Ιδού γιατί και πώς μπορούμε να αποκτήσουμε ένα μεγάλο τουριστικό ρεύμα!

Του Γιώργου Τελώνη

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού εορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου.

Η ημερομηνία αυτή καθορίσθηκε το 1970 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, με κύριο στόχο του σχετικού εορτασμού την ανάδειξη της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και πολιτικής συμβολής του τουρισμού στο διεθνές γίγνεσθαι.

Με αφορμή λοιπόν την ημέρα αυτή, μπορούμε να κάνουμε κάποιες σκέψεις σχετικά με την ανάπτυξη του τουρισμού στη Δυτική Ελλάδα, διαπιστώνοντας ότι πνέει ούριος άνεμος στα πανιά μας.

Διότι οι προοπτικές που διανοίγονται μπροστά μας είναι εξαιρετικές και -σε συνδυασμό με τα ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε- μάς επιτρέπουν να αισιοδοξούμε ότι μπορούμε να πετύχουμε την έλευση ενός ισχυρού τουριστικού ρεύματος, από το οποίο θα επωφεληθεί αναμφίβολα η τοπική οικονομία, με ένα ανεκτίμητο αναπτυξιακό πρόσημο.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Η (βάσιμη) αισιοδοξία για την ενίσχυση του τουρισμού μας εδράζεται σε μια σειρά από καθοριστικούς παράγοντες, εκ των οποίων σημαντικότατος είναι ο ρόλος των συγκοινωνιακών υποδομών, οι οποίες βρίσκονται σε μια περίοδο θεαματικής αναβάθμισης.

Υπό το πρίσμα αυτό, τα ατού μας είναι τα ακόλουθα:

*Ο σημαντικός ρόλος που ήδη διαδραματίζει και μπορεί να παίξει και στο μέλλον το Αεροδρόμιο του Αράξου.

*Η  παράδοση στην κυκλοφορία των υπό κατασκευή νέων οδικών αξόνων.

*Η αναμενόμενη λειτουργία μιας υπερσύχρονης σιδηροδρομικής γραμμής.

*Το κομβικής σημασίας λιμάνι της Πάτρας, πύλη προς τη Δυτική Ευρώπη, καθώς και το λιμάνι του Κατάκολου που έχει εδραιωθεί στον χάρτη της κρουαζιέρας.

*Η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, η οποία εκτός από ένα σημαντικότατο και παγκοσμίως ξεχωριστό έργο συνιστά από μόνη της ένα εμβληματικό αξιοθέατο.

 ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

 Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μπορεί να επαίρεται για τα πανέμορφα μέρη και τα αξιοθέατα που έχει να επιδείξει στους επισκέπτες της. Τα σημαντικότερα είναι:

*Η Αρχαία Ολυμπία, η οποία είναι ένας από τους πιο εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους του κόσμου.

*Οι απείρου κάλλους φυσικές ομορφιές της, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν οι εκπληκτικές παραλίες της Δυτικής Πελοποννήσου, η λιμνοθάλασσα Καϊάφα, η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, η λίμνη Τριχωνίδας, η λίμνη Τσιβλού, το εξαιρετικό και προστατευόμενο οικοσύστημα της Στροφυλιάς, το φαράγγι του Βουραϊκού.

*Ο Ιερός Ναός του Αποστόλου Ανδρέου στην Πάτρα, με τον ομώνυμο, μοναδικό, αποστολικό τάφο.

*Γραφικές  μικρές πόλεις με μεγάλη ιστορία, όπως το Μεσολόγγι, τα Καλάβρυτα και η Ναύπακτος.

*Ιστορικές Ιερές Μονές (π.χ. Μεγάλου Σπηλαίου, Ομπλού, Κοσμά του Αιτωλού) που αποτελούν σημεία αναφοράς για τον θρησκευτικό τουρισμό.

*Ιαματικά Λουτρά (Κυλλήνης, Καϊάφα κ.α) με αναγνωρισμένες επιστημονικώς θεραπευτικές ιδιότητες.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΧΑΪΑ

 Ο συνδυασμός των προαναφερόμενων παραγόντων δίνει ένα εξαιρετικό προβάδισμα στην Πάτρα και κατ’ επέκταση στην Αχαϊα για την επίτευξη ενός μεγάλου τουριστικού ρεύματος, με αυξητικές μάλιστα τάσεις.

