Πάτρα: Δανειολήπτες στο κόκκινο - Πως προστατεύεται η πρώτη κατοικία

αναμενεται αυξηση των πλειστηριασμών

Σφίγγει ο κλοιός για τους δανειολήπτες που πλέον έρχονται συχνότερα αντιμέτωποι με κατασχέσεις περιουσιών και πλειστηριασμούς, εξαιτίας των αλλαγών που έχει γίνει στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και στην πράξη, καθώς κάθε Τετάρτη στο Ειρηνοδικείο της Πάτρας πληθαίνουν οι πλειστηριασμοί, οι οποίοι όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν παγώσει, λόγω της πολύμηνης αποχής των δικηγόρων.

Προκειμένου να προστατευτούν  οι πολίτες ο  Δικηγορικός Σύλλογος της Πάτρας οργάνωσε ενημερωτική συζήτηση με ομιλητή τον λέκτορα Νομικής Ιάκωβο Βενιέρη, που έχει ασχοληθεί επισταμένα με το ζήτημα και τον ειρηνοδίκη Πατρών Γρηγόρη Κομπολίτη, οι αποφάσεις του οποίου έχουν πανελλαδική απήχηση.

Ο κ Βενιέρης επεσήμανε επίσης ότι το 2018 γίνονται ακόμα σκληρότερες οι προυποθέσεις προστασίας της πρώτης κατοικίας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον θεσμό του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» που οι ίδιες οι τράπεζες έχουν καθορίσει. Σημείωσε ότι είναι οξύμωρο να ορίζει η ίδια η τράπεζα, που είναι μελλοντική αντίδικος, το κατά πόσο είναι συνεργάσιμος δανειολήπτης κάποιος που της χρωστάει.

Ο προβληματισμός που έθεσε ο κ. Βενιέρης  ήταν κατά πόσο με την κατάθεση προσωρινής διαταγής προστατεύονται τα δικαιώματα των οφειλετών. Δηλαδή,  κατά πόσο προστατεύεται η κύρια κατοικία μέχρι να βγει προσωρινή απόφαση από το δικαστήριο.

«Ο νομοθέτης λεει όταν καταθέτεις την αίτηση παίρνεις δικάσιμο και ακολούθως θα σου οριστεί δικάσιμος για την προσωρινή διαταγή. Αφού πάρεις την προσωρινή διαταγή, θα υπολογιστεί ο χρόνος πριν και μετά και όλο αυτό το διάστημα που θα αθροιστεί δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους έξι μήνες. Εάν προσδιοριστεί όμως η δικάσιμος ένα χρόνο μετά, τότε αρχίζουν τα προβλήματα για την προστασία. Ουσιαστικά, την επιθυμία του ο νομοθέτης να δικάζονται οι υποθέσεις σε έξι μήνες, την έκανε πραγματικότητα. Δηλαδή θέλει να δικάζονται σε έξι μήνες, αλλά είναι αμφίβολο εάν αυτό μπορεί να γίνει» σημείωσε ο κ. Βενιέρης.

Και εξήγησε ότι «ο πυρήνας του δικαιώματος να ζητήσω δικαστική προστασία ποιος είναι; Να ζητήσουμε προληπτική δικαστική προστασία».

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