Όλοι μας έχουμε ακούσει, επανειλημμένως, για την αξία του πρωινού γεύματος στα παιδιά. Παρέχει την απαραίτητη ενέργεια για το ξεκίνημά της ημέρας τους, αυξάνει την επίδοσή τους στο σχολείο, αυξάνει την αντίληψη, την ικανότητα συγκέντρωσης, την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, ενισχύει το ανοσοποιητικό τους σύστημα και βοηθά στον έλεγχο του βάρους τους!
Πόσα όμως από τα παιδιά το καταναλώνουν συστηματικά; Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Pediatric Obesity και η οποία πραγματοποιήθηκε σε 700 ελληνόπουλα ηλικίας 10-12 ετών, το 62,7% των παιδιών καταναλώνουν πρωινό γεύμα σε καθημερινή βάση.
Αποτελέσματα από την ίδια μελέτη φανερώνουν, επίσης, ότι τα παχύσαρκα παιδιά παραλείπουν πιο συχνά το πρωινό τους, αναδεικνύοντας μία ισχυρή σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση πρωινού και την εμφάνιση παχυσαρκίας (G. Antonogeorgos, 2011).
Ένας πιθανός μηχανισμός που θα μπορούσε να είναι υπεύθυνος για αυτή την παρατήρηση είναι ότι τα παιδιά που παραλείπουν το πρωινό καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια την υπόλοιπη ημέρα, προερχόμενη κυρίως από λιπαρά τρόφιμα ή από σνακς.
Η παράλειψη του πρωινού λοιπόν, ενδεχομένως, αυξάνει την πείνα κατά τη διάρκεια της ημέρας, η οποία, φυσικά, θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση φαγητού ή σε ένα ακατάσχετο τσιμπολόγημα τροφίμων πλούσιων σε ενέργεια (λιπαρά τρόφιμα, fast food, γλυκά, κ.ά.).
Αρκεί μόνο η κατανάλωση του πρωινού;
Το κύριο συμπέρασμα της παραπάνω μελέτης είναι ότι ένα ημερήσιο διαιτολόγιο που περιλαμβάνει περισσότερα από 3 γεύματα την ημέρα σχετίζεται με χαμηλότερες πιθανότητες να είναι ένα παιδί παχύσαρκο ή υπέρβαρο, με την προϋπόθεση όμως, ότι δεν παραλείπεται το πρωινό γεύμα (G. Antonogeorgos, 2011).
Επομένως, το πρωινό αποτελεί ένα πολύτιμο γεύμα και δρα προστατευτικά στην παιδική παχυσαρκία, εφόσον εντάσσεται στα πλαίσια ενός ημερήσιου διαιτολογίου, που περιλαμβάνει και άλλα κύρια γεύματα (μεσημεριανό, βραδινό) και κάποια σνακς (δεκατιανό, απογευματινό, προ του ύπνου).
Αρκεί η κατανάλωση οποιουδήποτε πρωινού;
Είναι βασικό να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν αρκεί μόνο η ύπαρξη πρωινού, αλλά και η ποιότητά του, δηλαδή το είδος της τροφής που θα επιλέξουμε να δώσουμε στο παιδί.
Ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό περιλαμβάνει τρόφιμα και από τις τρεις βασικές ομάδες τροφίμων (δημητριακά, γαλακτοκομικά και φρούτα/λαχανικά), έτσι ώστε να παρέχονται στον οργανισμό τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για το ξεκίνημα της ημέρας.
Επομένως, μόνο ένα ποτήρι γάλα, δεν αποτελεί παράδειγμα ισορροπημένου πρωινού.
Προτάσεις ισορροπημένου πρωινού (για παιδιά μεγαλύτερα των 2 ετών):
1 ποτήρι ημι-αποβουτυρωμένο γάλα + 1 φέτα ψωμί + 1 κουταλάκι μέλι ή μαρμελάδα + 1 φρούτο
1 ποτήρι ημι-αποβουτυρωμένο γάλα + 1 μικρό σταφιδόψωμο + 1 φρούτο
1 ποτήρι ημι-αποβουτυρωμένο γάλα + 1 τοστ (τυρί χαμηλών λιπαρών & ροδέλες λαχανικών)
1 ποτήρι φυσικό χυμό + 1 φέτα ψωμί + 1 αυγό βραστό
1 ποτήρι φυσικό χυμό + 2 σπιτικά τυροπιτάκια
Κλείνοντας, είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι τα Ελληνόπουλα κατέχουν την πρώτη θέση στην παιδική παχυσαρκία στην Ευρώπη, γεγονός που ανησυχεί όλο και περισσότερο τους επιστήμονες υγείας, αλλά και τους ίδιους γονείς.
Η μείωση του ποσοστού της παιδικής παχυσαρκίας εξαρτάται σίγουρα από πολλούς παράγοντες. Η λύση, όμως, βρίσκεται και στα δικά μας χέρια και γιατί όχι και στη δική μας οικογένεια;
Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, με μικρές αλλαγές, όπως με την καθιέρωση του πρωινού γεύματος που φαίνεται ότι αποτελεί ένα αποτελεσματικό εργαλείο στη διαχείριση του βάρους των παιδιών, όταν εντάσσεται σε ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής με τακτά γεύματα.
Πηγή: nutrimed.gr