποτελείται από ανεξάρτητες παράλληλες γραμμές επεξεργασίας που θα μπορούν να τροφοδοτούνται με διάφορους τύπους βιοαποβλήτων και θα μπορεί να επεκταθεί με προσθήκη επιπλέον γραμμών.

Σημειώνεται ότι η δημιουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στη θέση Φλόκα του Δήμου Δυτικής Αχαΐας προβλέπεται στην παράγραφο 2.2.5 της Τροποποίησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στην οποία αναφέρεται το εξής:

«1. ΜΕΑ Δυτικής Αχαΐας (ΜΕΑ1 Αχαΐας) – Δυναμικότητα: 53.032 t/έτος:

Στη μονάδα θα υφίστανται επεξεργασία τα σύμμεικτα απορρίμματα των Δήμων Πατρέων, Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου της ΠΕ Αχαΐας, το υπόλειμμα του ΚΔΑΥ Πάτρας (30%) και το υπόλειμμα των δύο μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων (20% από κάθε μονάδα) που προβλέπονται στην ίδια γεωγραφική ενότητα. Ενδεικτική θέση στο ΧΥΤΑ/Υ Δυτικής Αχαΐας (Φλόκα).»

Στον Πίνακα 7-2 του ανωτέρω ΠΕΣΔΑ αναφέρεται η προέλευση αποβλήτων στην ανωτέρω ΜΕΑ1, ως εξής:

«Απευθείας συλλογή Δ. Δυτικής Αχαΐας

Απευθείας συλλογή Δ. Ερύμανθου

ΣΜΑ Πάτρας

Υπόλειμμα ΚΔΑΥ Πάτρας (μέσω του ΣΜΑ Πάτρας)

Υπόλειμμα ΜΕΒ1 Αχαΐας

Υπόλειμμα ΜΕΒ2 Αχαΐας (μέσω του ΣΜΑ Πάτρας)»

Επίσης στον Πίνακα 7-3 του ανωτέρω ΠΕΣΔΑ αναφέρεται η δημιουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒ) ως εξής:

«Μία (1) Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒ1 Αχαΐας) δυναμικότητας 10.613 t/έτος, για την εξυπηρέτηση των Δήμων Δυτικής Αχαΐας, Ερύμανθου και του 54% του Δήμου Πατρέων, με ενδεικτική θέση εντός των διοικητικών ορίων του Δ. Δυτικής Αχαΐας ή του Δ. Ερύμανθου.»

Διευκρινίζεται ότι στην υπό έγκριση Τροποποίηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τροποποιείται η δυναμικότητα της Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒ1 Αχαΐας) από 10.613 t/έτος σε 8.000 t/έτος περίπου.

Υποέργο 2: Αναβάθμιση και επέκταση του υφιστάμενου Χώρου Υγειονομικής Ταφής. Αφορά στην αναβάθμιση υποδομών και επέκταση του υφιστάμενου Χώρου Υγειονομικής Ταφής, ο οποίος με τη λειτουργία των μονάδων επεξεργασίας θα λειτουργεί ως ΧΥΤΥ.

Η επέκταση του ΧΥΤ αναφέρεται στον Πίνακα 7-3 του ανωτέρω ΠΕΣΔΑ, ως εξής:

«Το υπόλειμμα της ΜΕΑ1 Αχαΐας θα οδηγείται στον ΧΥΤΥ Δυτικής Αχαΐας (Φλόκα). Απαιτείται επέκταση του χώρου διάθεσης.»

 

Υποέργο 3: Τεχνικές Μελέτες και Τεύχη Δημοπράτησης έργων ΜΕΑ και ΜΕΒ.

 

Υποέργο 4: Περιβαλλοντικές Μελέτες έργων ΜΕΑ και ΜΕΒ και έργου επέκτασης ΧΥΤ.

 

Υποέργο 5: Τεχνικές Μελέτες και Τεύχη Δημοπράτησης έργου επέκτασης ΧΥΤ.

 

Υποέργο 6: Τεχνικός Σύμβουλος υλοποίησης έργων.

