«”Έτρεμα και τα γόνατα μου λύγιζαν μέσα στην Αγιά Σοφιά”.
Ποιος ομολογεί ότι ένιωσε έτσι ;
Και όμως όχι Έλληνας, όχι Ορθόδοξος , όχι Υπουργός της Ελλάδος ούτε Αρχιερέας του Οικουμενικού Θρόνου
Την καταπληκτική αυτή ομολογία που δείχνει πως ο ίδιος ο ναός «αισθάνθηκε» την μεγάλη αυτή μουσουλμανική πρόκληση μέσα στο ιερό σύμβολο της Χριστιανοσύνης και της Ορθοδοξίας, έκανε ο ίδιος ο ιμάμης, καθηγητής θεολογίας στο πανεπιστήμιο της Άγκυρας, ο Fatih Koca, στα φιλοκυβερνητικά τουρκικά ΜΜΕ.
Όπως ομολόγησε ο Fatih Koca, από την αρχή που είχε επιλεγεί να διαβάσει το ezan μέσα την Αγία Σοφία μετά από τόσες δεκαετίες που ο ναός λειτουργούσε σαν μουσείο και κάνεις δεν τολμούσε να το επαναφέρει σαν μουσουλμανικό τζαμί, αισθάνθηκε παρά την μεγάλη του πείρα σε άλλα τζαμιά σαν μουεζίνης, (και για αυτό είχε επιλεγεί), μεγάλη ταραχή που θα βρίσκονταν αντιμέτωπος με τον ιερό αυτό χώρο.
Κατά την διάρκεια που απήγγειλε το Ezan, τα γόνατα του άρχισαν να τρέμουν ενώ ο απέραντος εσωτερικός χώρος του επέβαλλε μεγάλο δέος και προς στιγμή αισθάνθηκε ότι θα σωριάζονταν κάτω από το βάρος του χώρου.
Δεν είναι και τίποτα τραγικό να διαβάζεται το κοράνι μέσα στην Αγιά Σοφιά» Ποιος τα λέει αυτά, ποιος εκφράζει αυτή την απάθεια για τα εθνικά μας ζητήματα, για τους θησαυρούς μας και την απέχθεια για κάθε τι που σχετιζόταν με το Βυζάντιο και την Ορθοδοξία. Δυστυχώς ο «μετρ των εκπτώσεων» σε εθνικής υφής ζητήματα, αρμόδιος αν. ΥΠΕΞ Ν.Ξυδάκης
Έτσι για μια ακόμη φορά βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές.
Οι Τούρκοι να τελούν εν αδίκω, να προκαλούν με θράσος, κι εμείς να κοιτάμε πως θα ακολουθήσουμε μια πολιτική κατευνασμού απέναντί τους για να μη χαλάσουμε το «κλίμα». Ποιο κλίμα; Αυτό που μετατρέπει εν μια νυκτί και κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών την Αγ. Σοφία σε τζαμί; Κι αυτό δεν έγινε απλά από μια μειοψηφία φανατικών.
Έγινε ενώ είχε προηγηθεί μία μεγάλη φιέστα έξω από την Αγ. Σοφιά, με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον Ερντογάν. Επιχείρησαν και πέτυχαν μια «δεύτερη άλωση» με την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας να μεταδίδει κάθε πρωί το σόου του ραμαζανιού με την ανάγνωση αποσπασμάτων από το κοράνι.
Μιλάμε συνεπώς για επίσημη κρατική πολιτική της Τουρκίας, μολονότι η Ελληνική Κυβέρνηση προσπάθησε να μας πείσει πως «δεν τρέχει και τίποτα».
Δυστυχώς αυτά είναι σημάδια περαιτέρω απομείωσης της εθνικής ισχύος της χώρας και περιθωριοποίησής της στην περιοχή. Η οικονομική κρίση τείνει να εξελιχθεί σε κρίση στα εθνικά μας θέματα. Και τα σύννεφα που μαζεύονται είναι πολλά. Όταν βαφτίζουμε το κρέας ψάρι για να μη δυσαρεστήσουμε τους Τούρκους είναι λογικό να αποθρασύνονται και άλλοι γείτονες όπως οι Αλβανοί αλλά και οι Σκοπιανοί. Οι Τούρκοι στήνουν θέμα με την Αγ. Σοφιά, οι Αλβανοί με τους Τσάμηδες και πάει λέγοντας.
