Βράβευση ομάδων Πανεπιστημίων Αθηνών και Πατρών

για καινοτόμες προτάσεις

Δυο καινοτόμες επιστημονικές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν  από ερευνητική ομάδα καθηγητών των πανεπιστημίων Πατρών και Αθηνών  βραβεύτηκαν από το Σύλλογο Φίλων του Ομήρου στην Ιθάκη.Οι εργασίες αφορούν  αφ'  ενός  στην ακριβή χρονολόγηση της επιστροφής του Οδυσσέα  στην Ιθάκη και αφ' ετέρου στην ανακάλυψη πως στην Ομηρική εποχή υπήρχε  ημερολόγιο τόσο μεγάλης ακρίβειας όσης και του σύγχρονου ημερολογίου,  βραβεύτηκαν από το Σύλλογο Φίλων του Ομήρου στην Ιθάκη.

Συγκεκριμένα,  η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγ. Σταύρο Παπαμαρινόπουλο (Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Γεωλογίας)την επικ. καθηγ.Π. Πρέκα-Παπαδήμα και τους ερευνητές Π. Πρέκα-Παπαδήμα, Π. Αντωνόπουλο, Ε. Μητροπέτρου, Π. Μητροπέτρο και Γ. Σαραντίτη (Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τομέας Αστροφυσικής-Αστρονομίας και Μηχανικής, Τμήμα Φυσικής), βραβεύτηκαν σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Μορφωτικό Ίδρυμα Ιθάκης από τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Σπύρο Αρσένη.

Η ερευνητική ομάδα απέδειξε ότι η εξαιρετική Ομηρική περιγραφή έδωσε σαφή στοιχεία των αστρονομικών φαινομένων της εποχής  τα οποία, αφού  μελετήθηκαν με καταλόγους εκλείψεων της NASA,  οδήγησαν στην χρονολόγηση της επιστροφής του Οδυσσέα.

"Στην χρονολόγηση της επιστροφής του Οδυσσέα στην Ιθάκη μας βοήθησαν μια  ηλιακή έκλειψη, η εμφάνιση του πλανήτη Αφροδίτη στον ανατολικό ορίζοντα λίγο πριν τα χαράματα και η ταυτόχρονη παρουσία στον νυχτερινό ουρανό των ‘οψέ δύοντα’ Βοώτη και των Πλειάδων, όπως αυτά αναφέρονται επ' ακριβώς στην Οδύσσεια. Συνδυάσαμε αυτά τα αστρονομικά φαινόμενα με την εξαιρετική ομηρική περιγραφή, όπως οι ‘μεγάλης διάρκειας νύχτες’, οι γεωργικές, βουκολικές σκηνές κλπ., που σαφέστατα παραπέμπουν στο φθινόπωρο. Παράλληλα  στην έρευνα έχει ληφθεί υπόψη  το χρονικό πλαίσιο 1300-1130 π.Χ., που είναι η περίοδος που συσχετίζεται με την χρονολόγηση του Τρωικού Πολέμου σύμφωνα με τις αρχαιολογικές έρευνες και τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς. Με βάση τους καταλόγους εκλείψεων της NASA και χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα Starrynight, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η ηλιακή έκλειψη της 30ης Οκτωβρίου 1207 π.Χ. που παρατηρήθηκε  το μεσημέρι στα Ιόνια Νησιά με σημαντική κάλυψη του ηλιακού δίσκου 75%, είναι η ηλιακή έκλειψη που αναφέρει το ομηρικό κείμενο. Ο Οδυσσέας επέστρεψε στην Ιθάκη πέντε μέρες πριν την ανωτέρω ημερομηνία, νωρίς πριν τα χαράματα και σκότωσε τους μνηστήρες κατά την διάρκεια της ηλιακής έκλειψης σύμφωνα με το ομηρικό κείμενο οπότε : ‘ηέλιος δ’ ουρανού εξαπόλωλε κακή δ’ επέδραμεν αχλύς’" επεσήμανε μεταξύ άλλων  στην εισήγηση της  η καθηγ. Π. Πρέκα-Παπαδήμα.    