Οι υπηρεσίες του Τεχνικού Συμβούλου αφορούν υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης της Προϊσταμένης Αρχής και Διευθύνουσας Υπηρεσίας για το στάδιο των διαγωνισμών και το στάδιο κατασκευής έργων με στόχο την άρτια και έντεχνη κατασκευή του Έργου με βάση τις αντίστοιχες σχετικές Μελέτες έως και την τελική παραλαβή και θέση σε λειτουργία του Έργου. Ο Τεχνικός Σύμβουλος θα γνωμοδοτεί επί όλων των θεμάτων που σχετίζονται με μελέτες, επίβλεψη, ποιότητα, ασφάλεια, συμβάσεις, ποσότητες, κόστος, χρονοδιαγράμματα, δοκιμή και θέση σε λειτουργία των επιμέρους έργων.

Σημειώνεται ότι η δημοπράτηση των Υποέργων 1 και 2 θα γίνει με το σύστημα μελέτη – κατασκευή με κριτήριο κατακύρωσης τη συμφερότερη προσφορά.

 

Στοιχεία χωροθέτησης Έργου

Οι εγκαταστάσεις θα χωροθετηθούν στο γήπεδο του ΧΥΤ στη θέση Φλόκα του Δήμου Δυτικής Αχαΐας.

 

Προϋπολογισμός Κατασκευής

Υποέργο 1 : 000.000 € Ευρώ
Υποέργο 2:   000.000 € Ευρώ
Υποέργο 3:       400 € Ευρώ
Υποέργο 4:       400 € Ευρώ
Υποέργο 5:       400 € Ευρώ
Υποέργο 5:      000 € Ευρώ

Σύνολο:                                    22.473.200 € Ευρώ

Χρονοδιάγραμμα – Διάρκεια Υλοποίησης

Διάρκεια Υλοποίησης του Έργου

Αντικείμενο Διάρκεια σε μήνες
Μελέτες έργων  ΜΕΑ και ΜΕΒ & Τεύχη Δημοπράτησης (διακήρυξη, υπογραφή σύμβασης, σύνταξη, υποβολή) 7
Μελέτες έργου επέκτασης ΧΥΤ & Τεύχη Δημοπράτησης (διακήρυξη, υπογραφή σύμβασης, σύνταξη, υποβολή) 7
Εγκρίσεις Μελετών & Τευχών Δημοπράτησης 2
Προκήρυξη έργων κατασκευής και επιλογή αναδόχων 9
Διάστημα από ένταξη χρηματοδότησης μέχρι υπογραφή συμβάσεων με ανάδοχο (ους) έργων κατασκευής 18
Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) 24
Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒ) 24
Κατασκευή έργου επέκτασης ΧΥΤ 24
Τεχνικός Σύμβουλος υλοποίησης έργων 24
Σύνολο 42

 

Χρονοδιάγραμμα

Έγκριση αίτησης ένταξης προς χρηματοδότηση:                   Εντός μηνός από την υποβολή της Πρότασης του Έργου και της Αίτησης Ένταξης.

Προκήρυξη διαγωνισμού  μελετών έργων  ΜΕΑ και ΜΕΒ:       1 μήνας μετά την απόφαση Ένταξης

Προκήρυξη διαγωνισμού  μελετών έργου επέκτασης ΧΥΤ:     1 μήνας μετά την απόφαση Ένταξης

Προκήρυξη διαγωνισμού  Τεχνικού Συμβούλου

υλοποίησης έργων:                                                      1 μήνας μετά την απόφαση Ένταξης

Επιλογή Αναδόχου μελετών έργων  ΜΕΑ και ΜΕΒ –

Υπογραφή συμβάσεων:                                                    εντός 3 μηνών από την ημερομηνία διαγωνισμού

Επιλογή Αναδόχου μελετών έργου επέκτασης ΧΥΤ –

Υπογραφή συμβάσεων:                                                    εντός 3 μηνών από την ημερομηνία διαγωνισμού

