Να λάβει θέση το υπουργείο για την υπόθεση των Σαμαρείκων στην περιοχή του δάσους της Στροφυλιάς, ζητά η ΟΙΚΙΠΑ, επανερχόμενη στο φλέγον για την περιοχή ζήτημα και τι έχει διαμειφθεί μέχρι σήμερα σχετικά με το διοικητικό καθεστώς της περιοχής.
Η επιστολή της ΟΙΚΙΠΑ έχει ως εξής:
Τα Σαμαραίικα ως γνωστόν, είναι τοποθεσία του Δημοσίου Δάσους Στροφυλιάς Αχαΐας που διακατέχεται από την Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου Καλαβρύτων, και βρίσκεται στην περιοχή της Κοινότητας Μετοχίου – Αχαίας, σήμερα Δήμου Δυτικής Αχαΐας. Το υπόλοιπο δάσος της Στροφυλιάς, που διακατέχεται από την Ι.Μ. Ταξιαρχών Αιγιαλείας βρίσκεται στην περιοχή Μανολάδος Ηλείας, σήμερα Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης. Τα όρια των δύο αυτών τμημάτων του δάσους είναι και όρια των πρώην Κοινοτήτων Μετοχίου και Μανολάδας, σύμφωνα με την απόφαση ορίων του έτους 1926 που ισχύει και σήμερα.
Στη θέση αυτή, κτηνοτρόφοι της οικογενείας Σάμαρη από την ορεινή Αρκαδία (Βυτίνα), ενοικίαζαν την χορτονομή του δάσους κατά την χειμερινή περίοδο από τις Ιερές Μονές και για την διαχείμανσή τους, κατασκεύαζαν ποιμενοκαλύβες. Αυτό γινόταν από πριν το έτος 1920. Η τοποθεσία Σαμαραίικα, λέγεται και Ισιώματα.
Κατά την κατοχική περίοδο και τον εμφύλιο πόλεμο, μερικοί εξ αυτών (Σαμαραίων), προέβησαν σε παράνομες εκχερσώσεις και καταλήψεις του δάσους, επί εκτάσεως 200 περίπου στρεμμάτων.
Μετά την αποκατάσταση της τάξεως, το έτος 1952, το Δασαρχείο Πατρών, εξέδωσε απαγορευτική διάταξη, για την προστασία της έκτασης των 200 στρεμμάτων με σκοπό την αναγέννησή της. Διαμαρτυρίες των Σαμαραίων για άρση της διατάξεως αυτής στο Υπουργείο Γεωργίας (Διεύθυνση Δασών), απορρίφθηκαν έπειτα από εισηγήσεις του Δασαρχείου Πατρών και του Επιθεωρητή Δασών Πατρών (1335/1953 και 1448/1953).
Κατά καιρούς, οικογένειες Σαμαραίων εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην Μανολάδα Ηλείας, εγκατέλειψαν την κτηνοτροφία και επιδόθηκαν στη Γεωργία, εκχερσώνοντας και καταπατώντας εκτάσεις του δάσους.
Το Δασαρχείο Πατρών, έχει εκδώσει πλέον των εξήντα (60) Πρωτόκολλα Διοικητικής Αποβολής (Π.Δ.Α.), τα οποία παρότι έχουν τελεσίδικα κριθεί ισχυρά, από την δικαιοσύνη, δεν έχουν εφαρμοστεί και εξακολουθούν να καλλιεργούνται από τους καταπατητές με κηπευτικά.
Το σύνολο των εκχερσωμένων και καταπατημένων εκτάσεων, ανέρχεται σε 803.590,65τμ. Έχουν κηρυχθεί αναδασωτέα με εισήγηση του Δασαρχείου Πατρών (αριθ.2058/2004 Φ.Ε.Κ.812Δ/2004 και 105217/52666/2012 αποφάσων Γεν. Γραμματέων).
Η Κοινότητα Μανολάδος, σε πιλοτικό πρόγραμμα κτηματογράφησης του Εθνικού Κτηματολογίου, υπέδειξε την καταπατηθείσα έκταση, ως περιοχή της, και κτηματογραφήθηκε. Οι καταπατητές, δήλωσαν τις εκτάσεις αυτές ως ιδιοκτησία τους, με απολύτως άκυρους τίτλους.
Το Δημόσιο (Δασική Υπηρεσία), δεν έκανε ενστάσεις ούτε αγωγές και οι καταπατητές εμφανίζονται νόμιμοι.
