«Η αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος κόσμος» είναι ο τίτλος του συνεδρίου που θα διεξαχθεί στην Αρχαία Ολυμπία.
Μπορεί ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός να απαντήσει σε σύγχρονα επιστημονικά ερωτήματα;
Είναι δυνατόν να δώσει λύση στην κρίση αξιών που διανύουμε;
Στο συνέδριο που διοργανώνεται από 28 ως 31 Αυγούστου στο Συνεδριακό Κέντρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, υπό την αιγίδα της προεδρίας της Δημοκρατίας, ο στόχος είναι ένας. Να καταδειχτεί, μέσα από τη διεπιστημονική προσέγγιση (στο συνέδριο θα συμμετέχουν 180 επίλεκτα μέλη της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας από όλες τις επιστημονικές περιοχές), ότι ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός δεν αποτελεί μόνο πολιτισμική μήτρα που εκκόλαψε το τεχνολογικό θαύμα του 21ου αιώνα, αλλά μπορεί να απαντήσει σε σύγχρονα επιστημονικά ερωτήματα και να δώσει λύση στην αξιακή κρίση.
Με άλλα λόγια, στόχος του συνεδρίου είναι να γίνει παγκόσμια γνωστή κάθε «αδιάβαστη γραμμή» της αρχαιοελληνικής γραμματείας και να προβληθεί η «κρυμμένη» ακόμη γνώση των αρχαιοελληνικών επιτευγμάτων που φαίνεται ότι αποτελούν τη λύση των παντός τύπου σύγχρονων προβλημάτων, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές του. Παράλληλα, οι εργασίες του συνεδρίου στοχεύουν να τεκμηριώσουν πώς ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός μετασχηματιζόμενος προοδευτικά μπορεί να επιδράσει σ' όλη τη γνωσιακή πλατφόρμα, όχι μόνο στο στενό πλαίσιο της επιστημονικής κοινότητας αλλά στο ευρύτερο κοινωνικό πλέγμα.
Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στις 29 Αυγούστου και ώρα 10:30 π.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία.
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα προσφωνήσουν ο πρόεδρος του Συνεδρίου Καθηγητής Στέφανος Παϊπέτης, ο Α' Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνα Κυριαζοπούλου και ο Ακαδημαϊκός Αντώνης Κουνάδης.
Οι προσφωνήσεις θα ολοκληρωθούν με την προσφώνηση της Εθνικής Πρέσβεως της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Κατερίνας Παναγοπούλου, η οποία θα αναγγείλει την ίδρυση "Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών" που θα επικυρωθεί με την υπογραφή του Ιδρυτικού Χάρτου του εν λόγω Κέντρου από τους Θύμιο Κοτζά, Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας, Γεώργιο Γεωργιόπουλο, Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και Χρήστο Χριστοδουλόπουλο, Δήμαρχο Ήλιδας, οι οποίοι και θα απευθύνουν συμβολικούς χαιρετισμούς.
Με την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας θα κηρυχθεί επίσημα η έναρξη των εργασιών του συνεδρίου. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η συμβολική υπογραφή του Ιδρυτικού Χάρτη από τους συνέδρους.
Οργανωτικός φορέας του συνεδρίου είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών.