Κριτική των "53" στον Αλέξη Τσίπρα για την εκλογή προέδρου από τον λαό

τον κατηγορούν για έλλειψη εσωκομματικων διεργασιών

Λίγες ημέρες μετά την επιμονή του κ. Αλέξη Τσίπρα στην υποστήριξη της πρότασης για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό (στην προ ημερών συνέντευξη στον ΣΚΑΪ), η κίνηση των "53+", η ισχυρή εσωκομματική ομαδοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, με δημόσια παρέμβασή της μέσω άρθρου που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της commonality.gr, υπό τον εύγλωτο τίτλο «Αντε πάλι με τον Πρόεδρο», ασκεί κριτική στην άποψη αυτή, στην απουσία εσωκομματικών διεργασιών στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης και προσωπικά τον πρωθυπουργό.

«Και ιδιαίτερα για τον ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει να είναι υπόδειγμα δημοκρατικής εσωκομματικής λειτουργίας, υπήρξε έστω και κατ’ ελάχιστον σχετική συζήτηση που να επιτρέπει στον πρόεδρο του κόμματος να υποστηρίζει με ζέση, αν και με σαθρά επιχειρήματα, την αλλαγή του πολιτεύματος;», καταλήγει το επίμαχο αρθρο, το οποίο αρχίζει χαρακτηρίζοντας «λαϊκισμό» τη φράση «να εκλέγεται άμεσα Πρόεδρος επειδή το θέλει ο λαός». Ο συντάκτης του άρθρου αιτιολογεί την άποψη αυτή αναφέροντας ότι «Η πρόταση για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι λαϊκισμός επειδή επιδιώκει να δημιουργήσει στον λαό, στους πολίτες, το αίσθημα ότι, ψηφίζοντας κάθε κάτι χρόνια έναν άνθρωπο, συμμετέχουν, ότι η γνώμη τους μετράει».

Η ομάδα των "53" αναπτύσσει την επιχειρηματολογία της κατά της χορήγησης αυξημένων αρμοδιοτήτων στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με επίκεντρο τη θέση ότι με τον τρόπο αυτό διαμορφώνεται ένας ανεξέλεγκτος πόλος εξουσίας. Ως αποτελεσματικό ελεγκτικό μηχανισμό έναντι ενδεχόμενης αυθαιρεσίας από την πλευρά του εκάστοτε πρωθυπουργου, προκρίνουν το εκλεγμένο με απλή αναλογική κοινοβούλιο, στο οποίο ο σχηματισμός συμμαχικών κυβερνήσεων είναι μονόδρομος και, ως εκ τούτου, ο πρωθυπουργός δεν είναι τόσο ισχυρός. Προτείνουν, επίσης, την ενίσχυση της συλλογικότητας του Υπουργικού Συμβουλίου, στη σύνθεση του οποίου, όπως αναφέρεται, θα μπορούσε να παρέμβει η Βουλή, της οποίας ζητούν την ενίσχυση, με παροχή στο Σώμα της αποκλειστικής αρμοδιότητας προκήρυξης πρόωρων εκλογών.

Παρατηρούν, τέλος, ότι το ισχύον Σύνταγμα, που δίνει τόσο ισχυρές αρμοδιότητες στον πρωθυπουργό, κρατάει δύο αποκλειστικά για τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες, δηλαδή για τα κόμματα: την πρόταση υποψηφίων για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και τις προτάσεις για αναθεώρηση του Συντάγματος. Και με σαφή επικριτική διάθεση διαπιστώνουν ότι αυτό ουδέποτε τηρήθηκε, ούτε και από την κυβέρνηση της Αριστεράς, διατυπώνοντας με αυτό τον τρόπο κριτική και για την επιλογή του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και για τις διαδικασίες που ο κ. Τσίπρας έχει δρομολογήσει για την συνταγματική αναθεώρηση.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