Στον Εισαγγελέα τα επιθέματα των 12 εκ. ευρώ! Τί αποκάλυψε για το μεγάλο σκάνδαλο ο Πατρινός Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Τάκης Γεωργακόπουλος

μεγάλο σκάνδαλο

Σε περισσότερα από 12.000.000 ευρώ, υπολογίζεται η εκτιμώμενη υπέρβαση από τις δαπάνες για τα επιθέματα και όπως προέκυψε από τους ελέγχους του ΕΟΠΥΥ, φαίνεται πως γιατροί από διάφορα μέρη της Ελλάδας συνταγογράφησαν σε διαφορετικούς ασθενείς, επιθέματα, προσκομίζοντας την ίδια φωτογραφία.

Όπως δε αποκάλυψε ο Αντιπρόεδρος του Οργανισμού Τάκης Γεωργακόπουλος ο σχετικός φάκελος θα κατατεθεί στην Εισαγγελία για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών. Ο Πατρινός Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ ανέφερε πως «τα στοιχεία μας δείχνουν ότι γιατροί που συνταγογραφούσαν επιθέματα για τις κατακλίσεις έχουν χρησιμοποιήσει, επειδή είναι υποχρεωτικό να καταθέσουν και φωτογραφία του ασθενή για την βλάβη, φωτογραφίες κλισέ από το διαδίκτυο και κατά συνέπεια δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Δεν αφορούν οι φωτογραφίες τους συγκεκριμένους ασθενείς και κατά συνέπεια πρόκειται για "μαϊμού" συνταγές ιατρών...

Μιλάμε για πλαστές βεβαιώσεις, πλαστά δικαιολογητικά άρα και πρόκληση δαπανών χωρίς ενδεχομένως να υπάρχει λόγος. Θα ζητήσουμε να επιβληθούν κυρώσεις και στις εταιρίες που προμηθεύουν τα υλικά γιατί έχουμε την πληροφορία ότι οι εταιρίες προμηθεύουν τους γιατρούς κατά την συνταγογράφηση. Όταν ήρθαμε στον ΕΟΠΥΥ βρήκαμε μια κατάσταση όπου εξουσιοδοτούνται οι αντιπρόσωποι των εταιριών από τους συγγενείς των ασθενών με το πρόσχημα της εξυπηρέτησης με αποτέλεσμα τα δικαιολογητικά να υποβάλλονται από τις ίδιες τις εταιρίες.

Άρα καταλαβαίνεται το παιχνίδι που γίνεται και το «πάρτι» εκατομμυρίων που είχε στηθεί». Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Οργανισμού, Σωτήρης Μπερσίμης, κατά την διάρκεια των εργασιών του 2ου Πανευρωπαϊκού Συμποσίου, που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, η προσπάθεια επικεντρώνεται στην μετατροπή του Οργανισμού από «παθητικό» σε δυναμικό ελεγκτικό μηχανισμό, για ορθολογικότερη διαχείριση των πόρων και έλεγχο του κόστους των προσφερομένων υπηρεσιών. Ο κ. Μπερσίμης, ανακοίνωσε πως μέσω των νέων συμβάσεων του Οργανισμού με τους γιατρούς, θα βελτιωθεί η χωροταξική κατανομή των συμβεβλημένων επαγγελματιών υγείας.

Όσον αφορά τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, ο κ. Μπερσίμης ανακοίνωσε ότι ο Οργανισμός προχωρά σε δράσεις όπως η ολοκλήρωση των Μητρώων Ασθενών, αξιοποίηση της ιατροτεχνολογίας, αναδιαμόρφωση και ενοποίηση του συστήματος rebate, ομαλοποίηση των χρηματικών ροών προς τους παρόχους, με διαφάνεια και δικαιοσύνη, επανεξέταση και βελτίωση του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών (claw back) και η δημιουργία κλειστών προϋπολογισμών ανά θεραπευτική κατηγορία.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης