Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να χρησιμοποιήσει σκύλους για την ανίχνευση χρημάτων που κρύβονται σε βαλίτσες επιβατών στα αεροδρόμια ή στα λιμάνια ή οπουδήποτε αλλού, αποφασισμένο με αυτόν τον τρόπο να «κτυπήσει το αδήλωτο χρήμα».
Ήδη στη «Διαύγεια» έχει αναρτηθεί απόφαση του υπουργείου Οικονομικών (με αριθ. πρωτ. 4013259ΕΞ2016), που υπογράφει η γενική διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών Πηνελόπη Παγώνη με την οποία συγκροτείται επιτροπή «για ανίχνευση ρευστών διαθεσίμων»! Τακτικά μέλη της Επιτροπής αυτής είναι ο Χρ. Χριστοδούλου (εκπαιδευτής σκύλων ανιχνευτών, που υπηρετεί στην περιφερειακή Διεύθυνση Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος) Ι. Γιολδάσης (συνοδός σκύλων, που υπηρετεί στο τελωνείο Ευζώνων) και Αντ. Γκούμας (εκπαιδευτής σκύλων). Σε πρώτη φάση θα το υπουργείο θα προμηθευτεί τέσσερις σκύλους, κατά προτίμηση ράτσας«από τις φυλές Γερμανικός ποιμενικός, Λαπμπραντόρ ή Μαλινουά».
Επειδή το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι η προμήθεια σκύλων που μπορούν να ανιχνεύουν κρυμμένα χρήματα είναι σημαντική υπόθεση για τα οικονομικά του κράτους, έχει ορίσει και τρία αναπληρωματικά μέλη στην Επιτροπή: έναν εκπαιδευτή σκύλων και άλλους δύο συνοδούς σκύλων. Η δουλειά τους δύσκολη, αφού θα πρέπει πρώτα όχι μόνον να εκπαιδεύσουν ειδικά για αυτόν τον σκοπό τους σκύλους, αλλά και να τους αξιολογήσουν. Και τέτοια αξιολόγηση, όπως ζητείται από το υπουργείο Οικονομικών δεν είναι εύκολη. Και τούτο γιατί. Οι υποψήφιοι σκύλοι για την ανίχνευση ρευστών σε στρώματα θα πρέπει να είναι :
Να είναι κατά προτίμηση ηλικίας 12 έως 24 μηνών
Να φέρουν σήμανση με ηλεκτρονική ταυτοποίηση (μικροτσίπ)
Να είναι εφοδιασμένοι με βιβλιάριο υγείας για τους σκύλους που προέρχονται από το εσωτερικό και για τους σκύλους που προέρχονται από τα εξωτερικό με... διαβατήριο. Οχι όποια- όποια διαβατήρια, αλλά να περιέχονται σ΄αυτά οι εμβολιασμοί και οι αποπαρασιτώσεις υπογεγραμμένα από κτηνίατρο καθώς και ο αριθμός του ηλεκτρονικού εμφυτεύματος (μικροτσίπ).
Να έχουν εμφανές και αναπτυγμένο το ένστικτο της ανίχνευσης- ανεύρεσης (ένστικτο καταδίωξης- pray drive) και επαναφοράς (retrieve) σε όλους τους χώρους όπου θα δοκιμάζονται με διάφορα παιχνίδια ή άλλα αντικείμενα (μπαλάκια, σωλήνες, κτλ). Δηλαδή θα πρέπει να ανακαλύπτουν τα χρήματα και να τα παραδίδουν, όχι να τα αφήνου εκεί ή να τα παίρνουν όπου θέλουν.
Στις επόμενες δύο παραγράφους της απόφασης μπαίνουν τα δύσκολα για τα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης σκύλων. Και τούτο γιατί θα πρέπει να διαθέτουν και ψυχιατρικές γνώσεις:
Να μπορούν να διαγνώσουν εάν οι σκύλοι είναι ψυχολογικά υγιείς και να μην παρουσιάζουν νεύρα ή νευρικό χαρακτήρα,
Να είναι σε θέση να διαπιστώσουν εάν οι σκύλοι έχουν χαμηλή παρόρμηση εκδήλωσης του ενστίκτου προστασίας (defence drive),
Να είναι... κοινωνικοποιημένοι, ισορροπημένοι και χωρίς φοβίες σε ανοικτούς ή κλειστούς χώρους, με ικανότητα να προσαρμόζονται εύκολα σε οποιοδήποτε περιβάλλον και με ένδειξη φυσιολογικής συμπεριφοράς απέναντι στους ανθρώπους.
Τέλος οι υποψήφιοι για πρόσληψη σκύλοι θα πρέπει να είναι «απόλυτα υγιείς». Αλλά πώς μπορεί να διαπιστωθεί αυτό; Ιδού τι είδους οδηγίες δίνει το υπουργείο Οικονομικών: Με κλινική εξέταση (επισκόπηση, ψηλάφηση, ακρόαση), με αιματοβιοχημικές εξετάσεις (δηλαδή γενική αίματος, BUN, CREA, ALT, SAR), ουρολογικές εξετάσεις και ακτινογραφίες (αρθρώσεων, δεξιού και αριστερού αγκώνα, πλαγίας ασφυοϊεράς μοίρας σπονδυλικής στήλης). Η δαπάνη της εξέτασης θα βαρύνει, κατά το υπουργείο τον προμηθευτή σκύλου.
ΠΗΓΗ: in.gr