Επιλογή Αναδόχου Τεχνικού Συμβούλου

υλοποίησης έργων – Υπογραφή συμβάσεων:                   εντός 3 μηνών από την ημερομηνία διαγωνισμού

Προκήρυξη διαγωνισμού  έργου κατασκευής  ΜΕΑ:               εντός 1 μηνός από την έγκριση μελετών και Τευχών Δημοπράτησης

Προκήρυξη διαγωνισμού  έργου κατασκευής  ΜΕΒ:               εντός 1 μηνός από την έγκριση μελετών και Τευχών Δημοπράτησης

Προκήρυξη διαγωνισμού  έργου επέκτασης ΧΥΤ:                  εντός 1 μηνός από την έγκριση μελετών και Τευχών Δημοπράτησης

Επιλογή Αναδόχου έργου κατασκευής  ΜΕΑ –

Υπογραφή συμβάσεων:                                                    9 μήνες από τη δημοπράτηση

Επιλογή Αναδόχου έργου κατασκευής  ΜΕΒ –

Υπογραφή συμβάσεων:                                                    9 μήνες από τη δημοπράτηση

Επιλογή Αναδόχου έργου επέκτασης ΧΥΤ –

Υπογραφή συμβάσεων:                                                    9 μήνες από τη δημοπράτηση

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ[1]

ΠΙΝΑΚΑΣ 1 :ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΑΞΗΣ[2]

Έγγραφο / απόφαση

 

Φορέας έγκρισης ή αδειοδότησης Αριθμός πρωτ./ ημερομηνία
Παραχώρηση κατά χρήση για 45 έτη, στο Δήμο Ωλενίας Ν.Αχαΐας, Δημόσιας Δασικής Έκτασης 140.746,91 τ.μ. στη θέση «Κάτω Βάθρες ή Γκούντα» Δημοτικού Διαμερίσματος Φλόκα του Δήμου Ωλενίας Ν.Αχαΐας, για δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.)   ΦΕΚ Α 38/21-2-2005)
Παραχώρηση κατά χρήση Δημόσιας Δασικής Έκτασης στη θέση «Κάτω Βάθρες» ή «Γκούντα» Τοπικής Κοινότητας Φλόκα, Δημοτικής Ενότητας Ωλενίας Δήμου

Δυτικής Αχαΐας για την ανέγερση εγκαταστάσεων Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

– ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ – ΙΟΝΙΟΥ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ & ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ & ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΔΑΣΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΑΧΑΪΑΣ

85666/3131 της 29/07/2013 (ΑΔΑ: ΒΛΒΟΟΡ1Φ-ΨΩΧ)
Ανανέωση της αριθμ. 827/24-11-2009 Άδειας Λειτουργίας Χώρου Υγειονομικής Ταφή Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.), 2ης Διαχειριστικής Ενότητας, στη θέση ‘‘Κάτω Βάθρες’’ ή ‘‘Γκούντα’’ που βρίσκεται στην Τ.Κ. Φλόκα, Δ.Ε. Ωλενίας, Δ. Δυτικής Αχαΐας, Π.Ε. Αχαΐας.

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΠΕΡ/ΝΤΟΣ & ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Δ/ΝΣΗ ΠΕΡ/ΝΤΟΣ & ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

134758/3642 της 17/10/2014

(ΑΔΑ: 6Ι7Υ7Λ6-ΗΑ0)

Ανανέωση της υπ’ αριθ. 6440/19-12-2001 Απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για το έργο «Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) 2ηςΔιαχειριστικής Ενότητας Περιφερειακής Εν. Αχαΐας» στη θέση «Κάτω Βάθρες ή Γκούντα», Τ.Κ. Φλόκα, του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας,

Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

– ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ – ΙΟΝΙΟΥ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΧΩΡΙΚΟΥ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΧΩΡΙΚΟΥ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

341/17693 της 12/05/2014

(ΑΔΑ: ΒΙΦΔΟΡ1Φ-13Φ)

