Οι PATRINISTAS βολτάρουν γύρω απο το Κάστρο

την προσεχή κυριακή το πρωι

Η ομάδα Εθελοντισμού και Ενεργοποίησης Patrinistas, με την συνδρομή του Ξενοφώντα Παπαευθυμίου, διοργανώνουν περιήγηση και φωτογραφικό περίπατο στις γειτονιές γύρω από το Κάστρο της Πάτρας (Βλατερό και Τριτάκη), την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 10:30 π.μ. με σημείο συνάντησης - εκκίνησης τις Σκάλες Αγίου Νικολάου (πάνω μέρος).

Βλατερό : είναι η παλαιότερη συνοικία της Κάτω Πόλης. Πήρε το όνομά του από τη λατινική λέξη blattea, που σημαίνει πορφύρα. Στη συνοικία, που περιλαμβάνει την περιοχή ανάμεσα στην Αγίου Νικολάου και τη Ζαΐμη κι από το πάνω μέρος της Κανακάρη ως τις παρυφές του φρουρίου, υπήρχαν κατά τη Βυζαντινή περίοδο βιοτεχνίες που έβαφαν υφάσματα για βασιλιάδες και πλούσιους. Εδώ υπάρχει και ο παλαιότερος βυζαντινός ναός της πόλης, αυτός του Αγίου Νικολάου.

Τριτάκη: το άλλο πρόσωπο της πόλης. Μια βόλτα πέριξ του Κάστρου της Πάτρας, στην κορυφή της Άνω Πόλης, μας φέρνει στην συνοικία Τριτάκη για να γνωρίσουμε ένα άλλο πρόσωπο της πόλης. Πήρε το όνομά της από έναν Κρητικό συνταγματάρχη που το 1866 αγόρασε μια μεγάλη έκταση στην περιοχή. Προέκταση του Βλατερού, η συνοικία Τριτάκη χαρακτηρίζεται από ένα στενό δρόμο περιμετρικά του Κάστρου και μοιάζει εκπληκτικά με τα γνωστά «Αναφιώτικα» της Αθήνας, με στενά δρομάκια, σκαλοπάτια και σπίτια γεμάτα γιασεμιά και βουκαμβίλιες.

Στην πρόσκληση σημειώνεται: Σας περιμένουμε για να γνωρίσουμε,τις άγνωστες στους περισσότερους, γειτονιές γύρω από το Κάστρο της Πάτρας μας. Θα μιλήσουμε για την ιστορία, την αρχιτεκτονική και την ονοματολογία των δρόμων της περιοχής!!!
                ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΟΚΤ 2016 ΚΑΙ ΩΡΑ 10.30 ΠΡΩΙ 
                          ΣΤΙΣ ΣΚΑΛΕΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ (ΠΑΝΩ ΜΕΡΟΣ)!!
 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