Ας δούμε μαζί πώς και γιατί:

*Το Αεροδρόμιο του Αράξου μπορεί και πρέπει να μετονομαστεί σε Αεροδρόμιο Πάτρας (με προτεινόμενη ονομασία «Χρήστος Κορύλλος), καθώς επιβάλλεται η τρίτη πόλη της Ελλάδας να έχει τον δικό της αερολιμένα.

Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει ως αποτέλεσμα να εδραιωθεί στη συνείδηση των tour operators και του διεθνούς κοινού η συνείδηση ότι η Πάτρα έχει πλέον αεροδρόμιο, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την περαιτέρω ανάπτυξη του.

*Με τους νέους οδικούς άξονες η Πάτρα έρχεται πιο κοντά στην Αθήνα και σε παγκοσμίου φήμης αρχαιολογικούς χώρους.

Αρκεί να σημειωθεί ότι με την παράδοση στην κυκλοφορία του νέου αυτοκινητοδρόμου ( της Ολυμπίας Οδού) το ταξίδι στην Αθήνα θα περιοριστεί σε κάτι λιγότερο από δύο ώρες.

Σε ανάλογο περίπου χρονικό διάστημα, ο επισκέπτης της Πάτρας θα μπορεί να μεταβαίνει στην Αρχαία Ολυμπία, στους Δελφούς, αλλά και στις Μυκήνες. Θα μπορεί δηλαδή να επισκέπτεται αυθημερόν τους χώρους που συνιστούν το εν λόγω αρχαιολογικό τρίγωνο.

*Με επίκεντρο το λιμάνι της Πάτρας, είναι επίσης δυνατή η αυθημερόν πρόσβαση του σε πανέμορφα νησιά του Ιονίου.

Επιπλέον, όμως, εκτιμάται βάσιμα ότι στο εγγύς μέλλον το λιμάνι της Πάτρας θα είναι και port home (σημείο αναχώρησης) για κρουαζιέρες στην Αδριατική. 

*Σε απόσταση περίπου μιας ώρας βρίσκονται τα Καλάβρυτα, μια πόλη με μεγάλη ιστορία και μ' ένα από τα καλύτερα Χιονοδρομικά Κέντρα της χώρας.

*Επίσης σε μικρό χρονικό διάστημα και μέσω της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου) ο επισκέπτης της Πάτρας μπορεί να μεταβεί στη Ναύπακτο και στο Μεσολόγγι, γραφικές πόλεις, με μεγάλη επίσης ιστορία και φυσικές ομορφιές.

*Δίπλα του είναι η Δυτική Αχαϊα, με τις πανέμορφες παραλίες της και το Τείχος Δυμαίων, ένας επιπλέον αξιοσημείωτος αρχαιολογικός χώρος.

*Και στα πόδια του θα είναι τα αξιοθέατα της Πάτρας. Ο Ιερός Ναός του Απόστολου Ανδρέου, οι Σκάλες της Οδού Αγίου Νικολάου και μελλοντικά, θέλω να πιστεύω, το Καρναβαλικό Χωριό.

Για όλους αυτούς τους λόγους, πιστεύω ακράδαντα ότι έχουμε ένα σπουδαίο τουριστικό προϊόν, το οποίο τώρα μπορούμε να αξιοποιήσουμε δεόντως, και αφότου ολοκληρωθεί η αναβάθμιση των συγκοινωνιακών υποδομών.

Σε μια αξιοσημείωτη δε χρονική συγκυρία, έρχεται η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και ξεκινά τη διαβούλευση για την ανάπτυξη του τουρισμού μας, βάζοντας για πρώτη φορά γερά τα θεμέλια της συνεννόησης, στην οποία θα πρέπει όλοι να συμβάλλουμε με την ενεργό συμμετοχή μας.

Ως εκ τούτου, προσωπικά είμαι αισιόδοξος ότι τα επόμενα χρόνια μπορούμε να πετύχουμε τη διαμόρφωση ενός ισχυρού τουριστικού ρεύματος και να καταστούμε μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με ένα απόφθεγμα, οι άνθρωποι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στους αισιόδοξους και στους απαισιόδοξους. Συνήθως, όπως λέγεται, είναι οι απαισιόδοξοι που έχουν δίκιο, αλλά εάν ο κόσμος έχει προχωρήσει και συνεχίζει να προχωρά το χρωστά στους αισιόδοξους!

Επομένως, ας είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, πετυχαίνοντας αυτό που αξίζουμε και δικαιούμαστε!   

Διαβάστε επίσης