Δεν είναι η ευτυχέστερη συγκυρία για τα εθνικά μας θέματα αυτή που διανύουμε και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου οφείλει να αναλογιστεί τις ιστορικές της ευθύνες.
Ούτε σώζει τα προσχήματα η γενικόλογη ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα το ΥΠΕΞ γιατί αυτή δεν συνοδεύτηκε από καμία απολύτως πρόσθετη ενέργεια. Ούτε ένα απλό διάβημα δεν έγινε. Και τι έχει αποδώσει η πολιτική κατευνασμού; Θα σας πω αμέσως…
Αριθμός υπερπτήσεων στο πρώτο εξάμηνο του 2016: 36! Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός τα τελευταία 7 έτη. Αριθμός εμπλοκών 35! Κι έπεται συνέχεια…
Δυστυχώς φαίνεται να μπαίνουμε σε νέο επικίνδυνο κύκλο στα εθνικά θέματα και το χειρότερο είναι πως η κυβέρνηση δεν το αντιλαμβάνεται ή τουλάχιστον κάνει πως δεν το αντιλαμβάνεται, μη έχοντας στρατηγική για την αντιμετώπιση των προκλήσεων σε όλο το φάσμα των εθνικών μας θεμάτων. Αν συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε ανεκτικότητα στις τουρκικές προσβολές, τα χειρότερα βρίσκονται μπροστά μας.
Η επίδειξη αποφασιστικότητας και σθένους, έστω και τώρα, είναι ο μόνος δρόμος εθνικής αξιοπρέπειας.
Συνεπώς, θα ήταν πολύ πιο έξυπνο και αποτελεσματικό, αντί κάθε φορά να αναμασάμε τα ίδια και τα ίδια, να βγούμε ένα βήμα πιο μπροστά.
Συνεπώς η ελληνική θέση πλέον δεν πρέπει να σταματάει στο ότι η Αγιά Σοφιά είναι ένα παγκόσμιο Θρησκευτικό μνημείο, αφού έχει αποδειχθεί ότι το «αυτί του Ερτογάν δεν ιδρώνει».
Συνεπώς πρέπει να ασκηθεί μία πιο «παραγωγική» πολιτική στην οποία θα μπουν ρεαλιστικές διεκδικήσεις, όπως ότι η Αγιά Σοφιά είναι ένα μνημείο που μπορεί να βοηθήσει στον διάλογο και τη συνύπαρξη των θρησκειών, τώρα που η παγκόσμια κοινότητα το έχει ανάγκη και ως εκ τούτου ο καλύτερος τρόπος για να γίνει συμβολικά αυτό και να έχει πραγματικά παγκόσμια απήχηση είναι ένας: «Αφού έγινε Ισλαμική τελετή και διαβάστηκε το κοράνι, τώρα πρέπει να γίνει και Ορθόδοξη λειτουργία και να διαβαστεί το Ευαγγέλιο».
Αυτό θα σημαίνει διάλογος και συνύπαρξη.
Το προκλητικό Τουρκικό unfair έγινε, δεν γυρίζει πίσω, δεν σημαίνει ότι εξισώνεται με μία ανάγνωση του Ευαγγελίου στην Αγιά Σοφιά. Αντιθέτως, η πρόταση μου σηματοδοτεί τον βατήρα για να ξεκινήσει η διεκδίκηση του αυτονόητου που θα συνιστά αποκατάσταση της ιστορικοχριστιανικής τάξης. Και αυτονόητο εθνικό πρόταγμα (θα έπρεπε να) είναι η επιστροφή της Αγιάς Σοφιάς από τον Τούρκο κατακτητή, στο «νόμιμο ιδιοκτήτη» της, το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.
Η Ορθοδοξία είναι ένα από τα μεγαλύτερα assetas που διαθέτει σήμερα η χώρα μας και δυστυχώς θλίβομαι που η κυβέρνηση αδυνατεί να συνειδητοποιήσει την δύναμη και την σημασία της. ότι δεν καταφέραμε μέσα από την πολιτική οδό να το προσφέρει απλόχερα η Ορθοδοξία, την οποία ορισμένοι στην Κυβέρνηση επιμένουν να την απαξιώνουν και να την υποβαθμίζουν . Ελπίζω και εύχομαι κάποια στιγμή να συνειδητοποιούν το λάθος τους
(*) Ο Νίκος Νικολόπουλος είναι ανεξάρτητος Βουλευτής και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Νίκου Νικολόπουλος