Απόφαση 617 της 4/11/2015 του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πατρέων περί έγκρισης του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων του Δήμου Πατρέων Δήμος Πατρέων ΑΔΑ: Β52ΒΩΞΙ-ΧΦΟ
Απόφαση 280 της 9/12/2015 του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Δυτικής Αχαΐας περί έγκρισης του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων του Δήμου Δυτικής Αχαΐας Δήμος Δυτικής Αχαΐας ΑΔΑ: ΩΑΘΣΩ9Ν-ΡΨΑ

 

Απόφαση 165 της 30/09/2015 του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ερυμάνθου περί έγκρισης του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων του Δήμου Ερυμάνθου Δήμος Ερυμάνθου ΑΔΑ: ΩΘ4ΤΩΡΕ-ΡΘΩ
Γνωμοδότηση για την Τροποποίηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας & Περιβάλλοντος Αρ. πρωτ. 178869/937 της 15/7/2016

 ΠΙΝΑΚΑΣ 2α : ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ ΥΠΟΕΡΓΟΥ 1: Κατασκευή ΜΕΑ & ΜΕΒ (ΜΕΛΕΤΕΣ, ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ, ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ Κ.Λ.Π.)

Ενέργεια Υπεύθυνος φορέας
κύριος του έργου φορέας υλοποίησης
Προκήρυξη Διαγωνισμού Τεχνικού Συμβούλου υλοποίησης έργων   √
Προκήρυξη Διαγωνισμού Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, Τεχνικών Μελετών & Τευχών Δημοπράτησης έργων κατασκευής ΜΕΑ & ΜΕΒ   √
Επιλογή Αναδόχου Τεχνικού Συμβούλου υλοποίησης έργων   √
Επιλογή Αναδόχων για  Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και λοιπών Τεχνικών Μελετών & Τευχών Δημοπράτησης έργων κατασκευής ΜΕΑ & ΜΕΒ   √
Έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), λοιπών Τεχνικών Μελετών και Τευχών Δημοπράτησης έργων κατασκευής ΜΕΑ & ΜΕΒ   √
Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) ΜΕΑ & ΜΕΒ    
Έγκριση Τευχών Δημοπράτησης έργου κατασκευής ΜΕΑ & ΜΕΒ   √
Έγκριση Τεχνικών Μελετών & Τευχών Δημοπράτησης κατασκευής έργου ΜΕΑ & ΜΕΒ από Υπουργείο Υποδομών    
Προκήρυξη Διαγωνισμού για  έργο κατασκευής ΜΕΑ  & ΜΕΒ   √
Επιλογή Αναδόχου για  έργο κατασκευής ΜΕΑ & ΜΕΒ   √
Υπογραφή Σύμβασης με Ανάδοχο έργου κατασκευής ΜΕΑ & ΜΕΒ √ √

 

ΠΙΝΑΚΑΣ 2β : ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ ΥΠΟΕΡΓΟΥ 2: Επέκταση ΧΥΤ

(ΜΕΛΕΤΕΣ, ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ, ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ Κ.Λ.Π.)

Ενέργεια Υπεύθυνος φορέας
κύριος του έργου φορέας υλοποίησης
Προκήρυξη Διαγωνισμού Τεχνικού Συμβούλου υλοποίησης έργων   √
Προκήρυξη Διαγωνισμού Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, Τεχνικών Μελετών & Τευχών Δημοπράτησης έργου επέκτασης ΧΥΤ   √
Επιλογή Αναδόχου Τεχνικού Συμβούλου υλοποίησης έργων   √
Επιλογή Αναδόχου για  Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, Τεχνικών Μελετών & Τευχών Δημοπράτησης έργου επέκτασης ΧΥΤ   √
Έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), Τεχνικών Μελετών και Τευχών Δημοπράτησης έργου επέκτασης ΧΥΤ   √
Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) έργου επέκτασης ΧΥΤ    
Έγκριση Τευχών Δημοπράτησης έργου επέκτασης ΧΥΤ   √
Έγκριση Τεχνικών Μελετών & Τευχών Δημοπράτησης κατασκευής έργου επέκτασης ΧΥΤ από Υπουργείο Υποδομών    
Προκήρυξη Διαγωνισμού για  έργο επέκτασης ΧΥΤ   √
Επιλογή Αναδόχου για  έργο επέκτασης ΧΥΤ   √
Υπογραφή Σύμβασης με Ανάδοχο έργου επέκτασης ΧΥΤ √ √

