Πάτρα: Ποιες κοινωνικές δομές κινδυνεύουν με λουκέτο - Λήγουν οι συμβάσεις του προσωπικού στο τέλος Οκτωβρίου

τι αποφάσισε το δημοτικο συμβούλιο

Kοινωνικό παντοπωλείο, συσσίτια και δομές της πρόνοιας κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο στο τέλος του μήνα, ενώ η Τράπεζα Τροφίμων θα λειτουργεί μόλις με δύο άτομα. Κι αυτό γιατί στις 31 Οκτωβρίου λήγουν οι συμβάσεις του προσωπικού, χωρίς να έχει προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός πλήρωσης των θέσεων,  κάτι  που -όπως ειπώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο- θα έπρεπε να έχει δρομολογήσει η Περιφέρεια.

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης, ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, στην εισήγησή του, μεταξύ άλλων εξήγησε το πρόβλημα που έχει ανακυψει:

 «Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της ανεργίας έρχονται οι εργαζόμενοι στις λεγόμενες Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας των Δήμων (Συσσίτια, Κοινωνικό Παντοπωλείο) καθώς οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31 Οκτωβρίου, μετά από παράταση που τελευταία φόρα δόθηκε 30 Ιουνίου. Παρά την απόφαση του υπουργείου για παράταση  και χρηματοδότηση, οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 4 μήνες. Πρόκειται για δομές που λειτουργούν εδώ και 3 χρόνια στα πλαίσια του Επιχειρησιακού προγράμματος “Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού” και της δράσης “Κοινωνικές Δομές αντιμετώπισης της Φτώχειας”.  Στο Δήμο μας, αυτά αφορούν το κοινωνικό παντοπωλείο, τα συσσίτια, δομές της πρόνοιας.  Στις Δομές αυτές απασχολούνται 18 εργαζόμενοι μέσω ΜΚΟ". 

Μπροστά στον κίνδυνο να κλείσουν οι δομές, οι δημοτικές παρατάξεις συμφώνησαν με την πρόταση της μείζονος μειοψηφίας να ασκηθεί πίεση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ώστε να επισπεύσει τις διαδικασίες για το προσωπικό των κοινωνικών δομών.

Στο διάστημα αυτό συμφωνήθηκε να βρεθεί τρόπος για την παροχή έργου με εναλλακτική μορφή (για το διάστημα λίγων μηνών που θα χρειαστεί) από το υπάρχον προσωπικό, ώστε να μην κλείσουν οι δομές.