Αντισυνταγματικές οι περικοπές στις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών

Περιλαμβάνει διατάξεις αντίθετες στο Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

​Αντισυνταγματικές και αντίθετες στην ΕΣΔΑ έκρινε το μισθοδικείο τις διατάξεις των νόμων με τις οποίες κόπηκε το 50% της διαφοράς αποδοχών που οφείλονταν στους δικαστικούς λειτουργούς μετά την απόφαση του ίδιου δικαστηρίου που έδειξε «κόκκινη κάρτα» στην αναδρομική  τους μείωση από 1η Αυγούστου 2012 έως 30η Ιουνίου 2014.

Αν και η συγκεκριμένη  απόφαση αφορά την προσφυγή 47 δικαστών εκτιμάται ότι  αποτελεί τον προπομπό δημοσίευσης και άλλων αποφάσεων που αφορούν χιλιάδες δικαστικούς λειτουργούς και μεταφράζονται σε  επιβάρυνση του  προϋπολογισμού με εκατομμύρια ευρώ.

Συγκεκριμένα , το δικαστήριο με την υπ΄ αριθμ.  127/2016 απόφασή του έκρινε αντισυνταγματικούς τις σχετικές διατάξεις των νόμων   4270/2014   και 4307/2014.

Η πλειοψηφία αποφάνθηκε  ότι το Σύνταγμα επιτάσσει την ιδιαίτερη μισθολογική μεταχείριση των δικαστικών λειτουργών, ενώ η συνταγματική αρμοδία συνάγεται την υποχρέωση συμμόρφωσης των οργάνων της Πολιτείας προς τις δικαστικές αποφάσεις. Επομένως, συνεχίζει το δικαστήριο, εφαρμοστέες για τον προσδιορισμό των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών, είναι «οι διατάξεις με τις οποίες προβλέφθηκε η καταβολή στους δικαστικούς λειτουργούς του συνόλου της διαφοράς αποδοχών που απορρέει από την εν λόγω κατάργηση, για το χρονικό διάστημα από 1.8.2012 έως τη δημοσίευση του νόμου 4270/2014».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 9μελές  Μισθοδικείο είναι αρμόδιο για να  επιλύει τις διαφορές σχετικά με τις αποδοχές και συντάξεις των δικαστικών λειτουργών και συγκροτείται  από τρεις ανώτατους δικαστές, τρεις καθηγητές των Νομικών Σχολών (Α.Ε.Ι.) και τρεις δικηγόρους.

Διαβάστε επίσης