 

 

ΠΙΝΑΚΑΣ 2γ : ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ ΥΠΟΕΡΓΟΥ 3: Μελέτες έργων ΜΕΑ και ΜΕΒ

 

(ΜΕΛΕΤΕΣ, ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ, ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ Κ.Λ.Π.)

Ενέργεια Υπεύθυνος φορέας
κύριος του έργου φορέας υλοποίησης
Έγκριση Τευχών Δημοπράτησης, Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και Τεχνικών Μελετών έργων κατασκευής ΜΕΑ & ΜΕΒ   √
Προκήρυξη Διαγωνισμού για  Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, Τεχνικών Μελετών & Τευχών Δημοπράτησης έργων κατασκευής ΜΕΑ & ΜΕΒ   √
Επιλογή Αναδόχου για  Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, Τεχνικών Μελετών & Τευχών Δημοπράτησης έργων κατασκευής ΜΕΑ & ΜΕΒ   √
Υπογραφή Σύμβασης με Αναδόχους μελετών √ √
Έγκριση ΜΠΕ, Τεχνικών Μελετών & Τευχών Δημοπράτησης έργων κατασκευής ΜΕΑ & ΜΕΒ   √
Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ)    

 

 

ΠΙΝΑΚΑΣ 2δ : ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ ΥΠΟΕΡΓΟΥ 4: Μελέτες έργου επέκτασης ΧΥΤ

 

(ΜΕΛΕΤΕΣ, ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ, ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ Κ.Λ.Π.)

Ενέργεια Υπεύθυνος φορέας
κύριος του έργου φορέας υλοποίησης
Έγκριση Τευχών Δημοπράτησης, Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και Τεχνικών Μελετών έργου επέκτασης ΧΥΤ   √
Προκήρυξη Διαγωνισμού για  Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, Τεχνικών Μελετών & Τευχών Δημοπράτησης έργου επέκτασης ΧΥΤ   √
Επιλογή Αναδόχου για  Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, Τεχνικών Μελετών & Τευχών Δημοπράτησης έργου επέκτασης ΧΥΤ   √
Υπογραφή Σύμβασης με Ανάδοχο μελετών √ √
Έγκριση ΜΠΕ, Τεχνικών Μελετών & Τευχών Δημοπράτησης έργου επέκτασης ΧΥΤ   √
Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ)    

 

ΠΙΝΑΚΑΣ 2ε : ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ ΥΠΟΕΡΓΟΥ 5: Τεχνικός Σύμβουλος υλοποίησης έργων

(ΜΕΛΕΤΕΣ, ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ, ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ Κ.Λ.Π.)

 

Ενέργεια Υπεύθυνος φορέας
κύριος του έργου φορέας υλοποίησης
Έγκριση Τευχών Δημοπράτησης Τεχνικού Συμβούλου υλοποίησης έργων   √
Προκήρυξη Διαγωνισμού Τεχνικού Συμβούλου υλοποίησης έργων   √
Επιλογή Αναδόχου Τεχνικού Συμβούλου υλοποίησης έργων   √
Υπογραφή Σύμβασης με Τεχνικό Σύμβουλο υλοποίησης έργων √ √

[traxanhs-spyros-dytikanea-gr]

 Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΦΟΔΣΑ Σπύρου Τραχάνη: 

Έχοντας υπόψη:

