Η πρώτη Μονάδα Αιμοκάθαρσης για παιδιά με νεφρική ανεπάρκεια στη Βόρεια Ελλάδα

Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο

Λειτουργεί στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, εδώ και δύο εβδομάδες. Τα εγκαίνια της Μονάδας Αιμοκάθαρσης για παιδιά στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης θα γίνουν στις 24 Οκτωβρίου.

Η Μονάδα αιμοκάθαρσης για παιδιά είναι η μία και μοναδική εκτός Αθηνών. Η ταλαιπωρία για τους μικρούς ασθενείς και τις οικογένειές τους μειώνεται σημαντικά αφού μέχρι πρόσφατα ήταν αναγκασμένοι να βρίσκονται στην Αθήνα, ανεξάρτητα από την πόλη διαμονής τους.

“Ήταν μία μεγάλη ανάγκη της Βόρειας Ελλάδας, ίσως να καλύπτουμε και τη Θεσσαλία. Ανάγκη ειδικά για το δικό μας νοσοκομείο που κάνει και τις μεταμοσχεύσεις νεφρού σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχει αντίστοιχη μονάδα στο νοσοκομείο της Αθήνας ¨Αγλαΐα Κυριακού¨. Εμείς εδώ στη Θεσσαλονίκη στο Παιδονεφρολογικό Τμήμα έχουμε Μονάδα περιτοναϊκών πλύσεων. Κάποια παιδάκια όμως χρειάζεται να μπαίνουν και στη μονάδα Τεχνητού Νεφρού, και ως προετοιμασία για τις μεταμοσχεύσεις και αυτά τα παιδιά τα αντιμετωπίζαμε με τους ενήλικες”, ανέφερε στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ (συνέντευξη στην Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου) Πρακτορείο, 104,9 fm η Βασιλική Παπαχριστοδούλου, διοικήτρια στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, τονίζοντας μάλιστα πως το νέο απόκτημα του νοσοκομείου δημιουργήθηκε χωρίς να κοστίσει στο δημόσιο αφού είναι δωρεά από ιδιώτη.

Η κ. Παπαχριστοδούλου σημείωσε ότι στα άμεσα σχέδια της διοίκησης είναι να δειυθρυνθεί η Μονάδα αιμοκάθαρσης για παιδιά με μία δεύτερη κλίνη αφού το Τμήμα Μεταμοσχεύσεων που διαθέτει το Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης είναι και το μοναδικό σε ολόκληρη την Ελλάδα που κάνει μεταμοσχεύσεις νεφρού σε παιδιά.
“Στα άμεσα πλάνα μας είναι να δημιουργηθεί και δεύτερη κλίνη μέσω της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, να πάρουμε ακόμα ένα μηχάνημα, έχει γίνει και η δέσμευση μέσω του ΕΛΚΕΑ (Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας και Ανάπτυξης) και να προσλάβουμε έναν γιατρό”.
 
Τι γινόταν μέχρι τώρα με τους μικρούς ασθενείς- Διευκολύνεται η καθημερινότητα τους με τη νέα Μονάδα
 
“Δεν θα χρειάζεται να κάνει τις περιτοναϊκές πλύσεις με αυτό το ιατρικό πρωτόκολο το παιδί είναι πιο ελεύθερο, θα έρχεται τρεις φορές την εβδομάδα. Οικογένειες ζούσαν χωρισμένες αφού αναγκάζονταν να ¨μεταναστεύσουν στην Αθήνα.Αυτό το παιδάκι που αντιμετωπίζεται πλέον στη Θεσσαλονίκη ήταν χωρισμένο από την οικογένεια, έμενε με τη μητέρα στην Αθήνα και ο πατέρας με τα άλλα αδέρφια διέμενε στην πόλη μας”, σημείωσε η διοικήτρια του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι η ζωή των μικρών ασθενών πέρα από το ιατρικό σκέλος γίνεται πιο εύκολη“Οι μικροί ασθενείς αντιμετωπίζονταν με τους ενήλικες, σε ένα περιβάλλον που δεν ήταν το πιο ευχάριστο και άνετο για ένα παιδί. Τώρα ο χώρος είναι πιο φιλικός και όμορφος, πιο κοντά στις ανάγκες των μικρών, στο κτίριο που είναι όλες οι Παιδιατρικές Κλινικές”.
 
“Είναι ένα αισιόοδοξο μήνυμα. Ύστερα από πολλές προσπάθειες του συλλόγου μας και των γιατρών του Ιπποκρατείου λειτουργεί εδώ και λίγες ημέρες η μονάδα παιδικής νεφρικής υποκατάστασης στη παιδιατριακή κλινική του νοσοκομείου Όσα παιδάκια χρειάζονταν αιμοκάθαρση αναγκάζονταν να κατέβουν οικογενειακώς στην Αθήνα. Μία οικογένεια ετοιμάζεται να επιστρέψει στην πόλη μας, ευτυχώς,, μέχρι τουλάχιστον να βρεθεί η λύση της μεταμόσχυεσης για το παιδάκι” σημείωσε ο Χρήστος Καραγκιόζης, πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης.

Πηγή: stokokkino.gr
 

Διαβάστε επίσης