Ανυπότακτη Πολιτεία: Λίγα λόγια για τη δραματική σχολή του ΔΗΠΕΘΕ

Ανακοίνωση από το Συντονιστικό Γραφείο

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τη Δραματική Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, το Συντονιστικό Γραφείο της Ανυπότακτης Πολιτείας εξέδωσε ανακοίνωση, δεδομένου ότι ο Βασίλης Κυπραίος Σκρέκας είναι εκπρόσωπος της παράταξης στο ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ.

Στην ανακοίνωση που παραλήφθηκε από το tempo24.gr αναφέρονται τα εξής:

Δηλώνουμε εξαρχής, ότι διαφωνούμε με τις κατευθύνσεις του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ, επί της ουσίας κατευθύνσεις της Δημοτικής Αρχής και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Καζάκου, στους χειρισμούς και τους σχεδιασμούς που αφορούν την Δραματική Σχολή και γενικότερα το ΔΗΠΕΘΕ.

Τι παρατηρήσαμε και συμπεράναμε στο Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ, την Τετάρτη 6/7/2016:

Ακούσαμε δια στόματος Δημάρχου, «ότι η Λαϊκή Συσπείρωση πανελλαδικά, δεν συμφωνεί να έχουν οι Δήμοι Δραματικές Σχολές» Αντί αυτού έχουν την γνώμη, ότι οι Σχολές αυτές, πρέπει να ενταχθούν στην Πανεπιστημιακή εκπαίδευση και να λειτουργούν δωρεάν.

Οι παρατηρήσεις μας σε αυτό το σκέλος της τοποθέτησης του κ. Δημάρχου και της εισήγησης του Προέδρου:

Η Πάτρα έχει ΔΗΠΕΘΕ και Δραματική Σχολή, πολύ πριν η «Λαϊκή Συσπείρωση» αναδειχθεί σε Δημοτική Αρχή. Και τα δύο είναι κατάκτηση για την πόλη και, θα περίμενε  κανείς, η «Λαϊκή Συσπείρωση» αυτό να το λάβει υπόψη της.Γιατί οι Δημοτικές Αρχές πρέπει να δημιουργούν, όχι να κατεδαφίζουν! Να διορθώνουν και να αναβαθμίζουν, με διαβούλευση και διάλογο, ναι. Να οχυρώνονται γύρω από την πιο στενή λογική κομματικής και ιδεολογικής στειρότητας, όχι!

Β) Οι δραματικές Σχολές να γίνουν Πανεπιστημιακές;

Η απάντηση μας είναι ναι!

Αλλά να υποθέτουμε, ότι επειδή το ζητάμε, είναι σαν να έγινε κιόλας, είναι αποπροσανατολισμός και αυταπάτη. Σκόπιμη ή μη ελάχιστη σημασία έχει.

Άλλωστε, αυτά που πρέπει να συζητήσουμε για μια Πανεπιστημιακή Σχολή, ως προς το επίπεδο και το περιεχόμενο των σπουδών, είναι τα ίδια που πρέπει να συζητήσουμε για μια Δραματική Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ.

Γιατί, θα πρέπει να είναι μόνιμος στόχος μας η ποιότητα, το υψηλό επίπεδο, η αντίληψη ότι η τέχνη δεν είναι κομματική έννοια. Αλλά έχει ευρυχωρία, έχει ελευθερία, έχει από μόνη της προοδευτικό χαρακτήρα.

Και δεν είναι κακό να αναφέρουμε και κάτι απλούστερο. Ο Μάνος Κατράκης ή ο ίδιος ο Κώστας Καζάκος, δεν αποφοίτησαν από Πανεπιστημιακή Σχολή Δραματικής Τέχνης. Ούτε φυσικά ο Τσιτσάνης ή ο Μίκης Θεοδωράκης. Με απλά λόγια, η τέχνη θέλει πρωτίστως ταλέντο, αυτή την εσωτερική, μαγική δημιουργικότητα, που μαζί με την γνώση γράφει την πολιτιστική ιστορία.

Μπορείτε να το καταλάβετε αυτό σύντροφοι της Λ.Σ.; Ευχόμαστε να το καταλάβετε σύντομα. Πριν η τέχνη, που συντρόφεψε την Αριστερά σε όλα της τα βήματα, μας εκδικηθεί όλους.

 Η Δραματική Σχολή, αποτελεί πολιτιστική υποδομή παραγωγής καλλιτεχνικού δυναμικού.

 Σε αντίθεση με τις ακριβές παραγωγές, με τις πολυέξοδες μετακλήσεις του πρόσφατου παρελθόντος, με καλλιτεχνικούς διευθυντές που πρωτίστως έδιναν εξετάσεις, σε συγκροτήματα και στην θεατρική αγορά του Αθηναϊκού κέντρου.

Παρά την διαφωνία μας με τον τρόπο επιλογής του σημερινού καλλιτεχνικού Διευθυντή, ελπίσαμε ότι ο κ. Καζάκος, δεν έχει ανάγκη αυτήν την προβολή και θα επένδυε και θα στήριζε με όλες του τις δυνάμεις, την δημιουργία τέτοιων υποδομών. Η πραγματικότητα μας διαψεύδει. Ή τον υπερβαίνει.

Την Δραματική Σχολή του Θεάτρου μας, πρέπει να την αναβαθμίσουμε, όχι το αντίθετο. Και, αν συμβεί το Υπουργείο Παιδείας να συγκατανεύσει στο αίτημα μας, τότε να είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε μια υποδομή υψηλού, του υψηλότερου στην χώρα μας, επιπέδου.

Τι απαιτεί το υψηλό επίπεδο; Απαριθμούμε: Ταλέντο των σπουδαστών, επαρκές πρόγραμμα σπουδών, επαρκές επίπεδο διδασκόντων, τέσσερα έτη σπουδών.

Ελάτε να συζητήσουμε για αυτά. Με άνεση χρόνου, με ψυχραιμία, με αξιοποίηση των πνευματικών ανθρώπων της πόλης μας, του Πανεπιστημίου μας, των σημερινών μαθητών και καθηγητών της Σχολής.

Χωρίς τον φόβο που δείξατε στην τελευταία συνεδρίαση, με γενναιότητα που απαιτεί η αναγνώριση του λάθους, αλλά και το ηθικό πλεονέκτημα που δημιουργεί η αναγνώριση του λάθους.

Μην γίνετε αυτοί που θα υποβαθμίσετε την Δραματική Σχολή για τις τριάντα χιλιάδες Ευρώ τον χρόνο!

 

Διαβάστε επίσης