Σημαντικές μειώσεις στις συντάξεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών κρύβει η εφαρμοστική εγκύκλιος του Ν. 4387/2016, που εξέδωσε χθες μετά από έξι μήνες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Στους μεγάλους χαμένους του νέου συστήματος, συγκαταλέγονται:
οι δημόσιοι υπάλληλοι που ενώ είχαν αποχωρήσει από τις υπηρεσίες τους με αναστολή, πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου, ήτοι τις 13 Μαΐου 2016, θα λάβουν σύνταξη υπολογισμένη με το νέο τρόπο
οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν δύο συντάξεις, καθώς με την ένταξή τους στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα λάβουν μία σύνταξη ως άθροισμα των προηγούμενων και πιθανότατα θα υποστούν την ειδική εισφορά αλληλεγγύης
οι μέχρι σήμερα δικαιούχοι οικογενειακών παροχών καθώς επιβάλλονται πλέον εισοδηματικά κριτήρια καθώς και
όσοι λαμβάνουν κύρια σύνταξη άνω των 2.000 ευρώ ή άθροισμα συντάξεων έως 3.000 ευρώ, καθώς θα υποστούν τον κόφτη στο ανώτατο πλαφόν, ανεξάρτητα από το αν κατέθεσαν την αίτηση συνταξιοδότησης πριν ή μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού νόμου.
Επίσης, θιγμένοι είναι και όσοι πρόκειται να λάβουν δύο κύριες συντάξεις εξ ιδίου δικαιώματος αφού ο ΕΦΚΑ στο εξής θα χορηγεί μία σύνταξη, που θα είναι το άθροισμά τους. Αν όμως, αυτό υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ τότε οι συνταξιούχοι θα αναγκάζονται να καταβάλλουν εισφορά αλληλεγγύης. Επιπλέον η εγκύκλιος περιορίζει σημαντικά, αν όχι καταργεί, το δικαίωμα λήψης επιδομάτων τέκνων, ως προσθήκη στη σύνταξη, αφού ουσιαστικά οδηγεί τη χορήγησή τους, μέσω των εισοδηματικών κριτηρίων που έχουν τεθεί για το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και το ειδικό επίδομα τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών. Πιο αναλυτικά, η εγκύκλιος ορίζει τα εξής:
*Όσων Δημόσιων υπαλλήλων λύθηκε η σχέση εργασίας έως 12 Μαϊου 2016, η σύνταξη θα υπολογιστεί με βάση τις διατάξεις που ίσχυαν έως 31.12.2014. Όμως θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι διατάξεις του νέου Ασφαλιστικού, περί ανώτατου ορίου σύνταξης. Αυτό σημαίνει ότι για ατομική σύνταξη το όριο που έχει τεθεί έως το τέλος του 2018 είναι τα 2.000 ευρώ και για το άθροισμα τα 3.000 ευρώ.
*Σύνταξη σύμφωνα με το νέο νόμο για το Ασφαλιστικό (ν.4387/2016), θα λάβουν όσοι δημόσιοι υπάλληλοι συμπλήρωσαν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης, αλλά όχι και το απαιτούμενο όριο ηλικίας, ανεξάρτητα εάν υπέβαλλαν αίτηση συνταξιοδότησης πριν από τη 12η Μαϊου 2016.
*Όσοι συνταξιούχοι του Δημοσίου επιστρέψουν στην υπηρεσία του και αποχωρήσουν εκ νέου μετά τη 13η Μαϊου 2016, η σύνταξή τους θα υπολογιστεί ξανά με βάση τις νέες διατάξεις.
*Οι υπάλληλοι που παρέμειναν στην υπηρεσία τους, παρά το ότι θα έπρεπε να έχει απολυθεί αυτοδίκαια, η σύνταξή τους θα υπολογισθεί σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν κατά το χρόνο λήξης της μισθοδοσίας τους. Άρα εάν η διακοπή της υπαλληλικής σχέσης σημειώθηκε μετά τις 13 – 5 – 2016, τότε η σύνταξη θα υπολογιστεί με βάση το νέο Ασφαλιστικό.
*Καταργούνται όλες οι παλαιότερες διατάξεις, σύμφωνα με τις οποίες ο υπάλληλος που θεμελίωνε συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέσω των ετών ασφάλισης, αλλά όχι και το όριο ηλικίας καταβολής σύνταξης, μπορούσε να πετύχει έκδοση πράξης αναγνώρισης συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Αντίθετα, μετά τη συμπλήρωση του προβλεπόμενου ορίου ηλικίας κατά περίπτωση, αρχίζει η καταβολή της σύνταξης, η οποία όμως είναι αναπροσαρμοσμένη, με βάση τα όσα ισχύουν τότε. Αυτό σημαίνει ότι οι συντάξεις που είχαν κανονιστεί έως 12-5-16 με μελλοντική καταβολή, θα υπολογιστούν με το νέο Ασφαλιστικό. Με τις παλαιότερες διατάξεις θα μπορεί να υπολογιστεί η σύνταξη, μόνο εάν ο δημόσιος υπάλληλος ζητήσει καταβολή μειωμένης σύνταξης.
