Η ουρολοίμωξη είναι από τις πιο συχνές λοιμώξεις της βρεφικής και παιδικής ηλικίας ακόμη και το καλοκαίρι. Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης συμβουλεύει για το τι πρέπει να προσέξεις!
Τι σημαίνει ουρολοίμωξη;
Όταν κάποιο μικρόβιο εισχωρεί και πολλαπλασιάζεται στο ουροποιητικό σύστημα του παιδιού τότε λέμε ότι έχει ουρολοίμωξη. Μπορεί να αφορά μόνο στην ουροδόχο κύστη(κυστίδα) ή την ουρήθρα (ουρηθρίτιδα) ή και τους νεφρούς (πυελονεφρίτιδα). Από πού κολλάει το παιδί τα μικρόβια και ποια είναι αυτά; συνήθως τα μικρόβια είναι το κολοβακτηρίδιο, η κλεμπσιέλα, ο πρωτέας, η ψευδομονάδα κ.ά.
Προέρχονται από το δέρμα των γεννητικών οργάνων όταν δεν έχει καθαριστεί καλά, από τα κόπρανα ή ακόμα και από την πάνα που φοράει όταν αυτή αποικείται από μικρόβια καθώς δεν είναι αποστειρωμένη και μεταφέρεται από τα εργοστάσια με φορτηγά σε κουτιά στα σουπερμάρκετ.
Το καλοκαίρι εύκολα θα μπει ένα μικρόβιο στα γεννητικά όργανα του παιδιού από βρώμικη θάλασσα ή πισίνα, από την άμμο, το χώμα κτλ αφού φορούν και λιγότερα ρούχα.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία. Γενικά ανεξήγητος πυρετός, κακοδιαθεσία, άρνηση φαγητού, στασιμότητα ή απώλεια βάρους, εμετοί, διάρροιες, υπνηλία, ανεξήγητη ανησυχία θα πρέπει να μας κάνουν να σκεφτούμε και την ουρολοίμωξη. Τα μεγαλύτερα παιδιά παραπονούνται για τσούξιμο κατά τη διάρκεια της ούρησης.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Μια εξέταση των ούρων για γενική ούρων και ουροκαλλιέργεια θα μας βάλει τη διάγνωση. Απαιτείται πολύ καλή καθαριότητα για τη λήψη των ούρων για να μη μας δώσει ψεύτικα αποτελέσματα. Πάντως η οποιαδήποτε εξέταση συνυπολογίζεται με τα κλινικά ευρήματα που έχει ο παιδίατρος.
Πρόγνωση και θεραπεία
Επειδή η θεραπεία είναι μόνο η αντιβίωση και για πολλές μέρες θα πρέπει να ρίξουμε το βάρος στην πρόληψη. Επιμελής υγιεινή των γεννητικών οργάνων, συχνή αλλαγή της πάνας, τα κορίτσια να σκουπίζονται από μπροστά προς τα πίσω και τα μεγαλύτερα παιδιά να μάθουν να ουρούν συχνά, δηλαδή να μην κρατιούνται όταν παίζουν και ξεχνιούνται γιατί η κατακράτηση ούρων προκαλεί ουρολοιμώξεις.
Πηγή: tlife.gr