Επίσης η Κοινότητα Μανολάδος, με απόφαση του νομάρχη Ηλείας, το έτος 1960, αναγνώρισε τη θέση Σαμαραίικα ως οικισμό της, χωρίς να υπάρχει ούτε μία οικία και εξακολουθεί να την απογράφει με μερικά διάσπαρτα κτίρια (αυθαίρετα) που κτίστηκαν περί το έτος 1980 και μετά.
Για να τοποθετηθεί ο οικισμός αυτός, στο χάρτη της Γ.Υ.Σ, η τότε Ε.Σ.Υ.Ε. εσφαλμένα τοποθέτησε τα όρια στον χάρτη (της Γ.Υ.Σ. 1975), έτσι ώστε η θέση Σαμαραίικα να περιληφθεί στην περιοχή Μανολάδος ενώ εμφανιζόταν σωστά στην περιοχή Μετοχίου Αχαίας.
Το έτος 1988 ο Νομάρχης Ηλείας, με την αριθ. 2701/1988 απόφασή του, όρισε όρια οικισμού και όρους δόμησης στα Σαμαραίικα. Η απόφαση αυτή ανακλήθηκε από τον ίδιο Νομάρχη, με την αριθ.1777/1990 (Φ.Ε.Κ. 338Δ/1990) απόφασή του, έπειτα από δικές μας ενέργειες, που ενισχύθηκαν από την Κοινότητα Μετοχίου και το Δασαρχείο Πατρών.
Όλα αυτά συμβαίνουν την στιγμή που τα όρια Μετοχίου – Μανολάδος που σήμερα είναι και όρια των Δήμων Δυτικής Αχαΐας και Ανδραβίδας Κυλλήνης Ηλείας, έχουν καθοριστεί με απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής Ορίων (πρακτικό από 19-06-1926) η οποία έχει επικυρωθεί από την απόφαση 1/1984 του Διοικητικού Δικαστηρίου Ορίων, το οποίο ακύρωσε την αριθ. 2/1982 απόφαση νέας Επιτροπής Ορίων που συγκρότησε ο Νομάρχης Ηλείας και προσδιόρισε νέα όρια των Κοινοτήτων Μετοχίου – Μανολάδος, στα οποία είχαν περιληφθεί τα Σαμαραίικα στην περιοχή Μανολάδος.
Τα όρια της απόφασης του 1926 έχουν ως εξής: “Αρχόμενα από της σιδηροδρομικής γραμμής και από του Βορειοανατολικού μέρους ταύτης, εξού άρχεται το σκοτεινό πέρασμα (χείμαρρος) φθάνουσι έως την λίμνη Λάμια, ένθα εκβάλει ο χείμαρρος, από της λίμνης ταύτης συνεχιζόμενα τα όρια κατ ευθείαν θα συναντήσωσι το Βαλοπήγαδο και το σταθερό σημείο Υψηλός Μελιός. Εκ του σταθερού τούτου σημείου ένθα άρχονται αι θέσεις Μακρυλόγγι, Βαλόστανη, Καρμαλίγκος και δάσος της Μονής Ταξιαρχών, όπερ θα περιλαμβάνει και το Κουνουπέλι, αίτινες θέσεις θα ανήκουσι εις την Κοινότητα Μανολάδος και θα χρησιμεύουσι ως όρια των δύο Κοινοτήτων όπου εφάπτονται, το δε δάσος Στροφυλιάς Μεγάλου Σπηλαίου θα ανήκει εις την Κοινότητα Μετοχίου.” (υπογράμμιση δική μας).
Τα όρια της απόφασης 2/1982 περιγράφονται ως εξής: “Εκ της σιδηροδρομικής γραμμής και από το Βορειοανατολικό μέρος ταύτης εξού άρχεται το σκοτεινό πέρασμα (χείμαρρος) φθάνουν εις την λίμνην Λάμνια, ένθα εκβάλλει ο χείμαρρος από την λίμνη ταύτη συνεχιζόμενα τα όρια κατ’ ευθείαν γραμμήν θα συναντήσουν το παλιοπήγαδο και το σταθερό σημείο Ψηλός Μελιός. Εκ του σταθερού τούτου σημείου, ένθα άρχονται αι θέσεις Μακρυλόγγι, Βαλόστανη, Καραμελίγκος και δάσος μονής Ταξιαρχών, όπερ θα περιλαμβάνη και το Κουνουπέλι, ως και τον συνοικισμό Σαμαρέικα, εις ήν έκτασην σήμερον εβρίσκεται. Ούτω θα διαχωρίζονται τα όρια των δύο Κοινοτήτων με δρόμο αγροτικό Κουνουπελίου – Μετοχίου και δή από της θέσεως Ανγκώνα μέχρι το Φραγκοπήγαδο πέραν του αγροτικού τούτου δρόμου Ανγκώνα – Φραγκοπήγαδο - Κουνουπελίου και προς βορράν τούτου το υφιστάμενο δάσος Στροφυλιάς Μεγάλου Σπηλαίου θα ανήκει εις την Κοινότητα Μετοχίου.” (υπογράμμιση δική μας).
Από την σύγκριση των δύο αυτών ορίων, προκύπτει ολοφάνερα ότι με την αριθ.2/1982 απόφαση Ορίων αφαιρέθηκαν τα Σαμαραίικα από την περιοχή Μετοχίου και προστέθηκαν στην περιοχή Μανολάδος.
Επομένως “ο οικισμός” Σαμαραίικα μετά την ακύρωση της 2/1982 με την αριθ. 1/1984 απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου Ορίων, επανέρχεται στην περιοχή της Κοινότητας Μετοχίου Αχαΐας.
Και ενώ όλα αυτά είναι γνωστά στον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδος, συγκρότησε με απόφασή του (οικ.82428/20924/2008) Επιτροπή για να επαναπροσδιορίσει τα όρια που είχε ορίσει η Επιτροπή του έτους 1926. Τα όρια αυτά, είχαν αποτυπωθεί, τόσο στους χάρτες της Γ.Υ.Σ. όσο και στα Τοπογραφικά Διαγράμματα της Τοπογραφικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Γεωργίας και του Ο.Δ.Ε.Π. όπου τα Σαμαραίικα εμφανίζονται εντός των ορίων της Κοινότητας Μετοχίου Αχαΐας. Τέτοια Επιτροπή δεν προβλέπεται από τους επικαλούμενους στο σκεπτικό της αποφάσεως Νόμους. Το πόρισμα της Επιτροπής, τοποθετούσε τα Σαμαραίικα και μία ακόμα μεγάλη περιοχή του δάσους της Στροφυλιάς Αχαΐας, στην περιοχή της Κοινότητας Μανολάδος. Το πόρισμα αυτό, δεν έγινε αποδεκτό από τον Δήμο Λαρίσου, όπου ενσωματώθηκε η Κοινότητα Μετοχίου, ούτε επικυρώθηκε από τον Γενικό Γραμματέα. Συντονιστής στην Επιτροπή αυτή, είχε ορισθεί υπάλληλος τεχνικής υπηρεσίας του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. στην Πάτρα.
Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελ/νήσου, Δυτ. Ελλάδος και Ιονίου με την αριθ. 61486/3779/2012 απόφασή του, συγκροτεί νέα Επιτροπή, έργο της οποίας είναι η επικαιροποίηση του πορίσματος της προηγούμενης Επιτροπής και εδώ Πρόεδρος της Επιτροπής αυτής ορίσθηκε ο συντονιστής της προηγούμενης ο οποίος είχε προαχθεί σε Γενικό Διευθυντή Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής και σήμερα ασκεί καθήκοντα Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελ/νήσου Δυτ. Ελλάδος και Ιονίου. Η Επιτροπή αυτή δεν κατέληξε σε απόφαση. Στο πρακτικό που συνέταξε ο Πρόεδρος, διατύπωσε της προσωπικές του απόψεις. Και στις δύο ως άνω Επιτροπές, δεν είχε ορισθεί Γραμματέας και δεν κρατήθηκαν νόμιμα πρακτικά.
Τελικά, ο Γεν. Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με το αριθ. 68763/2769/29-7-2012 έγγραφό του προς τον Δήμαρχο Ανδραβίδας – Κυλλήνης όπου υπάγεται σήμερα η Μανολάδα, τον πληροφορεί ότι τα Σαμαραίικα περιλαμβάνονται στην περιοχή του και ορθά ασκεί τις εκ του Νόμου αρμοδιότητές του.
