Έκτακτη συνάντηση Σπίρτζη με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

Προσπάθεια να αποφευχθεί το μπλακ άουτ στα αεροδρόμια

Συνάντηση με τους εκπροσώπους των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας θα έχουν στις 3 το μεσημέρι του Σαββάτου ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης και ο διοικητής της ΥΠΑ, Κωνσταντίνος Λιντζεράκος,σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί λύση προκειμένου να σταματήσουν οι επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Οι ελεγκτές έχουν εξαγγείλει 24ωρες απεργίες για την Κυριακή 9 Οκτωβρίου, την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου και την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου, από τις 00:01 έως τις 23:59.

Τις ημέρες αυτές δεν θα εκτελείται καμία πτήση από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει απίστευτη ταλαιπωρία για χιλιάδες ανθρώπους που είχαν προγραμματίσει να ταξιδέψουν αεροπορικώς.

Οι ελεγκτές ζητούν την άμεση απόσυρση των άρθρων 46 έως και 57 του νομοσχεδίου «Σύσταση Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, Αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και άλλες διατάξεις» και τον προσδιορισμό τους με Προεδρικό Διάταγμα, καθώς και τροποποιήσεις των άρθρων 65, 71 και 72.

Απαντώντας στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, ο διοικητής της ΥΠΑ, Κωνσταντίνος Λιντζεράκος υποστηρίζει πως αντιπαλεύονται «ένα νόμο που διασφαλίζει πλήρως τα δικαιώματα των εργαζομένων και υιοθετεί το σύνολο των Ευρωπαϊκών Κανονισμών».

«Πρόκειται για εμμονή της συνδικαλιστικής ηγεσίας ενός μονάχα μέρους των εργαζομένων να προχωρήσει στην ανακοίνωση παράλογων και αδικαιολόγητων απεργιακών κινητοποιήσεων» αναφέρει σε ανακοίνωσή του και καταγγέλλει πως ενώ κλήθηκαν σε διάλογο πριν την ψήφιση του νέου νόμου για την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό της εναέριας κυκλοφορίας, δεν προσήλθαν, και προχωρούν σε απεργίες αποκλειστικά για στενά συντεχνιακούς λόγους, επιβαρύνοντας το σύνολο του επιβατικού κοινού και ζημιώνοντας ταυτόχρονα την ελληνική οικονομία σε μία εποχή ιδιαίτερα δύσκολη για όλους.

Ξεκαθαρίζει ταυτόχρονα πως η παρούσα κυβέρνηση δεν προτίθεται να εκποιήσει τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας ούτε σε ιδιωτικά συμφέροντα, όπως επιθυμούν οι συγκεκριμένοι συνδικαλιστές και οι πολιτικοί τους πάτρωνες, ούτε σε φορείς εκτός Ελλάδος. «Σύμμαχο στην προσπάθειά της αυτή, η κυβέρνηση βρήκε το σύνολο των εργαζομένων στην ΥΠΑ. Εκτός από μία ισχνή μειοψηφία που φοβάται την απώλεια προσωπικών προνομίων» αναφέρει χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά στις αιτιάσεις τους «κεκτημένα δικαιώματα του κλάδου», η διοίκηση διαβεβαιώνει, τόσο τους ίδιους όσο και όλους τους εργαζόμενους στην ΥΠΑ, ότι με ρητή διάταξη στο νόμο όλοι οι εργαζόμενοι διατηρούν τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Ειδικότερα, η διοίκηση της ΥΠΑ αναφέρει στην ανακοίνωσή της:

«Αντιπαλεύουν ένα νόμο που ρητά και κατηγορηματικά εξασφαλίζει το σύνολο των εργαζομένων στην ΥΠΑ και σέβεται την προσπάθεια τους να εξυπηρετήσουν το επιβατικό κοινό. Αντιπαλεύουν ένα νόμο που υιοθετεί το σύνολο των Ευρωπαϊκών Κανονισμών, όπως θα έπρεπε από καιρό να έχει γίνει. Τους παραδίδουμε στην κρίση των συναδέλφων τους μέσα στην ίδια υπηρεσία».

Μάλιστα, συνεχίζει, «προκαλεί τεράστια εντύπωση το γεγονός ότι ουδέποτε στο πρόσφατο παρελθόν οι συγκεκριμένοι εκπρόσωποι εργαζομένων δεν προχώρησαν σε ανάλογες κινητοποιήσεις, ακόμα και όταν διακυβεύονταν η εκχώρηση του ελέγχου του εναέριου χώρου σε ιδιωτικά συμφέροντα ή φορείς εκτός Ελλάδος.Προκαλεί εντύπωση.Όχι απορία.Και αυτό γιατί παρακολουθήσαμε το λόγο που άρθρωσαν οι συγκεκριμένοι συνδικαλιστές, κατόπιν της ψήφισης του νόμου και όχι πριν,όπως θα έπρεπε. Και ο λόγος τους ταυτίστηκε με την ιδιωτικοποίηση της ΥΠΑ, κάτι για το οποίο η διοίκηση και το υπουργείο είχε εναντιωθεί».

Διαβάστε επίσης