Τις διατάξεις του άρθρου 100 του Ν. 3852/2010 (ΕτΚ τ. Α΄ 87/7-6-2010) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης − Πρόγραμμα Καλλικράτης», σύμφωνα με το οποίο: «Για τη μελέτη και εκτέλεση έργων και προγραμμάτων ανάπτυξης μιας περιοχής, καθώς και για την παροχή υπηρεσιών κάθε είδους, οι δήμοι, οι περιφέρειες, οι σύνδεσμοι δήμων, οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και η Ένωση Περιφερειών, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τα οποία συνιστούν ή στα οποία συμμετέχουν οι προαναφερόμενοι φορείς, καθώς και Ν.Π.Ι.Δ. στα οποία συμμετέχουν ή συνιστούν η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και η Ένωση Περιφερειών, οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης, οι επιχειρήσεις Ο.Τ.Α., σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, τα δημοτικά και περιφερειακά ιδρύματα, καθώς και κοινωφελή ιδρύματα και κληροδοτήματα και τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στα οποία περιλαμβάνονται και τα τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, μπορούν να συνάπτουν προγραμματικές συμβάσεις με το Δημόσιο, μεταξύ τους ή και με φορείς του δημόσιου τομέα της παρ. 6 του άρθρου 1 του ν. 1256/1982, μεμονωμένα ή από κοινού. Στις προγραμματικές συμβάσεις, που μετέχει το Δημόσιο, μπορεί να εκπροσωπείται και από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην οποία εκτελείται η προγραμματική σύμβαση. Οι ανωτέρω συμβάσεις υπόκεινται στον προσυμβατικό έλεγχο νομιμότητας του Ελεγκτικού Συνεδρίου σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.»
Την υπ’ αριθ. 36/2016 Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 2ης Διαχειριστικής Ενότητας Ν. Αχαΐας Περιφ. Δυτ. Ελλάδας, με την οποία εγκρίθηκε ομόφωνα η υποβολή πρότασης στην υπ’ αριθ. 5101/28-04-2016 Πρόσκληση του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού, επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», άξονας προτεραιότητας 14, με τίτλο «Δράσεις για την ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών αποβλήτων».
Την υπ’ αριθ. 40/2016 Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 2ης Διαχειριστικής Ενότητας Ν. Αχαΐας Περιφ. Δυτ. Ελλάδας, με την οποία εγκρίθηκε ομόφωνα η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Αναγκαστικού Συνδέσμου, του Δήμου Πατρέων και του Δήμου Δυτικής Αχαΐας για την υποβολή πρότασης του έργου με τίτλο: «Εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων στη θέση Φλόκα του Δήμου Δυτικής Αχαΐας» στην υπ’ αριθ. 5101/28-04-2016 πρόσκληση του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού, επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», άξονας προτεραιότητας 14, με τίτλο «Δράσεις για την ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών αποβλήτων».
Το γεγονός ότι ο Αναγκαστικός Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 2ηςΔ.Ε. Ν. Αχαΐας δεν καλύπτει τις απαιτήσεις για την εκτίμηση της διοικητικής και επιχειρησιακής ικανότητας ως δικαιούχου του προς υλοποίηση Έργου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις της προγραμματικής περιόδου 2014-2020, ο δε Δήμοι Πατρεών και Δυτικής Αχαΐας διαθέτουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις (τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες, αποφαινόμενα όργανα, αναγκαία στελέχωση κ.λπ.) για την υλοποίηση του εν λόγω έργου,

προτείνεται η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης, κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 100 του Ν. 3852/2010, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, σχέδιο της οποίας επισυνάπτεται στην παρούσα εισήγηση, με την οποία προσδιορίζεται το γενικό πλαίσιο και οι ειδικοί όροι για την εκτέλεση του αντικειμένου της.

Με βάση τα παραπάνω, παρακαλείται το Δημοτικό Συμβούλιο:

Να εγκρίνει τη σύναψη της προγραμματικής σύμβασης.
Να ορίσει εκπρόσωπο του Δήμου Δυτικής Αχαΐας με τον αναπληρωτή του στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης της προγραμματικής σύμβασης.
Να εξουσιοδοτήσει τον κ. Δήμαρχο να υπογράψει την εν λόγω σύμβαση.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