Το έγγραφο αυτό, στην ουσία αποτελεί διαπιστωτική διοικητική πράξη, και μεταβάλει τα όρια του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, ενσωματώνοντας σε αυτόν τα Σαμαραίικα που σύμφωνα με την απόφαση ορίων του 1926 και την αριθ. 1/1984 απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου Ορίων, ανήκουν στην Κοινότητα Μετοχίου, Δήμου Δυτικής Αχαΐας, αποδεχόμενος στην πραγματικότητα τα όρια της αριθ. 2/1982 άκυρης απόφασης που είχαν επιχειρήσει να επιβάλουν με τις ως άνω παράνομες Επιτροπές που συγκρότησαν οι προηγούμενοι Γενικοί Γραμματείς, ανεπιτυχώς.
Έπειτα από αυτά, παρακαλούμε όπως:
α. Το Υπουργείο Εσωτερικών, να πάρει επισήμως θέση επί του θέματος των ορίων, για να εκλείψουν οι παρενέργειες που έχουν δημιουργηθεί στη περιοχή, εξαιτίας της μη συμμορφώσεως των εμπλεκομένων υπηρεσιών στις δικαστικές αποφάσεις, επί των ορίων.
β. Η ΕΛΣΤΑΤ (πρώην Ε.Σ.Υ.Ε.) να επαναφέρει την οριογραμμή που εσφαλμένα χάραξε, στο χάρτη της Γ.Υ.Σ, στην ορθή της θέση (τα Σαμαραίικα να βρίσκονται στην περιοχή Μετοχίου όπως ήταν πριν).
Για την Εν Αιθρία - ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ της ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ: (ΑΠ 78/27-09-2016)
ΠΡΟΣ:
1.Υπουργείο Εσωτερικών Δ/νση Οικονομίας Ο.Τ.Α. Τμήμα Περιουσίας Σταδίου 27 Τ.Κ.10183 Αθήνα
(Σχετ. 7131/22-03-2012 Τμήμα Περιουσίας και αριθ. 40/12-07-2012 δικό μας).
2. Ελληνική Στατιστική Αρχή (Πρώην Ε.Σ.Υ.Ε.) Πειραιώς 46 και Επονιτών Τ.Κ.18510 Πειραιά.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
1.Δικαστικές Αρχές:
α.Εισαγγελία Εφετών Πατρών, Γούναρη 30, Πάτρα.
β.Διοικητικό Εφετίο Πατρών, Ρ. Φεραίου 147, Πάτρα.
γ.Εισαγγελία Πρωτοδικών Πατρών, Γούναρη 30, Πάτρα.
δ.Εισαγγελία Πρωτοδικών Αμαλιάδος ΤΚ 27200, Αμαλιάδα.
ε.Δικαστικό Γραφείο Πατρών, Φιλοποίμενος 14 ΤΚ 26221, Πάτρα.
2.Διοικητικές Υπηρεσίες:
α.Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος κ. Αποστόλη Κατσηφάρα, Πάτρα.
β.Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών, Πατρών - Αθηνών 33 ΤΚ 26441 Πάτρα.
γ..Διεύθυνση Δασών Αχαίας, Αγίου Ανδρέου 140 ΤΚ 26222, Πάτρα.
δ.Διεύθυνση Δασών Ηλείας, ΤΚ 27100, Πύργος.
ε.Δασαρχείο Πατρών, Αγίου Ανδρέου 140 ΤΚ 2622,Πάτρα.
στ.Δασαρχείο Αμαλιάδος, ΤΚ 27200, Αμαλιάδα.
ζ.Διεύθυνση Αγροτ. Οικονομίας Ηλείας, ΤΚ 27100, Πύργος.
η.Διεύθυνση Αγροτ. Οικονομίας Αχαίας, Πανεπιστημίου 171, TK 20110, Πάτρα.
3.Δήμοι:
α.Δυτικής Αχαίας, ΤΚ 26200, Κάτω Αχαία.
β.Ανδραβίδας – Κυλλήνης, ΤΚ 27053 Λεχαινά.
4.Φορέας Διαχείρισης Κοτυχίου – Στροφυλιάς ΤΚ 25200, Λάππα Αχαίας.
5.Ιδιώτες:
α.Κύρ. Βασίλη Παππά, Καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών, FAX 2610 969040 Πάτρα.
(Για την από 12-03-2012 γνωμοδότησή του)
β.Κύρ. Νικόλαο Μιχ. Σάμαρη, καθηγητή Πανεπ/μίου Πατρών,
Αμερικής 12 ΤΚ 26441, FAX 2610 422163 Πάτρα.
6.Μ.Μ.Ε. Πατρών, Ηλεκτρονικά και Εφημερίδα Πατρίς Πύργου.