 

 

Την γνώση του επιμερισμού του χρόνου σε εποχές και μήνες των Ελλήνων της Ομηρικής εποχής απέδειξε η μελέτη του ερευνητή Γ. Σαραντίτη:"τα Ομηρικά Έπη, εκτός της μεγάλης λογοτεχνικής τους αξίας, αποδεικνύεται ότι περιέχουν, μεταξύ άλλων, και ένα μεγάλης ακρίβειας ημερολόγιο καθώς και άλλες πολύ σημαντικές αστρονομικές πληροφορίες, καλυμμένες με εντυπωσιακό τρόπο σε μία τουλάχιστον από τις περιπέτειες του Οδυσσέα. Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται σε τόσο παλαιό κείμενο ένα ημερολόγιο τόσο μεγάλης ακρίβειας, όσης σχεδόν του χρησιμοποιούμενου στις μέρες μας. Αποδεικνύεται ότι την εποχή εκείνη, οι Έλληνες γνώριζαν τον μέσο μήνα των 30,5 ημερών, τον Συνοδικό μήνα ίσο με 29,5 ημέρες και τον Αστρικό μήνα ίσο με 27,5 ημέρες. Επίσης χρησιμοποιούσαν εβδομάδα 9 ημερών, έτος μέσης διάρκειας 365,25 ημερών, ενώ είναι προφανής η γνώση και του κύκλου του Καλλίππου των 76 ετών με προσέγγιση ωρών".

 

Τέλος, ο καθηγ. Σ. Παπαμαρινόπουλος  αναφέρθηκε στην εργασία του καθηγ. Ηλία Μαριολάκου, η οποία αποδεικνύει  ότι  ο μύθος που σχετίζεται με τον Αχελώο και τις Εχινάδες νήσους, είναι ένας από τους πολλούς που συμπίπτουν απόλυτα με την φυσικο-γεωλογική εξέλιξη της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Ελλάδας κατά τα τελευταία 18.000 χρόνια. Υπάρχει απόλυτη ταύτιση του μύθου με την φυσικο-γεωλογική εξέλιξη της περιοχής του Δέλτα κατά την περίοδο των τελευταίων 18.000 ετών. Από την εργασία συμπεραίνεται, σύμφωνα με τους ερευνητές,  η ύπαρξη μιας πρωτο-Ελληνικής γλώσσας, ώστε να είναι δυνατή η διατήρηση του μύθου μέσα από την παράδοση μέχρι την ιστορική εποχή όπου  καταγράφηκε.

 

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΠΕΝΕΙΜΕ  Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΞΙΝΟΣ

 

Στo πάνελ της  τελετής βράβευσης παρευρέθηκαν οι: Σπύρος Αρσένης,  πρόεδρος του Συλλόγου και πρώην  Δήμαρχος Ιθάκης, Γιώργος Παξινός καθηγητής του  Πανεπιστήμιου Νew South Wales, γνωστός διεθνώς ως  ο σημαντικότερος  χαρτογράφος του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού.ο οποίος βρίσκέται στην κορυφή των Ελλήνων που διαπρέπουν στο εξωτερικό, μέλος της Αυστραλιανής Ακαδημίας Επιστημών το 2009 και Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών το 2012  και Νίκος  Αλεξανδρόπουλος καθηγ. του Παν/μίου Ιωαννίνων.

 

Ο πρόεδρος του Συλλόγου και πρώην  Δήμαρχος Ιθάκης κ. Σπύρος Αρσένης,  αφού  τόνισε τη σημασία  των ερευνητικών  αποτελεσμάτων,  δήλωσε ότι αποτελεί ιδιαίτερη τιμή η παρουσία της  ερευνητικής ομάδας  στην Ιθάκη, τον τόπο που γέννησε τον Οδυσσέα και εξ αυτού της αποδόθηκαν πολλαπλοί συμβολισμοί και σημειολογία.

 

Στη συνέχεια ο εξ΄ Ιθάκης καθηγητής  Γιώργος Παξινός αφού συνεχάρη την ερευνητική ομάδα τόνισε την σπουδαιότητα των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Ακολούθως ο καθηγ. Ν. Αλεξανδρόπουλος  συγχαίροντας με τη σειρά του την ερευνητική ομάδα τόνισε,  πως η παρουσία του έχει διττή σημασία, αυτή του Θιακιού και αυτή του φυσικού: "η επιστήμη της φυσικής  για άλλη μια φορά μεγαλούργησε, ενώ ως αρωγός στην αστροφυσική και στην γεωφυσική άνοιξε νέα εποχή" είπε χαρακτηριστικά.

Η βράβευση με τιμητικά διπλώματα και μεταλλικά γλυπτά ελιάς  απεδόθησαν  στους βραβευθέντες από τον καθηγητή και ακαδημαϊκό Γιώργο Παξινό  και τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Σπύρο Αρσένη.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