Περαιτέρω χαλάρωση των όρων για τις χορηγήσεις δανείων από τις τράπεζες της Ευρωζώνης

Η πίεση του ανταγωνισμού παρέμεινε ο κύριος παράγοντας που οδήγησε στη χαλάρωση

Περαιτέρω χαλάρωση των πιστωτικών κανόνων τους για χορηγήσεις επιχειρηματικών δανείων στο δεύτερο τρίμηνο του 2016 ανέφεραν οι τράπεζες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 14 έως τις 29 Ιουνίου, με τις απαντήσεις των 141 τραπεζών που συμμετείχαν σε αυτή να δίνονται τόσο πριν όσο και μετά από το βρετανικό δημοψήφισμα. Η πίεση του ανταγωνισμού παρέμεινε ο κύριος παράγοντας που οδήγησε στη χαλάρωση των πιστωτικών κανόνων για τα επιχειρηματικά δάνεια.

Οι πιστωτικοί κανόνες για χορηγήσεις στεγαστικών δανείων χαλάρωσαν οριακά, ενώ συνεχίσθηκε η χαλάρωση των συνολικών όρων και προϋποθέσεων για τα νέα δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, μέσω κυρίως της περαιτέρω μείωσης των περιθωρίων (στα επιτόκια) των μέσων δανείων.

Η ζήτηση για δάνεια συνέχισε να αυξάνεται για όλους τους τύπους των δανείων. Οι κύριοι παράγοντες που συνέβαλαν στη ζήτηση επιχειρηματικών δανείων κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2016 ήταν οι δραστηριότητες εξαγορών και συγχωνεύσεων, η αποθεματοποίηση και τα κεφάλαια κίνησης, το γενικό επίπεδο των επιτοκίων και η αναχρηματοδότηση του χρέους, ενώ η θετική συμβολή των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου μειώθηκε περαιτέρω.

Η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια καθοδηγήθηκε από το χαμηλό γενικό επίπεδο επιτοκίων, τις συνεχιζόμενες ευνοϊκές συνθήκες στην αγορά κατοικίας και την καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Η πρόσβαση των τραπεζών της Ευρωζώνη σε πηγές χρηματοδότησης βελτιώθηκε, ενώ η πρόσβασή τους στις αγορές χρήματος επιδεινώθηκε. Αναφορικά με τα στοχευμένα μακροχρόνια δάνεια (TLTROs) που δίνει η ΕΚΤ, το 60% των τραπεζών ανέφερε ότι συμμετείχε στον πρώτο γύρο των νέων μακροχρόνιων δανείων (σ.σ.: το επιτόκιο των οποίων μπορεί να είναι ακόμη και αρνητικό), κυρίως για λόγους κερδοφορίας.

Πάνω από τις μισές τράπεζες δήλωσαν τα προηγούμενα δάνεια TLTROs συνέβαλαν στη βελτίωση της κερδοφορίας τους.

Διαβάστε επίσης