*Για το ΕΚΑΣ ισχύει και για τους δημόσιους υπαλλήλους ότι ισχύει και για όλους τους υπόλοιπους που προέρχονται από άλλα ταμεία.
*Εάν με την ένταξη στον ΕΦΚΑ προκύψουν συνταξιούχοι που θα λαμβάνουν δύο κύριες συντάξεις, ο νέος φορέας θα χορηγεί το άθροισμά τους, σε μία σύνταξη. Προϋπόθεση οι συντάξεις αυτές να προέρχονται από την ίδια αιτία. Εάν προέρχονται από διαφορετική αιτία, ο ΕΦΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις χωριστά.
Παραδείγματα:
1. Συνταξιούχος λαμβάνει σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος από το Δημόσιο και δεύτερη σύνταξη επίσης εξ ιδίου δικαιώματος από το ΙΚΑ, δηλαδή οι συντάξεις αυτές προέρχονται από ίδια αιτία. Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με τα ανωτέρω, ο ΕΦΚΑ θα καταβάλλει μία σύνταξη της οποίας το ποσό θα είναι ίσο με το άθροισμα των δύο ανωτέρω συντάξεων.
2. Συνταξιούχος λαμβάνει σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος από το Δημόσιο και δεύτερη σύνταξη εκ μεταβιβάσεως από το ΙΚΑ, δηλαδή οι συντάξεις αυτές προέρχονται από διαφορετική αιτία. Στην περίπτωση αυτή, οι ανωτέρω συντάξεις θα εξακολουθήσουν να καταβάλλονται χωριστά από τον ΕΦΚΑ.
*Η καταβολή προσωρινής σύνταξης για δημοσίους υπαλλήλους εξακολουθεί να διενεργείται με βάση την παλαιότερη διάταξη (πδ 169/2007). Όμως η προσωρινή σύνταξη δεν καταβάλλεται εάν ο υπάλληλος λαμβάνει σύνταξη από οποιονδήποτε φορέα ασφάλισης. Επίσης δεν καταβάλλεται εάν για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, χρειάστηκε η αναγνώριση χρόνων ασφάλισης, εκτός εάν εκδόθηκε πράξη αναγνώρισης των χρόνων αυτών. Πάντως, τονίζεται ότι η προσωρινή σύνταξη καταβάλλεται κατά απόλυτη προτεραιότητα στα άτομα με αναπηρία καθώς και στους γονείς και νόμιμους κηδεμόνες ατόμων με αναπηρία.
*Σε ό,τι αφορά την καταβολή οικογενειακών παροχών (επιδόματα τέκνων και συζύγου) επισημαίνεται ότι θα εξακολουθήσουν να καταβάλλονται για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί ή θα συνταξιοδοτηθούν με βάση τις διατάξεις που ίσχυαν έως 12.5.2016. Για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους στρατιωτικούς, που οι συντάξεις τους θα υπολογιστούν με το νέο τρόπο το επίδομα τέκνων θα καταβάλλεται σύμφωνα με τα όσα ισχύουν για το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και το ειδικό επίδομα τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών. Φορέας καταβολής του επιδόματος τέκνων είναι ο ΟΓΑ. Ειδικά για το επίδομα συζύγου, η εγκύκλιος επισημαίνει ότι έχει ήδη καταργηθεί για όσους δημόσιους υπαλλήλους και στρατιωτικούς έχουν συνταξιοδοτηθεί από την 1η Νοεμβρίου 2011 και μετά.
Σώματα Ασφαλείας – Ένοπλες Δυνάμεις
Όσα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος υπέβαλλαν αίτηση αποστρατείας ή κρίθηκαν αποστρατευτέοι έως 30 Ιουνίου 2016, η σύνταξή τους θα υπολογιστεί σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν στο Δημόσιο έως 31.12.2014. Δεν ισχύει το ίδιο όμως για όσους επέλεξαν να συνταξιοδοτηθούν έχοντας συμπληρώσει το λιγότερο 15 έτη ασφάλισης, αλλά δεν είχαν συμπληρώσει το όριο ηλικίας. Σε αυτή την περίπτωση και ανεξάρτητα εάν είχαν υποβάλλει ή όχι αίτηση συνταξιοδότησης, η σύνταξή τους θα υπολογιστεί με το νέο τρόπο. Εάν στρατιωτικός συνταξιούχος επανήλθε στην υπηρεσία του και αποχωρήσει από 1η Ιουλίου 2016 και μετά, επίσης θα αναγκαστεί σε εκ νέου υπολογισμό της σύνταξης με βάση τις νέες διατάξεις.
Πηγή: enikonomia.gr